Пет дни преди вота – 5 в НС: 27,7% за БСП, 26,6% за ГЕРБ

ДПС, Патриоти и "Воля" сигурни за НС, реформаторите на ръба
156
Пет дни преди вота – 5 в НС: 27,7% за БСП, 26,6% за ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент, показват данните от проучване на социологическата агенция "Медиана", финансирано със собствени средства в периода 14-20 март 2017 г.

27,7% от анкетираните са заявили, че ще дадат гласа си за БСП, а 26,6 на сто за ГЕРБ.

Според анализаторите това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка. 

Пет партии са сигурни за преминаването на 4 %-ната бариера за 44-ото Народно събрание.

Освен БСП и ГЕРБ това са ДПС, което печели подкрепата на 11,1% от избирателите, "Обединени патриоти" на 10,2% и  "Воля" на 9,6%. 

И ДПС, и "Обединени патриоти", и "Воля" имат реални шансове да се окажат трета политическа сила.

Разликата помежду им е също около един процент - в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера - "Реформаторски блок-Глас народен" с 5,1% подкрепа и "АБВ-Движение 21" с 4 на сто от гласовете на избирателите.

"И двете формации обаче са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент", коментират от "Медиана".

ДОСТ събира гласовете на 0,8% на имащите право на глас, а "Да, България" и "Нова република" по 1%.

Според социолозите от "Медиана", ако не настъпят значими промени в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство.

И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ, една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство, ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство. 

Пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3 – 3,5 милиона избиратели. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори. 

Настоящето изследване отчита изборните нагласи в страната - не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване - в рамките на 40-50 хиляди гласа за ДОСТ в съседна Турция. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция "Медиана". Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината плешивия лъжец Цветан Цветанов е платил 100000 лева на герберските *** да слагам минусу и мнения на всеки които казва истината за най голямото проклятие на България българоубийците от гроб опс герб.
32
9
 
13
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 7 години
Нека не забравяме, че собственикът на социологическа агенция Медиана е познат с прозвището Червен Кольо, и този прякор не идва от винаги зачервените му бузки.
31
8
 
9
 
! Отговори
Да бе, повярвах! преди 7 години
На тези социологически агенции предварително им се казва какви трябва да бъдат резултатите от техните проучвания. Затова и заплащането е много добро. Как иначе те биха могли да съществуват?Столетницата присвои парите на България още когато трансформира политическата си власт в икономическа. После фалираха и печелившите ни предприятия и ги продадоха за скрап. Зад мутрите, зад уж-сините, зад турските партии наднича само едно лице - това на старата БКП.Затова сега могат да си позволят много неща.
30
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината плешивия лъжец Цветан Цветанов е платил 10000 лева да слагат минуси и мнения на всеки които казва истината за българоубийците от гроб опс герб .
29
12
 
6
 
! Отговори
на следващия ден преди 7 години
Ще има тройна коалиция (ГЕРБ+ДПС+Марешки)+Златни патриотични пръсти
28
7
 
11
 
! Отговори
Бойко Борисов тиквен преди 7 години
Аз съм Бойко Борисов тиквеника също като моите платени герберски *** съм със обратна резба и си падаме по мъже не по жени.
27
4
 
18
 
! Отговори
Цветтан Цвеетанов преди 7 години
Абе гееерберитолкоова пари открааднахметолкова паари ви дадоохме за агитацияи пак ще загубим като мамата на нацията
26
5
 
9
 
! Отговори
? преди 7 години
Смениха Кънчо с Медиана; в Стандарт са дали един "чичко" на снимка но не и името му.Когато четяхме до 1989 някой "западен" роман, където показваха как МЕДИИТЕ пропускат само ОНОВА, което трябва да "оформи масовото мнение", не си давахме сметка, че НИЕ пък живеехме в ЕДНОПАРТИЙНА държава и "гласувахме" 100% и пресата "се заливаше от ВЪЗТОРГ!??? Какъв фарс! Та оттогава "ЧЕТЕМ ЗАД ДУМИТЕ"....и соцномера не на нас...
25
11
 
8
 
! Отговори
КурнелияСланинова преди 7 години
Малии, щом Червен Кольо не ни дава победа с 21928319238% над герб, значи си е таковало таковата. Дали ще докараме и 10% не е много ясно :(Аз обаче съм оптимистка и мисля, че лъжите бяха достатъчно за да ни се вържат поне толкова маймуни!
24
11
 
10
 
! Отговори
Бойко Борисов тиквен преди 7 години
Аз съм Бойко Борисов тиквеника също като моите платени герберски *** съм със обратна резба и си падам по мъже не по жени.
23
16
 
17
 
! Отговори
МБМД преди 7 години
ГЕРБ ще загуби изборите категорично,защото са краадции и се провалиха 2 пъти.БСП ще бъде първа с 10 % разлика.
22
20
 
6
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Още отсега честитя на Българския Народ новия (стар) Премиер Генерал Бойко Борисов!
21
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кога ще ги бутате тия от БСП бе. Те вече на пръст миришат и пак ще се намери кой да ги реанимира. 70 години са в управлението и сме последна дупка на кавала. ГЕРБ са от същото тесто. Изберете нещо ново. Стига с тая изтъркана плоча. Все едни същи се избират и после що няма прогрес.
20
8
 
24
 
! Отговори
От герберите преди 7 години
Ние сме безмозъщни крадливи гербери освен това сме много прости човешки създания също като нашия вожд Бойко Борисов тиквеника затова се разбираме и обичаме.
19
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Материала е кофти. При положение че БСП са доказано некадърни престъпници и само преди няколко години отново бяха свалени след едногодишни протести сега пак има умници дето да гласуват за тях. Много кофти материал гласува...
18
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки друг, но не и герб. Не мога да ги понасям. Такава наглост и про*тащина рядко се среща на едно място.
17
6
 
25
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
С ТАКИВА КРАДЛИВИ КМЕТОВЕ КАТО ИВАН ТОТЕВ ГЕРБ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СА НА ВЛАСТ
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз само се надявам предателите от РБ + Глас Народен да не влязат. Друго не ме интересува.
15
3
 
6
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
И тъй като купуването и продаването на гласове е престъпление, то отдаването под наем не е, отдавам гласа си под наем!
14
26
 
10
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Абсолютна манипулация и стъкмистика. ГЕРБ ще имат над 40 %. Под въпрос е дали БСП изобщо ще влезе в Парламента.

Спонсорирани публикации