Турските медии: Това бе най-трудният вот на българските турци!

Невероятният номер с кирилицата – причина за опашки, недоволства
Обновена: 27 мар 2017 09:42 | 27 мар 2017 09:37, Елка Василева
82
Турските медии: Това бе най-трудният вот на българските турци!
Снимка: БТА

Всички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България.

Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга - натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там, пише онлайн изданието Хаберлер и добавя, че имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция.

В такава напрегната обстановка се проведоха на 26 март предсрочните парламентарни избори за новия 240-членен парламент на България според Хаберлер. Съобщава се, че партията ГЕРБ на Бойко Борисов печели изборите.

Политика на пречки и затрудняване - така коментира вестник "Хюриет" намаляването на броя секциите за избирателите в Турция - от 141 в миналото на 35 сега.

"Най-трудният вот на българските турци" - отбелязва в заглавие агенция Доган, като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно с цел да им се попречи да гласуват.

"ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците" е заглавие на агенция Доган, която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място според неокончателните резултати.

Ихляс хабер ажансъ помества публикация под заглавие: "Номерът с невалидните бюлетини за изселниците", в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува.

Анадолската агенция посочва изискването за кирилица като причина за недоволствата и опашките. "Нареждането на ЦИК, което дойде в последния момент за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора". "Невероятният номер с кирилицата" е заглавие във вестник "Дюня" по същата тема.

Вестник "Миллиет" посочва, че съперникът на ДПС - коалицията ДОСТ не е прескочила четирипроцентовия праг и остава извън парламента според неокончателните резултати. Твърди се, че са били поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.

Медиите в Турция посочват още, че официалните резултати ще бъдат оповестени след три дни, след което ще започнат консултациите за сформиране на правителството.

Специално се отбелязва, че ГЕРБ, макар и първа политическа сила, няма необходимото мнозинство да състави сама правителство. А/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: български турциТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
20
 
! Отговори
Манчи преди 7 години
Мале мале! ЦЕНЗУРАТА Е ЗВЕРСКА!!!Защо ми триете коментарите брз нито една обида в тях, а тези на ваще *** пълни с омраза ксенофобия и определен политически отенък си стоят? Толкова ли беше лошо, че казах НЕГРАМОТНИТЕ да не ми решават съдбата? Или се обидихте, защото и вие сте неграмотни?
42
0
 
30
 
! Отговори
Man United преди 7 години
А най-много ми харесва как всички сайтове, така наречени медии, масово цензурират думата циганьие, защото някакви организации един ден решили, че е обидна! Аз работя с такива хора познавам страшно много от тях и НИКОГА не съм чул някой да казва ... ние ромите! Те самите си знаят, че са Ц, наричат се Ц и не е обидно!Обаче разни политкоректни сайтчета, явно са взели пари да цензурират и трият, както ще се случи с мойте коментари. Немога да ви опиша с думи, колко всъщност сте жалки и продажни!
41
1
 
9
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
вчера късно вечерта разбрах че можах да гласувам в москва без декларация която бе срок края на феаруари.защо постъпиха тека много българи в москва не можаха да гласуват заради тези декларация.вчера разбрах че сме в русия около 100 000 хил.човека.
40
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой хора май са паднали от Луната.А Ко критериите за правилен български са основните за участие в изборите,то Местан трябва да е министър председател.Не съм му адвокат,но криво да седим ,право да съдим.Местан може да сложи всички политици в малкия си джоб,ставайки дума за българска реч и граматика."Върви народе възродени към светли бъднини върви ,с книжовността таз сила нова съдбата ни то поднови"
39
3
 
34
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Единственото решение е да се премахне двойното гражданство.Да имат право да гласуват само грамотни с поне основно образование,платили данъците си.
38
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста нагло изискване, избирателят да може да напише името си на езика на страната, на чиито избори взема участие и чието гражданство има. Подла дискриминация. Засрамете се, хора, защитаващи националните си интереси! :-D Следващия път - право за влизане в кабинката след тест на български - 10-15 въпроса, все в различен ред. Елементарни логически въпроси са достатъчни. Автоматично ще окапе и един куп народ от страната, който не може да чете, пише и/или мисли.
37
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кирилицата и българският език са официални за България. Който не може да ги използва няма право на глас. Време е да се въведе и критерий за образователен ценз. Нямаш средно образование, нямаш право на глас. Не може хора, неграмотни и с чуждо самосъзнание, не-българско, да определят какво ще се случва в страната.
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава, като им е труден българския ще ги накараме да подават молба на Английски, но и тогава ще се оплачат.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
I vse po-trudni shte vi se vijdat:)))) Pri 61% aktivnost imate 8%, pri 75% shte imate 5% pri 80% - ste AUT!!!! Glasuvai, Bylgaria! Za kogoto shte da e, no tezi sueci triabva da si hodiat v anadola!
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква полза за България.ДПС отново са в парламента флиртувайки с патриотарите.Някой пак си вързаха гащите.Но много скоро ще се развържат и ще им се видят голите червени з...Неведоми са пътищата божии.Цялата гнилоч скоро ще излезе на светло.
33
1
 
26
 
! Отговори
Манолски преди 7 години
тези *** искат да подменят вота в нашата страна, в която се пише на кирилица и се милее за българщината. Хора, които плащат данъци в друга страна, българския им е труден и се сещат само когато трябва да бъдат използване за внедряване на чужди интереси в страната ни, много онеправдани стават изведнъж
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Раздават пари в брой на бедните и неграмотните турци.
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям номер! В България говорят и пишат на български!
30
1
 
28
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Как така български турци?! Щом са в България значи са мюсюлмански българи! Какви с тези турци с право на вот на български избори ?! Румен Радев се опълчи, някой от външно и от ЦИК няма ли да го последва или главата дълбоко в земята ??
29
1
 
31
 
! Отговори
Така е! преди 7 години
След като "българските турци"/ що име!!???/,не знаят български, гласуват под строй,без да знаят за кого, а само под заповедта на Ердоган, да си стоят в Турция и не се бъркат в роботите на България!
28
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този път бюрократичните спънки (в което сме ненадминати майстори) бяха в полза на България! Целта оправдава средствата а тя е недопускане намесата на друга държава в българския парламент. Крайно време и да решим веднъж за винаги този парадокс с изборния туризъм ... макар като гледах възрастта на електората в Турция, мисля, че проблемът ще бъде решен по естествен път.
27
3
 
28
 
! Отговори
11111 преди 7 години
толкова са тъ'пи изселниците,че даже не могат да си препишат имената от личните карти,където са написани на кирилица, та им трябваха листчетасега разбирам защо турците в Турция ги имат за втора ръка хора
26
0
 
30
 
! Отговори
morelini преди 7 години
Труден защото Турската държава вложи много усилия да вкара в БГ Парламента една про Турска партия.Макар че обикновенните турци нямаха никаква вина за тези проблеми...Защо никой не казва нищо за прекратяване на двойното поданство...учудващо е...
25
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Предвид че мафията си остава на власт не се очакват законодателни промени спиращи изборния туризъм следващите избори. Малка е вероятността ОП да се преборят за това при евентуална коалиция с тяхно участие. При тях говоренето и правенето са 2 много различни неща.
24
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опитът да се заглушат гласовете на турците е в интерес на една олигархична прослойка,която се крие за гърба на ДПС и е управлявана от Кремъл.Българският народ няма причина да мрази ДОСТ,щом толкова години понася ДПС.За да защитават интересите си и направляват България да им бъде в полза тези скрити лимонки я тласкат в бездната и са пагубни за българо-турските отношения.

Спонсорирани публикации