Кой ще спечели изборите? Решава вотът в "6 без 5"

АФИС: Пет са сигурните участници в 44-тото НС
Обновена: 23 мар 2017 16:34 | 23 мар 2017 12:30, Веселина Йорданова
155
Кой ще спечели изборите? Решава  вотът в "6 без 5"
Колаж: Dnes.bg

Три дни преди изборите с равни възможности да се класират на първо място са двете водещи партии БСП и ГЕРБ, според прогноза на агенция АФИС.

Тя е изготвена въз основа на данни от проучване на общественото мнение, проведено от 18 март до 22 март сред 1005 души в цялата страна. Изследването е извършено със собствени средства на агенцията.

БСП има предимство сред твърдо решените да гласуват, а ГЕРБ все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели.

Според социолозите интригата ще се разреши от сравнително малка, но постоянно намаляваща група избиратели (към момента нейният дял възлиза на около 12%), които казват, че е възможно да вземат окончателното си решение в последния момент.

Пет са партиите и коалициите, които със сигурност ще присъстват в следващия парламент. Това са БСП, ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки.

Още две коалиции обаче разполагат с шансове да преминат 4-процентовата бариера, според данните на АФИС. Това са "Реформаторският блок - Глас народен" и "АБВ - "Движение 21".

В списъка на "заподозрените" е и партия ДОСТ, за която социолозите регистрират ниски стойности, но тази формация разполага със скрит вот, чийто обем ще научим в самия изборен ден.

В последните дни на кампанията темата "Турция" се превърна в №1, което доведе до съществени електорални пренареждания в последния момент – процес, който се развива и в момента и навярно ще продължи до изборния ден и след това, смятат анализаторите.

От една страна това дава предимство на коалицията на обединените патриоти, които по принцип стоят най-достоверно на този терен. Те твърдо затвърждават третото си място в общата класация и е слабо вероятно да отстъпят позицията на следващия - ДПС. От друга страна обаче всичко това прелива допълнителни сили на двете водещи формации БСП и ГЕРБ, тъй като част от патриотично настроените избиратели не одобряват крайните проявления и по-радикалните послания.

Ефектът на "засмукване" в полза на двете водещи партии, подсилен с традиционния комформистки вот в полза на предполагаемия победител, очаквано се засилва с наближаването на датата на изборите. Косвен резултат са щетите, които този ефект нанася върху по-малките партии, някои от които стартираха кампанията от по-високи позиции, а сега електоралната подкрепа за тях намалява.

Ощетени от центростремителните тенденции са основно партия "Воля" и коалициите "Реформаторски блок – Глас народен" и "АБВ – Движение 21", но и всички останали участници. Вътрешната мобилизация при тях, освен че е по-ниска в сравнение с "големите", се съчетава и с нарастващи колебания сред техните поддръжници, които в началото на кампанията декларираха по-твърда нагласа за подкрепа, отколкото сега.

Според АФИС очакваната избирателна активност е по-висока в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година. В номинално изражение е вероятно да достигне 3.7-3.75 млн. души. От гледна точка на закона обаче базата, върху която ще се разпределят гласовете на участниците в състезанието, ще остане по-ниска – около 3.5 млн. души, тъй като от числото на явилите се пред избирателните урни следва да се приспаднат делът на избралите опцията "Не подкрепям никого" (2-3%), както и делът на недействителните гласове, чийто брой е неизвестен, но на парламентарни избори той традиционно варира между 150 и 200 хил. гласа.

С други думи 4-процентовият праг за влизане в Народното събрание ще се равнява на около 130-135 хил. гласа, което не е непостижима цел на две от формациите – "Реформаторски блок – Глас народен" и "АБВ – Движение 21".

При по-ниска от прогнозната активност и при по-нисък дял на недействителните гласове предимство ще получи БСП. При активност около и над прогнозната и при по-висок дял на недействителните гласове предимството е за ГЕРБ. При всяко положение обаче силите между двете водещи политически сили са напълно изравнени и която и от тях да спечели изборите, преднината й ще бъде несъществена, посочват анализаторите.

***********************************************************************

Прогнозата е изготвена въз основа на данни от проучване на общественото мнение, проведено от 18 март до 22 март 2017 г. с обхват 1005 анкетирани лица в цялата страна. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е независимо от външно финансиране и е извършено със собствени средства на Агенция АФИС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКИ КРАДАТ, САМО ГЕРБ НЕ.ГЕРБ ГРАБИ И ТО В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ.
66
15
 
6
 
! Отговори
2,8 МИЛИОНА преди 7 години
АКО 2,8 МИЛИОНА БЪЛГАРИ , КОИТО ГЛАСУВАХА С " ДА " НА РЕФЕРЕНДУМА , ГЛАСУВАТ ЗА " ДА, БЪЛГАРИЯ " НА ХРИСТО ИВАНОВ ,НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ВЕДНАГА КЪМ МНОГО ПО-ДОБРО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ И ЩЕ ТРЪГНАТ , КРАЙНО ЗЛЕ ЗА РУСКАТА МАФИЯ БКП - ГЕРБ , БСП , ДПС , ДОСТ , Обединени Руски МУТРИоти , Ренегаторския блок , АБВ-Д21 , Нова Республика , ЦАЦАРОВ ! МИСЛЕТЕ ХОРА , РУСКО-МАРОДЕРСКА МАФИЯ ВИЕ Е ПОДГОТВИЛА 35% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ВСИЧКО СЛЕД ИЗБОРИТЕ , ТАКА ЧЕ МИСЛЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ , ГЛАСУВАЙТЕ , ГЛАСУВАЙТЕ !!!
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО-ВИЖ-ДА-НЕ ГЕРБ!
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да спрем да бъдем наивни мазохисти и да изметем старите к***рви!Що за краен наивитет може да ни кара да допускаме една и съща грешка 30г! Няма да оправят ситуацията в страната нито БСП,нито ГЕРБ,защото те я създадоха!Промяна на статуквото е крайно необходима,защото ясно се вижда,че вече има заплаха и за териториалната ни цялост!Партиите от статуквото няма да ни извадят от блатото,защото тяхната некадърност и продажност ни натика в него!
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реалиста,ти от ДПС ли си или от ДОСТ?Я се скрии ако обичаш и не пиши глупости.
62
5
 
4
 
! Отговори
Косача преди 7 години
Който и да спечели пак ще сме от страната на булката.
61
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-важното е да не се допусне ГЕРБ пак във властта. Както се знае от всички, ГЕРБ винаги са крали и с ГЗ си.
60
3
 
14
 
! Отговори
ей 59 преди 7 години
Толкова ли си глупав или да?Орешарски беше само една година на власт.Въпреки шорошката *** ,която пищеше под прозорците му денонощно,успя да остави в хазната 8 милиарда лева,а завари 3,5 милиарда,под санитарния минимум,и без да изтегли 1 лев заем.ГЕРБ опоска тези пари и изтегли 27 милиарда(толкова е общата сметка с лихвите).КОЙ ще ги плаща?Със сигурност няма да е ТОЙ!
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямаше смисъл да се гласува, когато гербави разнасяха чувалите, защото се знаеше кой печели.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2,8 МИЛИОНА.................АКО..АКО
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов III ще е още по-зле от Борисов I и Борисов II.
56
4
 
8
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
За когото и да гласувате ще получите същата мафия.Всички големи партии се издъниха тотално, а малките повече ми приличат на проекта "Бареков", отколкото на някаква алтернатива.Бойко - няма цял мандат, БСП винаги излизат на избори с голяма "промяна", патриотите и реформаторите са в обща лодка, само защото така имат шанс, иначе ще си издерат очите. Етническите партии се множат, а малките и нови партии със много скъпи кампании са си чиста мафия за мен. Избори не съм пропускал, ама май няма смисъл
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква "Да, България", бе! Тия, които са комбина с ДЕОС? ДЕОС, които искат узаконяване на хомобраковете, понеже демографското положение е блестящо, та дай да наблягаме на безплодните хомове, така ли? При този демографси колапс това си е национално предателство!
54
4
 
9
 
! Отговори
Реалност преди 7 години
Аз пък очаквам пак големи изненади за социолозите.Още сега може да предвидя няколко "изненади".ДПС ще е трета сила с между 11 и 15% от гласоветеБСП ще е победител с около 21-22%ГЕРБ ще са втори с около 16-17%АТАКА+ВМРО+ТВ СКАТ ще са четвърти с около 10-11%За останалите не знам, може би Марешки наистина ще прескочи бариерата от 4%.
53
0
 
11
 
! Отговори
До 55 преди 7 години
Грешиш.Трябва да се гласува.Има и свестни хора в тази надпревара.Празното квадратче не е решение.То хвърля масло в огъня на чужди сили.Ти от тях ли си?
52
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 52Два мандата и вече сме дори след Румъния!защото м/у двата мандата беше мандата на Орехарски, а дори малките деца знаят, че камуняките могат да крадат и с ГЗ си.
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласувайте масово,за да не ви управляват шапките с пискюлите.
50
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя НиколоваТова значи,че богатите ще увеличат богатството си,а бедните ще обеднеят още повече.не е така другарко Николова - ако спечели другарката Нинова и богатите ще обеднеят и бедните!При управление на проруската сгaн е така. Още не са дошли на власт и вече се говори за увеличение цената на газа с 30%, парите за земеделците свършиха и т.н.
49
12
 
7
 
! Отговори
2,8 МИЛИОНА преди 7 години
АКО 2,8 МИЛИОНА БЪЛГАРИ , КОИТО ГЛАСУВАХА С " ДА " НА РЕФЕРЕНДУМА , ГЛАСУВАТ ЗА " ДА, БЪЛГАРИЯ " НА ХРИСТО ИВАНОВ , НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ВЕДНАГА КЪМ МНОГО ПО-ДОБРО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ И ЩЕ ТРЪГНАТ , КРАЙНО ЗЛЕ ЗА РУСКАТА МАФИЯ БКП - ГЕРБ , БСП , ДПС , ДОСТ , Обединени Руски МУТРИоти , Ренегаторския блок , Нова Республика , ЦАЦАРОВ !
48
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
никакви партии,ГЛАСУВАЙ НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО,КАКТО при референдума,ТОВА Е НАКАЗАТЕЛНИЯ ВОТ ЗА ТЕЗИ НАЛОЖЕНИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ОТ ЛИЦЕТО ОТ СЕЛО БАНКЯ КОМУНИСТА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ,КОЙТО ДВА ПЪТИ ИЗБЯГА И СЕГА ИМА НАГЛОСТТА И ЦИНИЗМА ПАК ДА СЕ ПРЕДЛАГА.

Спонсорирани публикации