Кой ще спечели изборите? Решава вотът в "6 без 5"

АФИС: Пет са сигурните участници в 44-тото НС
Обновена: 23 мар 2017 16:34 | 23 мар 2017 12:30, Веселина Йорданова
155
Кой ще спечели изборите? Решава  вотът в "6 без 5"
Колаж: Dnes.bg

Три дни преди изборите с равни възможности да се класират на първо място са двете водещи партии БСП и ГЕРБ, според прогноза на агенция АФИС.

Тя е изготвена въз основа на данни от проучване на общественото мнение, проведено от 18 март до 22 март сред 1005 души в цялата страна. Изследването е извършено със собствени средства на агенцията.

БСП има предимство сред твърдо решените да гласуват, а ГЕРБ все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели.

Според социолозите интригата ще се разреши от сравнително малка, но постоянно намаляваща група избиратели (към момента нейният дял възлиза на около 12%), които казват, че е възможно да вземат окончателното си решение в последния момент.

Пет са партиите и коалициите, които със сигурност ще присъстват в следващия парламент. Това са БСП, ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки.

Още две коалиции обаче разполагат с шансове да преминат 4-процентовата бариера, според данните на АФИС. Това са "Реформаторският блок - Глас народен" и "АБВ - "Движение 21".

В списъка на "заподозрените" е и партия ДОСТ, за която социолозите регистрират ниски стойности, но тази формация разполага със скрит вот, чийто обем ще научим в самия изборен ден.

В последните дни на кампанията темата "Турция" се превърна в №1, което доведе до съществени електорални пренареждания в последния момент – процес, който се развива и в момента и навярно ще продължи до изборния ден и след това, смятат анализаторите.

От една страна това дава предимство на коалицията на обединените патриоти, които по принцип стоят най-достоверно на този терен. Те твърдо затвърждават третото си място в общата класация и е слабо вероятно да отстъпят позицията на следващия - ДПС. От друга страна обаче всичко това прелива допълнителни сили на двете водещи формации БСП и ГЕРБ, тъй като част от патриотично настроените избиратели не одобряват крайните проявления и по-радикалните послания.

Ефектът на "засмукване" в полза на двете водещи партии, подсилен с традиционния комформистки вот в полза на предполагаемия победител, очаквано се засилва с наближаването на датата на изборите. Косвен резултат са щетите, които този ефект нанася върху по-малките партии, някои от които стартираха кампанията от по-високи позиции, а сега електоралната подкрепа за тях намалява.

Ощетени от центростремителните тенденции са основно партия "Воля" и коалициите "Реформаторски блок – Глас народен" и "АБВ – Движение 21", но и всички останали участници. Вътрешната мобилизация при тях, освен че е по-ниска в сравнение с "големите", се съчетава и с нарастващи колебания сред техните поддръжници, които в началото на кампанията декларираха по-твърда нагласа за подкрепа, отколкото сега.

Според АФИС очакваната избирателна активност е по-висока в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година. В номинално изражение е вероятно да достигне 3.7-3.75 млн. души. От гледна точка на закона обаче базата, върху която ще се разпределят гласовете на участниците в състезанието, ще остане по-ниска – около 3.5 млн. души, тъй като от числото на явилите се пред избирателните урни следва да се приспаднат делът на избралите опцията "Не подкрепям никого" (2-3%), както и делът на недействителните гласове, чийто брой е неизвестен, но на парламентарни избори той традиционно варира между 150 и 200 хил. гласа.

С други думи 4-процентовият праг за влизане в Народното събрание ще се равнява на около 130-135 хил. гласа, което не е непостижима цел на две от формациите – "Реформаторски блок – Глас народен" и "АБВ – Движение 21".

При по-ниска от прогнозната активност и при по-нисък дял на недействителните гласове предимство ще получи БСП. При активност около и над прогнозната и при по-висок дял на недействителните гласове предимството е за ГЕРБ. При всяко положение обаче силите между двете водещи политически сили са напълно изравнени и която и от тях да спечели изборите, преднината й ще бъде несъществена, посочват анализаторите.

***********************************************************************

Прогнозата е изготвена въз основа на данни от проучване на общественото мнение, проведено от 18 март до 22 март 2017 г. с обхват 1005 анкетирани лица в цялата страна. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е независимо от външно финансиране и е извършено със собствени средства на Агенция АФИС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАФИЯТА БСП,ГЕРБ ,ДПС Е ПРИГОТВИЛА ГОЛЯМ СЛЕДИЗБОРЕН ПОДАРЪК ЗА СИРОМАСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ :30 % УВЕЛИЧЕНИЕ НА ГАЗТА И ОТТААМ СЕ УВЕЛИЧАВА ВСИЧКО И ПАРНО, И ЦЕНИ НА ВСИЧКИ СТОКИ....Т.Е. А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДЕТО ДРЪЗВАТ ДА ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ ЩЕ ИМ СЕ ДАДЕ ОТНОВО ПО 2% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ И ДА ГИ ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ОЖИВЕЯТ .ЗАТОВА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЙТЕ С БЮЛЕТИНА 4 ПРОСТО НЯМАМЕ ИЗБОР АКО ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ. ТИЯ АКУЛИ ЩЕ НИ СЪСИПЯТ-ЗНАЙТЕ ГО ,ВИДЯХТЕ ГО 27 ГОДИНИ ВЕЧЕ .....
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БЪЛГАРСКИЙ"Тоест и за които и да гласуваш се щи е вътре...."Абе, на теб, май и без да гласуваш все ти е вътре ... :)
125
3
 
7
 
! Отговори
кой щял да спечели преди 7 години
изборите , как кой ,бе ми то е ясно БСП , ще спечели ,както на президентските 60 % , за другите квото остане те са без значение
124
1
 
3
 
! Отговори
едно преди 7 години
До ПитащаВъзраждане
123
10
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
Ванга е казала последния комунист ще умре в България, даже не в Русия и КНДР. *** народ, като си ги тачите толкава тия комунисти, преместете се в КНДРто или Русия и си живейте в комунизъм. Явно още са живи избирателите в пенсионна възраст и хвърлят пачки от терасата и за пратията.
122
2
 
4
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Някой 134 Прав си, затова да си изберем някой непушач ,че Каракачанов много пуши.....
121
10
 
16
 
! Отговори
Някой преди 7 години
"Кой ще спечели изборите" вече отдавна е решено. Както предишните избори по- предишните и по- по- предишните... Изборите ще бъдат спечелени от БКП + ДС. Така е от 1944г. та досега. Гласувайте си за гогото си пожелаете, но партията която се явява на изборите си е една единствена БКП, така че избиращите няма никаква опасност да изберат някоя друга партия.
120
13
 
10
 
! Отговори
Ердо преди 7 години
Гласувайте за националистите и по бързо да раздадем картите и квото стане.
119
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затворете пътищата от турция да не идват, другото ще оправим.
118
17
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
Е то кое е по-малкото зло от БСП и ГЕРБ? ГЕРБ- евроатлантически ценности, второ качествени храни, западноевропейски либерал-пед,ерастизъм....БСП- комунистическа мизерия, задунайска губерния, соц. вампиризъм....Тоест и за които и да гласуваш се щи е вътре....
117
19
 
15
 
! Отговори
мятащ пари от балкон преди 7 години
В цяла бивша Източна Европа не щат и да чуят за комунисти .В Румъния даже ги застрелваха !Ама ние тука си ги тач-и-и-м !Ние може и да не доживеем до утре ,но ще определим вий как ще живеете !
116
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля да гласувам за най-малкото зло, според мен Патриочен фронт. Волен ми е противен, Каракачанов пуши по две кутии цигари на ден а Валери Симеонов си пада малко русофоб, но от друга страна пък Волен е русофил, ще се балансират. Не са върха на сладоледа, но в сравнение с Герб и БСП патриотите изглеждат гиганти.
115
20
 
16
 
! Отговори
2,8 МИЛИОНА преди 7 години
АКО 2,8 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ,КОИТО ГЛАСУВАХА С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА , ГЛАСУВАТ ЗА "ДА, БЪЛГАРИЯ" НА ХРИСТО ИВАНОВ ,НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ВЕДНАГА КЪМ МНОГО ПО-ДОБРО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ И ЩЕ ТРЪГНАТ ,КРАЙНО ЗЛЕ ЗА РУСКАТА МАФИЯ БКП - ГЕРБ , БСП , ДПС , ДОСТ , Обединени Руски МУТРИоти , Ренегаторския блок , АБВ-Д21 , Нова Республика , ЦАЦАРОВ! МИСЛЕТЕ ХОРА , РУСКО-МАРОДЕРСКАТА МАФИЯ ВИЕ Е ПОДГОТВИЛА 35-50% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ВСИЧКО СЛЕД ИЗБОРИТЕ , ТАКА ЧЕ МИСЛЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ , ГЛАСУВАЙТЕ , ГЛАСУВАЙТЕ !!!
114
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да изринем завинаги от властта крадливата шайка на ГЕРБ,които съсипаха страната и ни загробиха с огромен дълг,който и внуците ви ще плащат.
113
2
 
21
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 години
Възраждане няма нищо общо с "Нова Република" и "Да България". Ама нищо общо. По-скоро ще отнеме гласове от "патриотите" и от всички отвратени от политиците ни.
112
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като стана въпрос за Булгартабак,дружеството беше продадено когато там на отговорна длъжност беше съпруга на Цецка Цачева.Ех,защо и аз не бях там?
111
16
 
13
 
! Отговори
нов комунист преди 7 години
Ще гласувам този път за Корнелия Нинова,защото и вярвам че може да ме уреди и мен. Тя е копнала 47% от Техноимпекс, незнам колко си от Булгартабак, пратила е синчето в САЩ - т.е умее ги нещата.
110
6
 
9
 
! Отговори
до 112 преди 7 години
Вярно пишеш, но какво е това Бъзраждане? Има Да България, Нова Република и може би Воля - това са извънсистемните партии. Тази Възраждане се бори реално да отцепи от тях!
109
4
 
13
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 години
Поредната агенция с изследване без включена опция "Възраждане".Нищо ново под слънцето. В неделя пак ще има "изненадани".
108
14
 
15
 
! Отговори
в добавка към 117 преди 7 години
Гласуваш за БСП -получаваш Доган (+Пеевски в добавка)

Спонсорирани публикации