Пет дни преди вота – 5 в НС: 27,7% за БСП, 26,6% за ГЕРБ

ДПС, Патриоти и "Воля" сигурни за НС, реформаторите на ръба
156
Пет дни преди вота – 5 в НС: 27,7% за БСП, 26,6% за ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент, показват данните от проучване на социологическата агенция "Медиана", финансирано със собствени средства в периода 14-20 март 2017 г.

27,7% от анкетираните са заявили, че ще дадат гласа си за БСП, а 26,6 на сто за ГЕРБ.

Според анализаторите това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка. 

Пет партии са сигурни за преминаването на 4 %-ната бариера за 44-ото Народно събрание.

Освен БСП и ГЕРБ това са ДПС, което печели подкрепата на 11,1% от избирателите, "Обединени патриоти" на 10,2% и  "Воля" на 9,6%. 

И ДПС, и "Обединени патриоти", и "Воля" имат реални шансове да се окажат трета политическа сила.

Разликата помежду им е също около един процент - в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера - "Реформаторски блок-Глас народен" с 5,1% подкрепа и "АБВ-Движение 21" с 4 на сто от гласовете на избирателите.

"И двете формации обаче са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент", коментират от "Медиана".

ДОСТ събира гласовете на 0,8% на имащите право на глас, а "Да, България" и "Нова република" по 1%.

Според социолозите от "Медиана", ако не настъпят значими промени в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство.

И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ, една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство, ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство. 

Пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3 – 3,5 милиона избиратели. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори. 

Настоящето изследване отчита изборните нагласи в страната - не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване - в рамките на 40-50 хиляди гласа за ДОСТ в съседна Турция. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция "Медиана". Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните лъжливи проценти ...
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че няма смисъл да се четат коментари, защото толкова *** пишат, че е добре човек да не чете и да не се влияе. И при Радев и при Тръмп се видя, че социолозите нищо не познаха.
51
4
 
9
 
! Отговори
Статистик преди 7 години
Една лъжа повторена 100 пъти ставала истина.така твърди идеолога на тоталната пропаганда д-р Гьобелс.Така се работи и у нас.Всички т.н. социолози вкарват варненския урунгел в парламента.Е да ама не. Взе 10% на президентските избори от няма къде-протестен вот.Но подкрепата за ГЕРБ му изяде главата.Едва 20% от избирателите му го послушаха а останалите вкупом гласуваха за Радев.Гласувайки за Марешки хората гласуваха срещу ГЕРБ и мафията а получават точно тях. Е нямя кяк да мине номера втори път!
50
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Промяната ни е нужна в България както въздухът ни е необходим,защото инак умираме прави..Хора промяната не може да дойде с редуване на БСП и Герб и тяхните сателити ДПС и златният пръст на Атака.Тези крадоха достатъчно !Българи гласувайте за новите партии,от които чакаме ПРОМЯНАТА да засегне цялата страна а не само да се случва в банковите сметки на партийците.Надяваме се тази промяна да дойде от новите партии под номера 4 , 14 и 16 .ИЗБЕРЕТЕ ПРОМЯНАТА ! А НЕ РАЗМЯНАТА НА ЕДНИТЕ КРАДЦИ С ДРУГИТЕ
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надке, 'айде стига с тоя Пепи, или въздишай тихо по него, или направо му се мятай, твоя работа, но моля, не ни занимавай с него, видяхме го, че за политик не става !
48
2
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 7 години
Ех,Надя,тоя Пепи ти е легнал на сърцето.Ако не си жена му ще си имаш само неприятности.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не е важно, че Пепи изпотрови българските деца. Важно е да се докопа до парламента та да продължава да си върти делаверите. Ако са луди да гласуват за него.
46
1
 
9
 
! Отговори
До 482 преди 7 години
Като народа не чете коментари,ти защо пишеш?Напротив,народа чете,чува и вижда колко крадливи са герберите и как го доведоха до просешка тояга.Вижда как не искахме да се сравняваме с румънците,а те ни изпревариха и в борбата с корупцията по високите етажи на власта и по политиката на доходите,докато герберите санираха с два милиарда жилищата на едни хора за да си купят подкрепа.Как строяха калпави магистрали,които стават само за лятото и колко народ се изтрепа по тях.Всичко виждаме!
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В днешно време да си социолог.
44
3
 
12
 
! Отговори
varg преди 7 години
Въпреки,че герб са разлепили навсякъде плакати в абсолютни нарушение на правилата за което ще сезирам прокуратурата,данс,мвр и цик те няма да спечелят не само тези избори те няма да спечелят никой избори оттук насетне,защото хората не са толкова прости колкото ги мислят и такива безбозници,страхливци,крадци и неадекватни ''политици'' мястото им е в затворите и нищо няма да ги спаси от това.
43
2
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 7 години
Така е, бе човек. Затова народът вече не чете коментари и не гледа социологичеаски проучвания. Споко!
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност народа е отвратен от ГЕРБ и за това не са ви виновни от Днес.бг.Приемете го.
41
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ изтичат в канализацията-по пътя на НДСВ.Дано народа е достатъчно узрял за промените,които ще бъдат само в негова полза.
40
7
 
17
 
! Отговори
varg преди 7 години
Реално БСП ще спечели с 10 %.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре е социолозите да замлъкнат за няколко дни за да не станат пак за резил.Може в деня на вота да поразпитват хората и да си направят заключенията,но към днешна дата рискуват да станат за посмешище.
38
4
 
14
 
! Отговори
От герберите преди 7 години
Ние сме безмозъщни крадливи гербери освен това сме много прости човешки създания също като нашия вожд Бойко Борисов тиквеника затова се разбираме и обичаме.
37
8
 
7
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Шеф на Медиана от 1 седмица е Кольо Колев - червен Кольол
36
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия агенции полудяха от злоба към ГЕРБ . Всички чужди агенции дават минимум 10 % преднина на ГЕРБ , а само нашите Кънчо и Сънчо реват как БСП щели да победят . Айде чакаме до неделя .
35
2
 
13
 
! Отговори
I преди 7 години
И на тези избори ще се докаже колко са подкупни тия агенции, имащи за цел да ориентират стадото за кой да гласува, щот друг "няма" да влезе...
34
2
 
11
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Тези социологически агенции от къде имат "собствени средства". Картофи ли копаят или овце гледат? По вероятно е, след една поръчка от някоя партия , да получат тлъсти хонорари от партийните субсидии (нашите пари), и от благодарност могат да си позволят още "проучвания" в интерес на партията благодетелка. Разбира се, вече от "собствени средства".

Спонсорирани публикации