Гласове от чужбина: Аз пък няма да гласувам!

Мнението на уморените от избори, кампании и бюлетини
23 мар 2017 12:37, Екип на Bulgaria On Air
83
Гласове от чужбина: Аз пък няма да гласувам!
Снимка: архив, Булфото

С наближаването на предсрочните парламентарни избори политическото напрежение традиционно се покачва. Предизборната кампания не беше компроматна, както през 2013 година, а лидерите на водещите партии дори ни лишиха от дебат помежду си.

Тази кампания сякаш премина една идея по-безшумно и не бе чак толкова интересна. Сигурно защото и партиите, а и избирателите вече се умориха от предизборни вълнения.

Въпреки че анализаторите постоянно коментират, че е възможно влизането на България в спиралата от избори, очевидното е, че страната ни вече е в такава спирала, и то от 2013 година.

Всички социолози извеждат на преден план нежелаещите да гласуват. Но защо не желаят?

Най-често те са разочаровани, обезверени и апатични към случващото се. Изтъкват като причина, че няма за кого да гласуват, защото "който и да дойде на власт, все тая".

"Няма да гласувам, защото няма за кого. Не ми харесват предизборните кампании на политиците, не заслужават доверието ми", казва 25-годишен младеж, работещ в София.

Други пък посочват като причина, че им е омръзнало, имат чувството, че все са в избори.

Една от тях е 45-годишната Весела. Тя казва, че не иска да гласува за хора, които не са политици, а лица, на които прозира личният им интерес от политиката.

"Те не прокарват идеи и не мислят за по-светлото бъдеще, а само как да се облагодетелстват лично", настоя Весела.

А сънародниците ни в чужбина са ядосани от решението, че няма да гласуват електронно.

"Не ми се виси по 3-4 часа на опашка, както през 90-те години за хляб", казва наш сънародник, живеещ в Лондон.

По думите му истинските управляващи стоят в сянка, а тези по екраните на телевизията са "мишоци" и действат по сценарий, затова изборите не променят нищо.

30-годишната Анелия, която също живее в чужбина, обясни, че избирателните секции там са предимно в големите градове, а българите по принцип живеят в по-малките населени места.

"Не може да се придвижим до секциите за гласуване, така че именно електронното гласуване беше алтернативата за нас", посочи тя.

Като основна причина за това, че няма да упражни правото си на вот, обаче Анелия посочва случилото се с референдума, иницииран от Слави Трифонов.

"Видяхме как бяха изманипулирани бюлетините, пуснати за референдума, който аз и милиони българи подкрепихме. В крайна сметка нашите управляващи подходиха с безхаберие към нас, с подигравка", подчерта тя.

"Аз не подкрепям това, не вярвам в нашата избирателна система, докато тя не се промени, аз няма да гласувам", категорична бе Анелия.

Автор: Луиза Божинова, редактор в
Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
5
 
! Отговори
Глас от отвъдното преди 7 години
не гласувам, защото ми е все едно кой ще краде, така и така все това правят.Като спрат да го правят)))блажени верващите, може и да почна, ама едва ли.Ако сега вие кажете,че заради такива като мен СА ВЛЕЗЛИ В ПРАЛАМЕНТА ЕДИ КОИ СИ, САМО ЩЕ ЗАТВЪРДИТЕ ПРЕДСТАВАТА МИ, ЧЕ ОТ ИЗБОРИТЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ.Защото нали с гласуване се избират депутатите, а не с негласуванеТова не е агитация да не гласувате, това си е мое решение В СЛЕДСТВИЕ НА ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧАВА.
6
5
 
1
 
! Отговори
chach преди 7 години
ako zabraniat dvoinoto grajdanstvo vsichki balgarski tursi 6te se barnat v bg.6toto tursite 6te gi izgoniat.
5
13
 
20
 
! Отговори
Коча преди 7 години
От България на три морета са снижихме до България на ти града.Аз категорично отказвам и няма да гласувам за шайка корумпирани измамници,продаващи и водещи България към закриване,за 30 г изгониха от БГ 2,5 милиона българи и още толкова мохамедани насила принудени да поемат към Турция.Не не Ердоган е заплаха,заплаха са политици БГ-та та.Без капка срам и морал разбиха държавата и прогониха гражданите и,това не са политици а душмани на цивилизацията,отказвам да гласувам
4
4
 
29
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Без да коментирам плюсовете или минусите за която и да е било партия или коалиция само едно ми е чудно как е възможно все още да има такива които биха гласували за някой който два пъти си бие камшика от властта (и забележете без никой да го е искал) вместо да върши това за което е бил избран?Каква е гаранцията ,че третия път няма да е същото и при първата по-голяма трудност с която се срещне пак да си подаде оставката???
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се връзвайте. Това е провокация за ниска активност угодна знаете на КОЙ.
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вие няма да гласувате, а бай Ахмед ще дойде от Турция! ето това е опасното.ние го играем обидени, ония ги товарят като животни в автобусите и им казват за кого да гласуват. не знам кога ще проумеем, че тия о.х.л.ю.в.и. това и чакат- ние българите да НЕ гласуваме, да се отвратим от тях и да ги оставим спокойййно да си крадат
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този,който живее в Лондон и не иска да гласува,да види автобусите от Турция към България с хора,които дори не знаят български,но са дошли под строй да гласуват за определена партия.И тогава да се замисли той българин ли е и 2 часа на опашка за да подкрепиш сънародниците си през две или 4 години толкова голямо усилие ли е???

Спонсорирани публикации