Пет дни преди вота – 5 в НС: 27,7% за БСП, 26,6% за ГЕРБ

ДПС, Патриоти и "Воля" сигурни за НС, реформаторите на ръба
156
Пет дни преди вота – 5 в НС: 27,7% за БСП, 26,6% за ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент, показват данните от проучване на социологическата агенция "Медиана", финансирано със собствени средства в периода 14-20 март 2017 г.

27,7% от анкетираните са заявили, че ще дадат гласа си за БСП, а 26,6 на сто за ГЕРБ.

Според анализаторите това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка. 

Пет партии са сигурни за преминаването на 4 %-ната бариера за 44-ото Народно събрание.

Освен БСП и ГЕРБ това са ДПС, което печели подкрепата на 11,1% от избирателите, "Обединени патриоти" на 10,2% и  "Воля" на 9,6%. 

И ДПС, и "Обединени патриоти", и "Воля" имат реални шансове да се окажат трета политическа сила.

Разликата помежду им е също около един процент - в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера - "Реформаторски блок-Глас народен" с 5,1% подкрепа и "АБВ-Движение 21" с 4 на сто от гласовете на избирателите.

"И двете формации обаче са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент", коментират от "Медиана".

ДОСТ събира гласовете на 0,8% на имащите право на глас, а "Да, България" и "Нова република" по 1%.

Според социолозите от "Медиана", ако не настъпят значими промени в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство.

И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ, една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство, ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство. 

Пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3 – 3,5 милиона избиратели. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори. 

Настоящето изследване отчита изборните нагласи в страната - не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване - в рамките на 40-50 хиляди гласа за ДОСТ в съседна Турция. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция "Медиана". Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
5
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 7 години
Може ли трите най-крадливи партии да са на първите три места? Какво не ти е наред с акъла, българино?
72
10
 
3
 
! Отговори
Бай Хей преди 7 години
Ами "Мъдияла" на червен Колю. Мисля, че това е достатъчно.
71
5
 
7
 
! Отговори
Проба преди 7 години
До 72 Гробокопач:Изключително точен и смислен коментар!Да, това е смисъла на живота, такава трябва да бъде ценностната система, така се ражда обществото.Нещо, което няма как да бъде основоположено и възпитавано от мутра - напротив!Всички знаем миналото му.
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако проруските партии спечелят изборите НАТО`фският Президент Радев може де юре и де факто да побие руското знаме на Дондуков 1, 2,...за да не се взира само в Крим !
69
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб ке падне! Тиквата на т.иквеник ке стане! Раирани дрехи ке носат
68
12
 
13
 
! Отговори
ДС преди 7 години
БСП + ДпС + Патриоти = СССР
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започвам да си мисля, че заслужаваме състоянието в което съществуваме.
66
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България е в ход проруски метеж и затова кремълската пропаганда разиграва турска заплаха !По това ще познаете московските клакьори тук във форума.
65
7
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Консумизма и егоизма, който те стимулираха бавно ще отстъпва място на необходимостта да се твори за другият и живее за другия, да търсим себе си в другия и да се преоткриваме в него. Родена, за да свети, Личността е една падаща звезда във Вечният Небосклон.СМЪРТ НА ГЕРБ!
64
6
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Същността на изборите е една - ГЕРБ да загуби възможността да съставя правителства. Оттук вече можем да търсим възможности за промяна в близкото бъдеще. Затова на тези избори търсим технически блокаж на "Стабилността", която ни предлага ГЕРБ и въвеждаме "Нестабилитета на Хаоса", средата на творците. Затова Бойко Борисов непрекъснато плаши с войни, нахлуване на бежанци, анексиране на територии, а троловете му - с връщането на Виденовите времена;))) При все, че международната обстановка се променя динамично. Ето и Сатан Рокфелер умря, идва ред и на Сорос. Консумизма и егоизма, който те стимулира
63
21
 
7
 
! Отговори
От Майново преди 7 години
ГЕРБ ще отвее *** с между 7до 10% отгоре. Колкото и да се напинят червените ***, ще има сълзи в изборната нощ. Чакам да видя *** Нинова почервеняла от яд ;) хахахаха
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безмозъчните нямат свършек,щом толкова много симпатизанти има бидонът с фекалии.
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако изборите спечелят рускотурските партии, от България може да се получат два КРИМ`а - единият турски, а другият руски !Българите може да искат македонско гражданство или емигрират.
60
11
 
14
 
! Отговори
Социолог измамник преди 7 години
Горното изследване е платено от бъдещата коалиция БСП, ДПС и АБВ. Реалните резултати ще ги видите на изборите.
59
0
 
1
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Айде да свършват тия избори,че да се намърдаме и да ви вдигнем от сърци тока.
58
4
 
10
 
! Отговори
Надеждо, преди 7 години
Не говори глупости. Тая ваксина я знам добре. Не случайно е забранена в Евроопа. Тя съдържа малки колучества живак. В Сащ са открили, че може да предизвика аутизъм у децата и е забранена от 1997- *** година. А турците се изпуснаха веднъж и казаха, че с нея ваксинирали само деца на мигранти.
57
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентските избори не бяха толкова отдавна, защо мислите,че протесният вот против ББ няма да се състои отново, ББ с неговите порочни схеми на упражняване на властта още не си е отишъл, трябва да бъде отстранен(за да си гледа внучето например и да си харчи окрадените милиони)
56
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП ще спечели тези избори защото си избраха една умна и интелигентна жена,смела и амбициозна,която ще промени страната към по-добро и със сигурност хората ще усетят разликата от ГЕРБ.Освен това ще потърси сметка на герберите,които похарчиха милиарди за нищо,а оставиха хората да мизеруват и да се срамуват,че живеят най-мизерно в целия ЕС.
55
4
 
15
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Здравейте! Съжалявам че ви безпокоя, но Странджата и Професора пак са напуснали клиниката! Ако се мернат моля обадете се, санитарите ще ги засекат и приберат!Просто от тези купища социологически проучвания са се възбудили психически и глупостите са на лице! Спрях им нета, но явно от някъде прихващат, снощи и хапчетата им смених и пак същата работа!Моля пак, ако се мернат кажете им да се приберат по стаите доброволно!
54
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква дясна алтернатива е РБ, като те с ГЕРБ са сгодени?Гласувай за РБ и получаваш сто и петдесет килограмова Тиква !Не, благодаря !

Спонсорирани публикации