Руски издания: БСП – съветофили, ГЕРБ – класически русофили

За отношенията София – Москва: И ГЕРБ, и БСП зависят от Брюксел
28 мар 2017 10:52, Елка Василева
176
Руски издания: БСП – съветофили, ГЕРБ – класически русофили
Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Перспективите в отношенията между България и Русия са централна тема в коментарите на руски медии след парламентарните избори у нас. Вотът бе разглеждан като схватка между прозападно и проруски настроени партии, пише сп. "Експерт".

И партията ГЕРБ, и БСП се обявяваха за възстановяване на икономическите връзки с Русия, но "социалистите, смятани за наследници на българските комунисти, бяха обещали, ако спечелят, да настоят за отмяна на санкциите срещу Москва и да използват правото на вето, когато се гласува поредното им удължаване", отбелязва изданието.

Въпреки победата на проевропейската партия ГЕРБ резултатът от вота не предизвика ентусиазъм в ЕС, пише "Взгляд".

В ЕС разбират колко много трудности очакват партията на Бойко Борисов при опитите да формира коалиционно правителство. Според някои български политолози вътрешнополитическата ситуация в страната би могла да се стабилизира с помощта на Москва, посочва онлайн изданието.

Нагласите на българския електорат не се вписват в примитивна схема с основни критерии "проевропейските" и "проруските" настроения. Социологическите анкети показват, че повечето българи все така се стремят към европейското семейство на народите - друг въпрос е, че резултатът от тази интеграция често е разочароващ, коментира руският политолог Дмитрий Абзалов, цитиран от РИА Новости.

Точно тези разочарования и несбъднати очаквания стават причина за противоречивото волеизявление на електората, когато през ноември страната избира за президент един кандидат с "проруски" лозунги, а след четири месеца гласува за "проевропейска" партия. В крайна сметка във властта влизат различни политически сили, които не могат да се споразумеят помежду си, заключава агенцията.

"Изборите в България окончателно разцепиха нацията", твърди "Камбаната на Русия". При все че евроскептиците и проруски настроените партии взеха повечето гласове, правителствена коалиция ще формира една проевропейска, прозападна партия - ГЕРБ, посочва електронният вестник. Припомняйки оставките на предишни правителства, доминирани от ГЕРБ, той прави извода, че България "отново навлиза в продължителна политическа криза".

"Това всъщност може да се окаже изгодно за Запада, тъй като заради външното суетене през този период ще бъдат замразени проруските тенденции, започнали да се открояват в българската външна политика", разсъждава "Камбаната на Русия".

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще е трудно да състави правителство, но дори да успее, малко вероятно е България да подобри отношенията с Русия, коментират аналитици на "РБК".

След присъединяването на Крим към Русия ГЕРБ зае доста твърда антируска позиция, руско-българските отношения охладняха най-силно от 20 години насам. Сега и двете страни имат интерес ако не коренно да ги подобрят, то да ги нормализират в опит да установят сътрудничество поне в някакви области, казва политологът Юрий Квашнин.

България има интерес да се засили туристическият поток от Русия и все още зависи от руските газови доставки, тъй че потенциалът за развитие на отношенията е запазен, добавя наблюдателят.

Тъкмо през управлението на бившия премиер Бойко Борисов България се отказа от голям брой изгодни съвместни проекти с Русия под натиска на Европейската комисия. Това налага извода, че този курс ще продължи, смята обаче европеистката Екатерина Шумицкая, цитирана от "Народни новини".

За Русия "е от значение да не разглежда изборния резултат в рамките на старата схема, според която социалистите са проруска партия, а ГЕРБ е против Русия", предупреждава аналитикът Леонид Решетников, цитиран от новинарския сайт "Царград".

"Това не е така. В това отношение двете са горе-долу еднакви. И социалистите, по-точно партийното ръководство, не е много различно от ръководството на партията ГЕРБ. И едното, и другото много силно зависят от Брюксел", заявява той.

БСП "все говори за развитие на отношенията с Русия, но веднага щом дойде на власт, прави всичко, за да не се подобряват реално тези отношения", казва експертът. "По принцип социалистите обещават предизборно завой към Русия, а после остават на предишните си позиции", обяснява той.

Електоратът и на двете партии според него симпатизира на днешна Русия горе-долу в еднаква степен. Но привържениците и членовете на БСП са "по-скоро съветофили", а избирателите на ГЕРБ - "класически русофили". Сиреч хора, симпатизиращи не на Съветския съюз, а на историческа Русия".

"И в този смисъл ръководителите на ГЕРБ са даже по-предсказуеми. По-ясно е как да правиш бизнес с тях", констатира експертът на "Царград".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и синът на нинова, и дъщерята на борисов са все в щатите. вие си се карайте кой русофил, кой американофил и пасете овецете:)
62
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно е да се твърди,че в България има политици вярващи и принадлежащи към дясно,ляво,либерално,демократично или др.политическо пространство.Всеки един към 10.10.89г. е бил най-малко на 25-30г,което прави невъзможно възприемането и разбирането на тези идеи.Появиха се някакви тарикати,които набързо се ориентираха,спечелиха или откраднаха едни пари от тези които подскачаха по площадите и сега дърпат конците в държават.Истинските демократи,като Дренчев и Дертлиев умряха отдавна и се забравиха.
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха...Тито бил майстор. Е видяхме какво остана от "майсторлъка" му титова Югославия.
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'С Русия за 25 години след 44 година през 70те България сама построи първата си ядрена електроцентрала, една от най-големите в Европа.''Четири лъжи в едно изречение. Браво! След 44' нямаше Русия, а СССР! България нищо не построи сама (хем сама построила, ама хем с други?!?), нито беше за 25 години. И Козлодуй далеч не е една от 'най-големите'.
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постоянно се ползва изтърканият лаф за "несбъднати очаквания". Не знам кой какви очаквания е имал за присъединяването ни към ЕС, но ако са били за "реки от мед и масло" и "пълно благоденствие", то те са били напълно погрешни и изкривени. Всеки народ трябва сам да си изгради своята Европа. Имаме поговорка: "Бог помага, но в кошара не вкарва". Ако у нас се крадеше с 20-30% по-малко, то щяхме вече да сме със стандарта на Германия! А за кражбите не са ни виновни нито от изток, нито от запад!
58
3
 
0
 
! Отговори
baco from bankja преди 7 години
baco ko se e uvil kato nekoi prizrak hahahahaha basi karikaturata-- CARTOON shit really!
57
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
между ссср и русия има огромна разлика. ленин не е лермонтов, нито сталин е пушкин. през царско време русия беше един от стожерите на европ. цивилизация, наред с французи, австрийци и британци, а при ссср се срина до елементарното военно ниво на каубоите от щатите. само зомбиран психопат може да въздиша по съветските времена, заради тях стана и проблемът с крим.
56
15
 
10
 
! Отговори
Българин преди 7 години
По добре да сме мулти-етническа държава на втора скорост в ЕС и да работим чистачи на запада за 1000 евро заплата отколкото да мизерстваме като руснаци за 86 евро средна заплата. Щом са ни сложили да сме мулти-етнически на втора скорост значи така трябва, такъв е животът, в Брюксел знаят най-добре какво е нужно за България и се опитват да ни помогнат, защото членството ни в ЕС е най-прекрасното нещо което някога се се е случвало на България.
55
6
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
В това отношение Тито беше майстор - хем с Руснаци , хем със западняци.Не бих имал нищо против - нормални взаимоизгодни отношения...но без "изнудване, и извиване на ръце" За жалост - не може да се угоди...и на ЕС (който е с право против новоимперската политика на Путин) и на Русия, която пак ще се опита да ни превърне в марионетки - ако и позволим! Казуса е сложен, и щекотлив
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УсмивкаБългария никога няма да стигне нивото на Севрна Корея, на светлинни години е, България не може дори и домати да си произвежда, всичко внася а изнася само евтини слуги черноработници за западна Европа.
53
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдавна няма в България съветофили. Те са си в Русия! В България има купени продажни путинофили и русофили, които нямат нищо общо с политиката.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб може много да спечели, ако погледне малко повече към хората и към пенсионерите, Само с наблягане на магистрали и саниране - няма да стане. Вярвам, че Борисов с опита който вече има, ще поправи старите грешки от предното правителство. Трети път хората да си доверят - е голям капитал и отговорност. Ето сега се започва с парното и тока, както и с "билетчето"...
51
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЙКО БОРИСОВ СИ Е БИЛ ВИНАГИ *** И РУСОФИЛИН,ТЕ И ЗАТОВА НАРОЧНО ИЗДИГНА НЕИЗБИРАМЕНАТА ЦАЧЕВА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ЗА ДА ГИ СПЕЧЕЛИ РУФОФИЛА ГЕН.РАДЕВ,ТЕ И ЗАТОВА БОРИСОВ ИЗПОЛЗВА ЗАГУБАТА НА ГЕРБ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ЗА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА И ДА ОТИДЕ НА ПРЕДСРОЧБНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ,КАТО ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ОТЪРВА ОТ ПСИХО(ДЕСНИТЕ) РУСОФОБИ И СЕГА БОРИСОВ ЩЕ СЪСТАВИ КОАЛИЦИОНЕН КАБИНЕТ С РУСОФИЛСКИТЕ ПАТРИОТИ И ЩЕ СИ ЖИВУРКА В ПАРЛАМЕНТ СЪСТАВЕН САМО ОТ РУСОФИЛСКИ ПАРТИИ
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баси, руснаците как ни взимат за мезе, не е истина!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце е като полтъргайст
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЩо, да не са махнали визите със САЩ? Синът на Нинова без виза ли е заминал за САЩ? Нали сме ЕС, ЕС има безвизов режим със САЩ, или ние сме втора категория европейци, сега и официално на втора скорост ни сложиха?
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските "газета" продължават опитите за манипулация:1. Наричайки лакейте на Кремъл "съветофили" !2. Наричайки българите които гледат към Европа - "класически русофили" !
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма сила бяхме, направо не проумявам как загубихме Студената война. Сигурно пак с помощта на СССР...
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахахахха, тоя с визите пак изскочи отнякъде.Таваришч, що не питаш на *** сина по въпроса? :D
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Русия за 25 години след 44 година през 70те България сама построи първата си ядрена електроцентрала, една от най-големите в Европа. А с ЕС 27 години след 89та България не е построила нищо освен стотина км. магистрали по заповед и с пари от Брюксел да има пътища за техниката когато започнат война с Русия и които се строят 4 пъти по-скъпо от Норвегия, но Брюксел удобно си затваря очите, а населението от 9 милиона стана 5 милиона, като само 3,5 милиона са българи при това повечето над 60 години.

Спонсорирани публикации