ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата

Партията на Борисов по-лесно би съставила кабинет със сателити
Обновена: 25 мар 2017 06:25 | 24 мар 2017 11:36, Камелия Цветанова
427
ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата
Снимка: Булфото, архив

Поредно социологическо проучване дава преднина на ГЕРБ на предсрочния вот в неделя. Според данните на "Екзакта Рисърч Груп" 31.2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а за БСП за България – 28.1%.

Обединени патриоти получават доверието на 10.5% от имащите правота на глас в страната, ДПС на 7.6%, Воля на 6.5%.

Точно 4% от избирателите, колкото е и бариерата за влизането в парламента, са декларирали, че ще гласуват за РБ – Глас народен.

Под чертата оставата АБВ-Движение 21 с 2.6%, Нова Република - 2.6%, Да, България - 1.5%.

Така че според "Екзакта Рисърч Груп" в следващото Народно събрание ще има шест политически формации.

Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. При анкетата са интервюирани 1000 пълнолетни българи. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция.

"Няма съмнение и по това, че ГЕРБ е партията около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет", анализират социолозите.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент.

В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания, коментират анализаторите.

Данните на "Екзакта" показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

Социолозите признават, че данните им не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в  периода 17-22 март 2017 г.

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Днес разпуснали цялата герберска администрация да ходят на закриването на изборите от Герб.Вожда им щял да бъде и трябвало навсякъде да бъде пълно.Абе комунистическа работа.Идва все по осезаемо диктатурата в България,но народа още не може да го разбере.
327
9
 
8
 
! Отговори
Новите лъжи на БСП преди 7 години
- Ние искаме промяна... - смело заяви дрОгарката Нинова, докато полагаше цветя пред паметника на Тодор Живков- Ние искаме млади лица в парламента заяви дрОгарката Нинова и назначи за депутат 77 годишния журналист Тома Томов(баща му е бил наш партиен другар и началник на концлагера в Белене по времето на соца)- Ние сме за подмладяване в БСП - каза дрОгарката Нинова и назначи за депутат 77 годишния Ламбо(Збогом Ламбо)- Ние сме против корупционните сделки заяви дрОгаря милионер Г.Гергов(свинарят)- Ние сме против корупционните договори за България заяви дрОгарят Р.Овч.Лъжи и пак лъжи.
326
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията цели да уплаши червените бабички и да ги накара отново да отидат да гласуват за чуматаСтолетница...
325
7
 
5
 
! Отговори
Марешки преди 7 години
Това, което постигнаха ГЕРБ с Цачева, ще постигнат и БСП, ако предложат за премиер *** Нинова.
324
3
 
15
 
! Отговори
КУкловодът преди 7 години
ГЕРБаджиите се активизират и тролят всеки ден . Но номерът им няма да мине , колкото повече проценти показват толкова повече е ясно че ще са 2 ри . Стани Стани народ Юнашки и Неострият вожд от власта го измети . ГЕРБ = ДОСТ . ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО ПОЛУЧАВАШ ЕРДОГАН ЗА СУЛТАН .
323
3
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "П. Петров": На този въпрос "Защо БСП и Патриотичния фронт, ако съставят правителство, ще крадат по-малко от ГЕРБ" може да се дадат много отговори, и сигурно повечето няма да ти харесат. На кого може да се вярва повече, това всеки сам си решава. Важното е всеки да отиде и да гласува, това е парламентарната демокрация. Лично аз ще бъда по-спокоен за България когато ГЕРБ остане в опозиция, за да решава собствените си проблеми, а не тези на държавата.
322
1
 
5
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 7 години
ервен *** реши да се гаври с жертвите на ДС. Шегичка! Много смешничко! Така и на шега хиляди изчезнаха в лагерите на партията столетница. Корнелия Нинова, това е истинското лице на промяната Ви - ***, които още се кланят на паметници на престъпници.ПП: Дядото на Крум е ген. Леонид Кацамунски, който е бивш шеф на главно следствено управление на ДС. Пращал хора по лагерите и е съсипвал хиляди човешки съдби.
321
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще крадат по-малко, защото ги е страх от,,бели автобуси", а на ГЕРБ концепцията им е ,,крадене, крадене и пак крадене",те друго не могат.
320
0
 
4
 
! Отговори
До Ognyanz преди 7 години
Не само, където не трябва, а и в пъти повече.
319
2
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До ognyanzИ кое ще ги спре да крадат ? Съд е ясно, че няма, "правосъдието" в България се купува, в Бог не вярват, а съвест нямат, защото ако имаха, биха умрели от срам още 89-та, а и комунистите винаги са предавали или унищожавали малкото съвестни и принципни от тях. Крадци, деца на крадци и нагаждачи без принципи, това е БСП!Е ? Какво да питам, като не получавам смислени отговори, а опорни точки ?Дайте смислен отговор! БСП няма да крадат защото ...
318
3
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "П.Петров": Дотук беше с въпроси, а сега си готов и със заключения. Ако управлява ГЕРБ пари няма да има. И то не защото наистина няма, а защото отиват не там, където трябва. Ако правителство съставят БСП и Патриотичния фронт пари ще има - просто защото ще се краде по-малко. Бойко това го знае също, затова подскача като ужилен, когато споменат за санирането.Така че, както писах, кой как може да управлява ще се види когато се състави правителство.
317
0
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Между другото и ГЕРБ няма да управлява оповече от 2 години, но по-кротко ще падне от власт.
316
3
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До ognyanz, 335Много сте наивен и това е евфемизъм !Пари наистина няма, усеща се във всеки един отрасъл на икономиката. Който предприемач не работи за чужбина едва оцелява, парите на олигархията никой няма да ги пипне, а с данъци няма друг кой да се обложи. Поради липсата на законност и стабилна икономическа рамка, ниското качество на образованието и квалификацията инвестиции няма и да дойдат, обещанията на БСП са неизпълними! Ако БСП управлява, до 2г тълпата ще ги линчува!
315
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силяци...
314
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да ми триете коментарите все тая, БСП няма да спечелят. Поне не показвайте, че и вие сте червени *** dnes.bg.
313
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 354: Сигурно това казва за опозицията си и Ердоган. Но това е пътят към Азия, не към Европа.
312
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За България може да има някаква надежда и бъдеще само ако БСП бъде забранена със закон , а днешните и лидери са в затвора.В неделя ще стане ясно какво заслужава народа. ..
311
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли кой да ги спре тия глупави рекламни "проучвания". Те накрая да вземат да кажат резултатите и за какво да дават пари за избори. Такова манипулиране на общественото мнение са тия агениции...
310
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласувайте за Нинова !Тя ще ви "плаща" сметките, само не я питайте откъде ще вземе парите !
309
1
 
16
 
! Отговори
Екзакта Рисърч Груп преди 7 години
Ние правихме проучвания и за президентските избори през 2016 г. За първия тур на 4.11.2016 г.публикувахме прогноза: 27,9 % за Цачева и 22,4 % за Радев.След преброяване на бюлетините Радев беше победил Цачева с 15,95 %. За втория тур прогнозата ни беше "победа за Цачева с лек превес от 3-4 % пред Радев". След преброяване на гласовете се оказа, че Радев е победил Цачева с резултат 64,19% : 35,81 %. Това беше тежък удар за нас. Не ви съветваме да вярвате на това което днес ви предложихме.

Спонсорирани публикации