Пет дни преди вота – 5 в НС: 27,7% за БСП, 26,6% за ГЕРБ

ДПС, Патриоти и "Воля" сигурни за НС, реформаторите на ръба
156
Пет дни преди вота – 5 в НС: 27,7% за БСП, 26,6% за ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент, показват данните от проучване на социологическата агенция "Медиана", финансирано със собствени средства в периода 14-20 март 2017 г.

27,7% от анкетираните са заявили, че ще дадат гласа си за БСП, а 26,6 на сто за ГЕРБ.

Според анализаторите това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка. 

Пет партии са сигурни за преминаването на 4 %-ната бариера за 44-ото Народно събрание.

Освен БСП и ГЕРБ това са ДПС, което печели подкрепата на 11,1% от избирателите, "Обединени патриоти" на 10,2% и  "Воля" на 9,6%. 

И ДПС, и "Обединени патриоти", и "Воля" имат реални шансове да се окажат трета политическа сила.

Разликата помежду им е също около един процент - в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера - "Реформаторски блок-Глас народен" с 5,1% подкрепа и "АБВ-Движение 21" с 4 на сто от гласовете на избирателите.

"И двете формации обаче са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент", коментират от "Медиана".

ДОСТ събира гласовете на 0,8% на имащите право на глас, а "Да, България" и "Нова република" по 1%.

Според социолозите от "Медиана", ако не настъпят значими промени в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство.

И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ, една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство, ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство. 

Пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3 – 3,5 милиона избиратели. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори. 

Настоящето изследване отчита изборните нагласи в страната - не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване - в рамките на 40-50 хиляди гласа за ДОСТ в съседна Турция. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция "Медиана". Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
18
 
7
 
! Отговори
Алеко преди 7 години
Който и да спечели тези избори и направи правителство няма да изкара и една година. Помнете ми думата.
92
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Рошльото. Ами тогава да дадем властта на Доган, или на Жорж Ганчев, а? Хич, ама хич не е смешно.
91
4
 
28
 
! Отговори
anon преди 7 години
нали видяхте колко познаха агенциите за щатите. И тук ще има изненада...
90
26
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
до 27.03.2017. Ама за ГЕРБ е много, много по-добре да не печелят тези избори. БСП ще се хвърлят алчно във властта, след което съвсем скоро ще ПАК ще осеррат всичко и ще ни докарат поредната катастрофа. И тогава камъните няма да стигнат.
89
12
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
гледам един приятел как се побърка на тема не искам да споменавам партии и имена но като му гледах феибука токущо се питам на това ли ги учат в партиите къдее демокрацията колкото до някои неща само мога да вметна това протеже чието муе род мислех че има малко гравитация в главата не оказа се е дал вход свободно приятелю не се излагаи с тия просто не си за там
88
24
 
12
 
! Отговори
отдел Чистота преди 7 години
Яко червено промиване на мэъци пада ...
87
29
 
8
 
! Отговори
Кой ? преди 7 години
Патриотите ще спират турските автобуси. А кой ще спре руските хакери , които вече са в България и ще манипулират изборите в полза на комунистите от БСП?
86
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак натъкмяват резултата в полза на г-жа лъжа-демокрация, която иска да върне социализма и не желае демокрация, но след като си е напълнила гушата със син костовистки билет, а сега се пребоядиса червена. Не вярвайте на този хамелеон!!!!!
85
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой вярва, кой не вярва, все тая, в понеделник, ще броим !
84
22
 
6
 
! Отговори
Медиана=Галъп(БСП) преди 7 години
Не вярвам на подобни социалистически агенции било то на Кънчовците (Галъп) и на тая Медиана на Кольо Колев.Естествено ще натъкмят резултатите в полза на комунистите - социалисти!
83
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези избори ще бъдат най-манипулираните от кремълската пропаганда от всички до сега !
82
13
 
2
 
! Отговори
Червен преди 7 години
Колю.
81
11
 
27
 
! Отговори
27.03.17 преди 7 години
Тъжен понеделник за ГЕРБерастията !
80
20
 
7
 
! Отговори
rosho преди 7 години
Явно тоя форум се е напълнил с червени и с герберски ***. Един дол дренки сте и едните, и другите. На червените на сметката им е няколко фалита на България и един избор на пееф ама добре, че бабичките са с дименция, та през 2-3 години забравят кой ги е ушушкал като телефонен измамник. Герберастите и те са рекордьори по крадене и псевдо-реформи.
79
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 83. Айде и тоя взе да ни говори от името на народа. А бе, каскет миризлив, това с народа беше валидно преди 1989. Сега само ЧАСТ от народа, и то неголяма, още се вързва на ***.
78
19
 
8
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
До 84. Сбъркал си адресатите, червен раппон. Обърни се към ненормалните зомбирани *** и бабичките - те стават.
77
16
 
4
 
! Отговори
Цола Драгойчева 2 преди 7 години
До Цола ДрагойчеваЕми *** ни е народа...
76
17
 
4
 
! Отговори
Боко преди 7 години
До 76 анонимник. Дежа-ву, тези приказки ги слушахме и през 2013. И нищо. То само с призиви на кухи червени кратуни не става, трябват доказателства, байно. А такива няма, ако имаше, още тогава щяха да излязат, нали?
75
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пред нормалните хора има само една цел:-ДОЛУ ГЕРБ !!!
74
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквите газ пикаят. Усещат че краят им дойде и народът вече не им вярва след 8 години лъжи.Затова се чудяк каква щуротия да измислят, включително и несъществуващи етнически конфликти, само и само да останат във властта и да продължават да крадат.

Спонсорирани публикации