Гласове от чужбина: Аз пък няма да гласувам!

Мнението на уморените от избори, кампании и бюлетини
23 мар 2017 12:37, Екип на Bulgaria On Air
83
Гласове от чужбина: Аз пък няма да гласувам!
Снимка: архив, Булфото

С наближаването на предсрочните парламентарни избори политическото напрежение традиционно се покачва. Предизборната кампания не беше компроматна, както през 2013 година, а лидерите на водещите партии дори ни лишиха от дебат помежду си.

Тази кампания сякаш премина една идея по-безшумно и не бе чак толкова интересна. Сигурно защото и партиите, а и избирателите вече се умориха от предизборни вълнения.

Въпреки че анализаторите постоянно коментират, че е възможно влизането на България в спиралата от избори, очевидното е, че страната ни вече е в такава спирала, и то от 2013 година.

Всички социолози извеждат на преден план нежелаещите да гласуват. Но защо не желаят?

Най-често те са разочаровани, обезверени и апатични към случващото се. Изтъкват като причина, че няма за кого да гласуват, защото "който и да дойде на власт, все тая".

"Няма да гласувам, защото няма за кого. Не ми харесват предизборните кампании на политиците, не заслужават доверието ми", казва 25-годишен младеж, работещ в София.

Други пък посочват като причина, че им е омръзнало, имат чувството, че все са в избори.

Една от тях е 45-годишната Весела. Тя казва, че не иска да гласува за хора, които не са политици, а лица, на които прозира личният им интерес от политиката.

"Те не прокарват идеи и не мислят за по-светлото бъдеще, а само как да се облагодетелстват лично", настоя Весела.

А сънародниците ни в чужбина са ядосани от решението, че няма да гласуват електронно.

"Не ми се виси по 3-4 часа на опашка, както през 90-те години за хляб", казва наш сънародник, живеещ в Лондон.

По думите му истинските управляващи стоят в сянка, а тези по екраните на телевизията са "мишоци" и действат по сценарий, затова изборите не променят нищо.

30-годишната Анелия, която също живее в чужбина, обясни, че избирателните секции там са предимно в големите градове, а българите по принцип живеят в по-малките населени места.

"Не може да се придвижим до секциите за гласуване, така че именно електронното гласуване беше алтернативата за нас", посочи тя.

Като основна причина за това, че няма да упражни правото си на вот, обаче Анелия посочва случилото се с референдума, иницииран от Слави Трифонов.

"Видяхме как бяха изманипулирани бюлетините, пуснати за референдума, който аз и милиони българи подкрепихме. В крайна сметка нашите управляващи подходиха с безхаберие към нас, с подигравка", подчерта тя.

"Аз не подкрепям това, не вярвам в нашата избирателна система, докато тя не се промени, аз няма да гласувам", категорична бе Анелия.

Автор: Луиза Божинова, редактор в
Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
аз няма да гласувам защото живея в чужбина и политиката (както вътрешна така и външна) не ме засяга по никакъв начин.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Лондон са дълги опашки пред СИК и ще има много жертви ако се се блъсне кола.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само гласове от чужбина останаха а в България се отказаха.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък ще гласувам, защото е важно, защото всичко зависи от нас и защото няма да допусна други да определят съдбата ми! Мислете с главата си и гласувайте! Някои разчитат точно на бездействието ви, за да си постигнат целите. Ако всички решим, че искаме промяна, няма кой да ни спре, но вместо това се правим, че не виждаме какво се случва.
23
0
 
7
 
! Отговори
az преди 7 години
До ЕхоСтатистически все едно си гласувал за партията с най-много гласове...
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип трябва да се ограничи правото на избор по отношение мястото за гласуване - имаш го, но само в България! Който е избрал да живее навън, да получава доходи там, да плаща данъци и осигуровки там - да бъде така добър да си плати билетчето до България и да гласува. Иначе да си живурка там. Бидейки там той не е в състояние да промени каквото и да е тук, освен да плямпа и да се прави на "голямата работа". По този начин не мисли за България и нейното развитие.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонименгласувайте,НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО,само тъка няма да могът да правят мръсотии.---------Това квадратче е пълнен нонсен. Все едно да отида на ресторант и да не ям нищо, защото така ще им покажа че храната им не струва)))Но пък си е екстра, за тия дето не се сещатq че така се вдига избирателната активност. Важно е да има листчета в урните, не важно кво пише там...
20
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГурбетчията-емигрант няма сънародници. Нито дом. Нито бъдеще или минало.Нито душа.
19
7
 
5
 
! Отговори
Ехо преди 7 години
Гласувайте с "Не подкрепям никого"!Всички от властта са крадци и демагози, не им вярвайте!Само мажоритарна изборна система за всички власти ще ни помогне!Независимост на властите от партийните върхушки - това е верният път, който управляващите не искат и затова не коментират!
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До LolaАз ще гласувам!!!!и какво от това ?
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонименгласувайте,НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО,само тъка няма да могът да правят мръсотии....казал отчаяният партиец, в опитите си да бъде легитимиран. :))
16
3
 
8
 
! Отговори
Lola преди 7 години
Аз ще гласувам!!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, така е - бай Хасан го возят безплатно да гласува. Не е редно да критикувате българите в чужбина, които може да се откажат от правото си на глас заради необохдимостта да пътуват 4-500 км в една посока до секция, което не е безплатно, след като повечето от българите в България да не намират за важно да се размърдат до избирателна секция на няколко пресечки от дома им.
14
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
гласувайте,НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО,само тъка няма да могът да правят мръсотии.
13
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
За да се промени наистина нещо, трябва да се мине през период "Пиночет"!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСамо после да няма "Ти ли ме бутна, или сам паднах?"-Ето само заради това - няма да гласувам.Както не гласуваха 50%, въпреки "задължението".
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТова е провокация за ниска активност угодна знаете на КОЙ.За него винаги е изгодно. Така, че гледай на съвестта ти да е изгодно.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък няма да гласувам!.И аз !
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласуването е право, а не задължение, така че всеки да си шета на акъла. Само после да няма "Ти ли ме бутна, или сам паднах?" :)
8
6
 
11
 
! Отговори
Бойко Банкинския преди 7 години
Антибългарина ББ и неговата *** Цв. Цв. трябва да бъдат съдени от народен съд и изкарани на стадион ! Разграбиха България, извършиха геноцид спрямо обикновения етнически българин, за сметка на чужди интереси. Подкрепяха малцинства които им осигуряват спокойствие на изборите, но тероризират коренното българско население. Докато не изправим виновниците за погрома последните години на стената, с превръзка на очите, всичко ще си върви по старому !!! СВОБОДА или СМЪРТ !!!

Спонсорирани публикации