Пет дни преди вота – 5 в НС: 27,7% за БСП, 26,6% за ГЕРБ

ДПС, Патриоти и "Воля" сигурни за НС, реформаторите на ръба
156
Пет дни преди вота – 5 в НС: 27,7% за БСП, 26,6% за ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент, показват данните от проучване на социологическата агенция "Медиана", финансирано със собствени средства в периода 14-20 март 2017 г.

27,7% от анкетираните са заявили, че ще дадат гласа си за БСП, а 26,6 на сто за ГЕРБ.

Според анализаторите това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка. 

Пет партии са сигурни за преминаването на 4 %-ната бариера за 44-ото Народно събрание.

Освен БСП и ГЕРБ това са ДПС, което печели подкрепата на 11,1% от избирателите, "Обединени патриоти" на 10,2% и  "Воля" на 9,6%. 

И ДПС, и "Обединени патриоти", и "Воля" имат реални шансове да се окажат трета политическа сила.

Разликата помежду им е също около един процент - в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера - "Реформаторски блок-Глас народен" с 5,1% подкрепа и "АБВ-Движение 21" с 4 на сто от гласовете на избирателите.

"И двете формации обаче са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент", коментират от "Медиана".

ДОСТ събира гласовете на 0,8% на имащите право на глас, а "Да, България" и "Нова република" по 1%.

Според социолозите от "Медиана", ако не настъпят значими промени в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство.

И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ, една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство, ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство. 

Пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3 – 3,5 милиона избиратели. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори. 

Настоящето изследване отчита изборните нагласи в страната - не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване - в рамките на 40-50 хиляди гласа за ДОСТ в съседна Турция. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция "Медиана". Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой гласува за тая бе? Ужас.
12
1
 
2
 
! Отговори
Беден гласоподаващ преди 7 години
Жсбобъргам!
11
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не подкрепям никоя партия, но е жизнено важно за България гербаджиите да не са на първо място.
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък Магарешки бил председател на две партии.Хитреца му с хитрец още от сега започна да хитрува къде на едро,къде на дребно.И тоя ще опоравя страната и ще му имаме доверие.Пфу.
9
7
 
28
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
НИКАКВА ИЗНЕНАДА НЯМА ДА БЪДАТ 10-ТЕ % НА ГЕРБ БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЮРОКРАЦИЯТА В СТРАНАТА, КОЯТО ОБЯСНИМО ЩЕ ГЛАСУВА ЗА МУТРИНСКАТА ПАРТИЯ, А НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ КОГАТО И ДА СА ТЕ БОКОВАТА ПАРТИЯ ПО ПЪТЯ НА НДСВ ИЗЧЕЗВА ЗА ДОБРОТО НА НАРОДА!!!
8
16
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Дъра-бъра! Правителство ще има, независимо кой ще спечели. На всички управленци им е казано, да правят да струват, но да сформират правителство след изборите, дори да нарушат своите обещания т.е. на всяка цена трябва, т.е. варианта БСП-ГеРб е напълно възможен ....
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Измислени прогнози в интерес на крадливите партии ,които 27 г. крадат. Хора не ги слушайте ,гласувайте за други партии ,но не и за БСП и Герб , ДПС И Атака ,която се покри в партията на патриотите-това са тези ,които не спряха да крадат и българите го знаят много добре ,така че на изборите ще има много изненадани от гласовете ,които ще получат новосъздадени партии ,които не поискаха да станат смокинов лист на Герб. Това са партиите с 4 ,с номер 14 и номер 16. Вие избирате......
6
9
 
12
 
! Отговори
ЯкоШибамНаКушетка преди 7 години
Мойта прогноза е: По 10тина процента за ГЕРБ и БСПДПС между 4 и 5.Реформаторите и ДОСТ и Патриотите под 3Останалите ще са независими кандидати.Народа видя как в Община Младост изритаха статуковото и масово ще гласуват за независимите кандидати. Страха да не ги изритат е причината да си поръчват проучвания с такива надути проценти.
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли някой, който още им вярва на тия социолизи??
4
27
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тази заплаха от Турция, най-добре е да управлява партия близка до Русия. А това е БСП.
3
4
 
6
 
! Отговори
shamandur4e преди 7 години
sprete da lqjete/manipulirate/ horata s vasti prou4vaniq.pisna ni ot vas.
2
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ново 5! Вчера гробарите напред днес бесепарите. Е на кои да верваш? Аз и без това не гласувам за децата на комунистите и за тиквите така че ме боли фара. Лошото е че оФцете ще отидат на яслите и ще се хванат за палците. Вече 27 години го правят този номер. Усладии им се еването и най вече дебелият с котешката глава. Не искат да го вадят и това си е. Все по навътре и навътре искат да им го навут.ват. *** тая сладост ***! И ташкенците ли искате да ви вка.рат бе?
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо добро не чака България с тия партии и политици и Ердоган ще поиска да си върнеОсманската империя.

Спонсорирани публикации