Почина Пьотр Прусов – създателят на Lada Niva

Конструкторът не доживя 40-ия рожден ден на култовия автомобил
21 мар 2017 10:13,
82
Почина Пьотр Прусов – създателят на Lada Niva
Снимка: АвтоВаз

В Толиати на 76-годишната възраст почина Пьотр Прусов - човекът, който създаде легендарния автомобил ВАЗ-2121, известен още като Lada Niva. За смъртта на конструктора съобщиха от компанията АвтоВАЗ.

Именно Прусов е човекът, който създава първия в света всъдеход със самоносеща конструкция. Според мнозина именно това е и първият SUV-модел в света. За съвсем кратък период от време Lada 4x4, както също е позната тази машина, придобива огромна популярност не само в бившия СССР, но и в редица други държави .

По ирония на съдбата конструкторът така и не успя да доживее до 40-ия рожден ден на автомобила, който е на 5 април. Прусов започва работа във ВАЗ още през 1970 г., а две години по-късно е назначен за главен конструктор на проекта "ВАЗ-2121 Нива". От 1998 до 2003 г. той е главен инженер на цялата компания, като участва в разработката на модели като "Ока", ВАЗ-2110, ВАЗ-2123 и семейството Lada Kalina.

През 2007-2014 г. Прусов е водещ инженер на отдела за хомологация и проектиране на новите модели на компанията, а през февруари тази година става вицепрезидент на АвтоВАЗ, като отговаря за персонала и социалната политика.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От статията "русофилите" научават, че Русия е открила колелото !!!
18
3
 
12
 
! Отговори
№1 по проходимост преди 7 години
Не мога да си откажа в удоволствието и да не повторя специално за неграм0тните с0рос0иди, перманентно повтарящи мантри за несъществуващи руски високи технологии, особено в производството на автомобили:"Прусов е човекът, който създава първия в света всъдеход със самоносеща конструкция. Според мнозина именно това е и първият SUV-модел в света."Едва 30 години след ЛАДА НИВА, SUV-моделите стават безусловен хит и са най-желани и търсени в света.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ладички не съм виждал по пътищата напоследък
16
2
 
19
 
! Отговори
Гледал сеир преди 7 години
Пуснете един Хамър на военните и една тяхна Лада Нива по баирите през зимата и гледайте сеир. Прехваленият Хамър някой трябва да го изтегля непрекъснато, може и с Лада Нива, въпреки, че е много по-лека от тежкия Хамър.
15
1
 
18
 
! Отговори
Lada 4x4 Urban преди 7 години
Мнение за първата такава, внесена в България: някои от критичните части са произведени в Германия. И много прилича на истински автомобил - има серво на волана, ABS, подгряване на седалките, ел.стъкла и огледала, уникално обезшумено купе, цвят металик, фабрични лети джанти. Всички викат - ти си луд, що я купи ?!? Ами що - щото зимата не те интересува дали са чистили снега, опесъчавали и осолявали, просто си върви :) :) :) В документите й пише - автомобиль ВНЕДОРОЖНИК -т.е. за извън пътя
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руските возила доказват едно важно нещо, че не е достатъчно да имаш двигател, колела, седалки, кормило и т.н. за да имаш кола
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои колеги от пишещите тук освен биологични отпадъци друго не създават но иначе критикуват все едно зависи нещо от тяхното мнение.
12
3
 
14
 
! Отговори
*** преди 7 години
Когато попитали Лий Якока кой е най-добрия автомобил в света,той отговорил:"Новия!"Тука явно някои демократически другари не са карали нова Нива!Друго си е пета ръка беемве,нали!?
11
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам злощастна шофьорска съдба. Първата кола, която карах беше на баща ми ЗАЗ-ката. След това по съвети на "пекани шофьори" си купих ВАЗ 2103. За капак започнах работа като патрулкаджия в полицията, а там всички автомобили бяха ВАЗ.Единствената причина да си купиш руска кола е да си монтьор-мазохист !Що се отнася до Лада Нива, може да бъде вписана в Гинес с рекорд за най-много ремонти, за най-малко изминати километри.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и сега доста държавни служби гледам, че предпочитат да използват Лада Нива, защо ли ....
9
8
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Разказваха ми преди време едни военни, как с Лада Нива редовно са изтегляли закъсали Хамери при едно не чак толкова високопланинско поделение ...Поклон пред човека създал първия SUV в света.
8
2
 
23
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Моите уважения към мненията на коментиращите, но точно Лада Нива не може да бъде наричана ***, постоянно развален автомобил, и прочее... Въобще не е зле, особено като се има предвид, че не малко екземпляри продължават да се движат.
7
1
 
5
 
! Отговори
маке преди 7 години
до 6 пусни линк
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Долни злобари сте!
5
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При топ версията на тези таратайки, най-точно изработения отвор е този на гърловината на резервоара. Иначе това да не палят, а дръжките на вратите да ти остават в ръцете, е нещо нормално.
4
4
 
24
 
! Отговори
маке преди 7 години
до 1амче направи ти по убава кола па тогай критикувай или ти си от тия требат ми инженери с иляди изисквания ама ако може за 200 лв да работат
3
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лека му пръст на човека, но това, което е изобретил е една перманентно развалена таратайка.
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паконь таваришиь
1
4
 
17
 
! Отговори
снайпера преди 7 години
И понеже Баце се вози последно време с такъв звяр, не е зле и той да палне една свещичка!