"Без будилник": Табата – радостта от движението

Интензивна тренировка за здраве, тонус и добро настроение
5
"Без будилник": Табата – радостта от движението
Снимка: flickr

За много хора да спортуват в залата заедно с други хора се оказва решаващо за мотивацията. Но как да изберем в морето от възможности? "С опитване", казва с усмивка днешната ни събеседничка в "Без будилник“, а ето и нейното предложение как да влезем във форма, да подобрим тонуса си и, разбира се, да се забавляваме!

Табата е високоинтензивна тренировка, която спестява време, изгаря мазнини и подобрява сърдечно-съдовата дейност, обяснява Ваня Стоянова.

Тя е персонален треньор, но се определя и като мечтател, който вярва, че сме създадени, за да развиваме цялата палитра от качества и таланти, които имаме. Изготвя и хранителни режими, а в сайта си paleofit.org споделя статии, свързани със здравословния начин на живот.

Първо се интересува от табата за собствените си тренировки, а след като се убеждава, че методът е полезен, решава да подготвя групи. Фактът, че група се събира веднага, според нея показва, че има интерес от подобни практики.

Тренировката започва с разгряващи упражнения в рамките на десетина минути, за да се подготви тялото за стреса, който предстои. Следва истинската табата част, която Ваня е разделила на четири рунда. Всеки рунд има по три упражнения, които се правят в интервал според подготовката на групата.

"Например 30 секунди работа, в които натоварваме пулса, а след това почиваме 30 секунди. Ако групата е по-начинаеща, може и малко повече да почиваме - горе-долу да нормализираме пулса", обяснява тя.

Упражненията са със собствено тегло - има клекове, напади, лицеви опори. Всеки ги прави със собствено темпо, защото сме различни и телата ни реагират по различен начин, казва Ваня.

След всеки рунд трениращите почиват около минута, минута и половина и продължават със следващия рунд с нови три упражнения...

По думите й същинската табата част продължава не повече от 20 минути, защото не е хубаво да натоварваме повече сърцето. Следват 20-30 минути скулптуриращи упражнения за конкретна част от тялото, чрез които и пулсът се успокоява.

Първоначално Ваня смята, че заради интензивността методът не е подходящ за по-възрастни хора. После обаче на тренировки започват да идват желаещи над 55 години, които правят упражнението със собствено темпо.

"Един млад човек може да направи 20 клека за даденото време, една по-възрастна жена - пет, и да се натовари по същия начин", обяснява тя.

Важно за тези тренировки е следването на времето и упражненията да се изпъляват правилно, защото иначе са възможни контузии. Ако спазваме това, табата може да се изпълнява не само в тренировъчната зала.

Табата протоколът в оригинал възниква в Япония и е бил предназначен за атлети, но успешно се адаптира и за хора, които не са професионални спортисти. Ефектът от упражненията е много голям.

Метаболизмът се засилва и 24 часа след тренировката горим калории, защото това е голям стрес за тялото. По тази причина не трябва тренировката да се прави повече от три-четири пъти в седмицата, предупреждава специалистът.

В група трениращите се стимулират повече, музиката е интензивна и тренировката върви с настроение. Ако искаме да сваляме килограми обаче, задължително започваме от здравословното хранене, съветва Ваня. Така обиколките намаляват доста по-бързо и лесно. Тъй като тренировката е интензивна и тялото добре изгаря мазнини, от този спорт се интересуват и много мъже.

Според нея хубавото на метода е и това, че има развитие и не е от типа тренировки, които са едни и същи и след време на практика знаем наизуст. Така и за самите трениращи е по-интересно и разнообразно.

Според нея все повече хора се интерсуваат от спорт, има и повече информирани не само за тренировките, а и за храненето. Макар че има и лоши практики, като ненадеждна информация например, Ваня е оптимист, че желаещите да се движат и спортуват се увеличават.

"Изморително е, единственото, за което можеш да мислиш, е да дишаш. Но когато си тръгваме, всички сме щастливи", споделя Ваня. Опитайте, може това да е вашият метод!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно табатата не е радост от движението, а мъчение за начинаещи в тренировките, особено пушачи и със сърдечни проблеми.
3
0
 
4
 
! Отговори
Пореден преди 7 години
на най-улиците е така :)
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"по-улиците"Ако повече хора внимават в училище нямаше да има толкова неграмотни, като теб.
1
3
 
51
 
! Отговори
Спортист преди 7 години
Ако повече хора спортуват, по-улиците ще има по-малко озлобени и агресивни хора. Респект за позитивната енергия

Спонсорирани публикации