Гласове от чужбина: Аз пък няма да гласувам!

Мнението на уморените от избори, кампании и бюлетини
23 мар 2017 12:37, Екип на Bulgaria On Air
83
Гласове от чужбина: Аз пък няма да гласувам!
Снимка: архив, Булфото

С наближаването на предсрочните парламентарни избори политическото напрежение традиционно се покачва. Предизборната кампания не беше компроматна, както през 2013 година, а лидерите на водещите партии дори ни лишиха от дебат помежду си.

Тази кампания сякаш премина една идея по-безшумно и не бе чак толкова интересна. Сигурно защото и партиите, а и избирателите вече се умориха от предизборни вълнения.

Въпреки че анализаторите постоянно коментират, че е възможно влизането на България в спиралата от избори, очевидното е, че страната ни вече е в такава спирала, и то от 2013 година.

Всички социолози извеждат на преден план нежелаещите да гласуват. Но защо не желаят?

Най-често те са разочаровани, обезверени и апатични към случващото се. Изтъкват като причина, че няма за кого да гласуват, защото "който и да дойде на власт, все тая".

"Няма да гласувам, защото няма за кого. Не ми харесват предизборните кампании на политиците, не заслужават доверието ми", казва 25-годишен младеж, работещ в София.

Други пък посочват като причина, че им е омръзнало, имат чувството, че все са в избори.

Една от тях е 45-годишната Весела. Тя казва, че не иска да гласува за хора, които не са политици, а лица, на които прозира личният им интерес от политиката.

"Те не прокарват идеи и не мислят за по-светлото бъдеще, а само как да се облагодетелстват лично", настоя Весела.

А сънародниците ни в чужбина са ядосани от решението, че няма да гласуват електронно.

"Не ми се виси по 3-4 часа на опашка, както през 90-те години за хляб", казва наш сънародник, живеещ в Лондон.

По думите му истинските управляващи стоят в сянка, а тези по екраните на телевизията са "мишоци" и действат по сценарий, затова изборите не променят нищо.

30-годишната Анелия, която също живее в чужбина, обясни, че избирателните секции там са предимно в големите градове, а българите по принцип живеят в по-малките населени места.

"Не може да се придвижим до секциите за гласуване, така че именно електронното гласуване беше алтернативата за нас", посочи тя.

Като основна причина за това, че няма да упражни правото си на вот, обаче Анелия посочва случилото се с референдума, иницииран от Слави Трифонов.

"Видяхме как бяха изманипулирани бюлетините, пуснати за референдума, който аз и милиони българи подкрепихме. В крайна сметка нашите управляващи подходиха с безхаберие към нас, с подигравка", подчерта тя.

"Аз не подкрепям това, не вярвам в нашата избирателна система, докато тя не се промени, аз няма да гласувам", категорична бе Анелия.

Автор: Луиза Божинова, редактор в
Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 45КОЙТО И ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ПАК ТЕЗИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО.-НЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЛЮЗИИ.-хората са карани да гласуват не за Задкулисието , а за изпълнителните директори на задкулисието. А задкулисието е там някъде ... извън българия, където "совите не са това, което са"...
46
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не гласувайте. Обаче всички турци ще гласуват. Нали това се иска да ви накарат да си траете, за да стане тук Турция. Аман от продажници.
45
0
 
22
 
! Отговори
истината е преди 7 години
То това е целта на упражнението -нормалните хора да се отвратят и да Не гласуват, а електората на статуквото гласува под строй .Аз ще гласувам за партия ,дето според платените социолози няма да влезе.
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ ТЕЗИ 2.8 МИЛИОНА ( ТЕ МАЙ БЯХА ПО-МАЛКО) девет десети не знаеха за какво точно е референдумът.
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙТО И ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ПАК ТЕЗИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО.-НЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЛЮЗИИ.
42
9
 
7
 
! Отговори
2,8 МИЛИОНА преди 7 години
АКО 2,8 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ,КОИТО ГЛАСУВАХА С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА , ГЛАСУВАТ ЗА "ДА, БЪЛГАРИЯ" НА ХРИСТО ИВАНОВ ,НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ВЕДНАГА КЪМ МНОГО ПО-ДОБРО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ И ЩЕ ТРЪГНАТ ,КРАЙНО ЗЛЕ ЗА РУСКАТА МАФИЯ БКП - ГЕРБ , БСП , ДПС , ДОСТ , Обединени Руски МУТРИоти , Ренегаторския блок , АБВ-Д21 , Нова Республика , ЦАЦАРОВ! МИСЛЕТЕ ХОРА , РУСКО-МАРОДЕРСКАТА МАФИЯ ВИЕ Е ПОДГОТВИЛА 35-50% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ВСИЧКО СЛЕД ИЗБОРИТЕ , ТАКА ЧЕ МИСЛЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ , ГЛАСУВАЙТЕ , ГЛАСУВАЙТЕ !!!
41
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За кого да гласувам? За Никонва, Борисов, Местан, Доган .. бандит до бандита, престъпник до престъпника. И аз ще съм от негласуващите. И за да не ми определят съдбата други, просто си харесах едно място и отидох там да живея. Приятелите ми не ги мисля - болшинството и те избягаха, но ми е жал за роднините, които вече няма на къде до ходят и останаха...
40
1
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
Какво пак ревете, бе?!?! Хем не знаете какво искате, хем постоянно го искате, при това незабавно. Бегайте да пасете някъде на сянка.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами тогаав подайте декларация, че су отказвате от правото си на глас....Декларации за отказване от конституционни права нямат правноюридическа стойност.
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите пак манипулират. Много им се иска от чужбина да не се гласува защото и без това от там идват минимални гласове за тях(само на синчетата им)
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАми тогаав подайте декларация, че су отказвате от правото си на глас..ела да ти я дам!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Гласът ти потъва за ГЕРБ или БСП и след изборите ще бъде продаден или купен в коалиция.-това, което е сигурно, че потъва са твоите 11 лв, които няма да ти дам при никакви обстоятелства!
35
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами тогаав подайте декларация, че су отказвате от правото си на глас.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНа НЯКОЙ много му се иска хората да не гласуват. Защо ли?.Това което вижда е, че на теб ти се иска да гласуват , ама няма да гласуват.Единственият начин на хората за наказание върху всички политици е да НЕ им признаят правото да влизат в оная бяла сградата, а това като НЕ ГЛАСУВАТ !
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а българите по принцип живеят в по-малките населени места.Хахаха, голяма смешка! Селяните може би
32
8
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Не се е родил човека за когото ще гласувам Аз
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласуване, но само в България. Откъде накъде някой, живеещ на другия край на света, ще определя как ще живея аз в България?Щом сте толкова загрижени си идвайте тук и се захващайте за действия, а не да давате акъл по нета.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСамо гласове от чужбина останаха а в България се отказаха.то и от чужбина както се вижда, вече няма..изборите няма да имат морална легитимност!
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На НЯКОЙ много му се иска хората да не гласуват. Защо ли?
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Лидерите на водещите партии дори ни лишиха от дебат"Я пак? КОЙ ни лиши от дебат? И по чия поръчка е статията?

Спонсорирани публикации