FT: За много българи Борисов остава гарант за стабилност?

Спечели трети мандат, но ще трябва да управлява с неустойчива коалиция
28 мар 2017 09:30, Елка Василева
64
FT: За много българи Борисов остава гарант за стабилност?
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Авторитетният лондонски всекидневник Financial Times коментира днес резултатите от парламентарните избори в България, като посочва, че въпреки спечеления "безпрецедентен трети мандат" за власт лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма мнозинство, за да управлява сам.

След като отбелязва, че лидерката на Социалистическата партия Корнелия Нинова е "отхвърлила увертюрите" на Борисов за сформиране на голяма коалиция, вестникът цитира мнението на анализатора Андриус Турса от консултантската агенция "Тенео интелиджънс": "ГЕРБ ще трябва да състави неустойчива коалиция с националистите от Обединените патриоти и/или с популистката "Воля", което вероятно ще доведе до вътрешни различия и търкания, като се имат предвид техните идеологически различия."

Вестникът цитира и мнението на българския политолог Огнян Шентов - шеф на софийския Център за изследване на демокрацията, според когото "Борисов трябва да привлече "Воля" за баланс на непредсказуемите националисти".

Financial Times обръща внимание, че "коалицията на Обединените патриоти включва крайнодясната "Атака" - антисемитска партия с неонацистки връзки, чието присъствие в правителството вероятно ще навреди на отношенията на ГЕРБ с големите партии в семейството на европейските консерватори" от ЕНП.

Цитира се мнението на друг български политолог - Даниел Смилов, който казва, че "ако те (ГЕРБ) поканят Патриотите в правителството, това ще създаде рискове за репутацията им, особено в Европа. Ако обаче ГЕРБ реши да разчита на тяхната подкрепа, съставяйки правителство на малцинството, това би било много нестабилна формула".

Според Financial Times за много българи Борисов остава популярен като гарант за стабилност. "Предишните му управления обаче бяха белязани от обвинения в корупция по високите равнища, включващи ГЕРБ и неговите коалиционни партньори", посочва всекидневникът.

Авторът обръща внимание и на факта, че новата антикорупционна партия на бившия правосъден министър Христо Иванов, подал оставка, след като парламентът отхвърли плана му за реформа на правосъдната система през 2015 г., не е успяла да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента.

"Трудно е да се очакват (от новото правителство) съществени стъпки в борбата срещу корупцията и за реформиране на съдебната система", казва още политологът Смилов пред вестника, като изразява мнение, че ГЕРБ ще тръгне по пътя на предишната си политика: инвестиране в подкрепяни от ЕС инфраструктурни проекти, като в същото време се запазят мерките за фискална стабилност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стабилност, да, с новото поскъпване на газа, а от там и на всичко, което показва стабилно но бързо обедняване. Стабилно ще се предаваме на Ердоган, на меките китки от ЕС, стабилно ще се пънем на Путин поради което ни се смее, стабилно ще мори хората в здравеопазването, стабилно ще краде за да ги направи 20 милиарда, стабилно ще опростява българина с откачени промени в образованието, стабилно ще купува медии за да му слушаме глупостите, стабилно ще развива корупцията на европарите, стабилно ще ..
29
0
 
20
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Да, стабилност в мизерията, геноцида над пенсионери и работещи, корупция, нереформирано здравеопазване, образование, печелене на поръчки от близки фирми. В това има стабилост.
28
7
 
1
 
! Отговори
Гарант преди 7 години
Анонимния, първо се ограмоти и после давай мнение кой какво прави или ще прави. Явно не си учил достатъчно,за да те приемем като политолог.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агонията на ГЕРБ болезнена, но това е краят. После ще има възмездие за този геноцид.
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ,бе ! Един психически неуравновесен човек ,гарант за стабилност . Впредвит лабилната му психика, единственото което можем да очакваме е това което гледахме досега . Противоречия ,лъжи ,угодничество пред началниците ,популизъм,хаотични лутания ,нови милиардн,,заеми,, и нищо добро за българският етнос . И отново ще има недовършен мандат. Но да е жива и здрава ЦИК -ангела закрилник за Червената групировка ГЕрп.
25
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избори до дупка,докато ГЕРБ спечели с над 50%,та да може ББ да управлява спокойно.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гладувал за ГЕРБ -жалък си.Не съм учила криво-ляво. Имам висше образование, много добре се справям писмено и говоримо с два езика и не желая да ходя по бригади,да мия чинии и тоалетни ,за да изкарвам парици.Трудът ми е високо квалифициран, но е честен.Всеки божи ден се сблъсквам с проблемите на хората и виждам до къде са ни докарали тези, за които ти си гласувал. Аз искам нормални условия на живот, а не живуркане.Затова гласувах ПРОТИВ ГЕРБ.
23
1
 
28
 
! Отговори
Непредставен преди 7 години
След високия процент за тивката, може да обобщим следното:1. Разследване на откраднатите пари от КТБ- да забравим2. Съдебна реформа по румънски модел- да забравим3. Борба с корупцията- да забравим4. Спиране на кражбите от обществени поръчки- да забравим5. Каквато и да е положителна промяна- да забравимСбогом надежди, до следващия път.Даже и шоуто на дългуча спря.
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом за референдум искат три милиона гласа от къде на къде със 800 000 гласували ще съставят правителство?
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За колко много българи Борисов е гарант за стабилност ?Та тези избори бяха пълна фалшификация както предните и попопо предните.Та 75%от имащите право на гхлас не са гласували,тази власт е НЕЛИГИТИМНА,не може с два файтона гласоподаватели да се състаявт правителства.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забравили сте в заглавието след FT да добавите W.
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, закопава със заеми държавата стабилно. Социалната система е пред колапс. Обричат се на мизерия следващите малобройни поколения. Чудо.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен11 Този нещастен народец ЦИК ли се казва ? В Цик е заровено кучето. Президентски избори 2016 г. -6 83 4278 избиратели Парламент 2017 г. -6 533 828 избиратели .
17
30
 
7
 
! Отговори
гласувал за ГЕРБ преди 7 години
Аз що не се оплаквам от държавата?!? Защо съм доволен от заплатата си? Защото като ученик учех криво-ляво, научих два езика на добро, не отлично ниво, после станах студент, бях на бригада, мих чинии, чистих стаи, после кол център с чужд език, в Бг, после към финснсов отдел на чуждестранна компания... И така нататък. Пари изкарвам с честен труд. Колко от ревящите тук могат дори в кол център да започнат? Малко! За бригада им е под достойнството да си цапат ръцете. Сами сте си виновни.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то всички с ниски заплати, ако се махнем, колко ще останете тези самовлюбените с високи заплати. И няма ли живота ви да стане труден?
15
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моята работа е свързана с ходене по фирми и предприятия. Трябва да ви кажа,че кадрите от комунистическата ера са пълен отврат. Нагли, надути и нахални чичковци. Не показващи никакво уважение към никой. Работниците им негодуват на всякъде от условията и парите. Където среща млади хора всичко е нормално - Усмихнати , добри колективи , възпитани. Който не вярва да походи по стари фирми и да се среща с чичовците да види с очите си.
14
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои гласуваха за ГЕРБ? Ами първо всички, които са на държавна хранилка: най-малко 1 200 000. И техните семейства. И тогава получаваме цифра от порядъка на 3 000 000 човека. Държавата винаги е срещу обществото.Това е тайната. Хранейки се от бюджета, тези на държавна ясла винаги целят да орязват другите (обществото), което има аспирации към хазната. Затова теоретически се говори за отмирането на държавата като условие за едно наистина справедливо общество.
13
9
 
40
 
! Отговори
Александър преди 7 години
До тези избори имах съмнения, но след като минаха, вече съм сигурен.Българския народ е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ***!!!!
12
3
 
21
 
! Отговори
akud преди 7 години
г-н Борисов каквото ти е управлението до сега. такива са ти и резултатите. не уатойчеви
11
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 12Това са хора слушали от възрастните как едно време държавата ти плаща дори по цял ден да се бараш. Партията майка създаде поколения хрантутници и бездарници и днес техните деца очакват същото ама няма. И ей го тук сега реват как света е против тях защото за нищо не стават.

Спонсорирани публикации