Ще отпадне ли забраната за социология в изборния ден?

Иво Атанасов от СЕМ смята, че това е архаизъм
3
Ще отпадне ли забраната за социология в изборния ден?
Снимка: БТА, архив

Да отпадне забраната за публикуване на резултати от социологически проучвания в изборния ден, предложи днес Иво Атанасов на заседание на Съвета за електронни медии, съобщи "24 часа".

Според него СЕМ трябва да е инициатор на тази законодателна промяна, като я предложи в общия доклад, който съветът трябва да изготви за предизборната кампания и самия изборен ден.

На заседанието Атанасов е отбелязал, че телевизиите реално са започнали да съобщават резултатите 5 минути преди края на изборния ден. Същевременно той е обяснил, че онлайн издания са публикували социологически резултати от екзит половете през целия изборен ден.

Според него е архаизъм подобна забрана да продължи да съществува.

Днес СЕМ обсъждаше четвъртия доклад от поредицата на единни доклади за последните избори у нас. Той се е занимавал с мониторинг точно на изборния ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Забраната за публикуване на социологически проучвания в изборния ден е съвсем рационална и необходима. Предполагам, че в повечето (ако не във всички) държави от европейския съюз я има. Не трябва да се манипулират избирателите с прогнози (потенциално фалшиви) в деня на изборите.Това, което наистина трябва да се направи е да се увеличат глобите за тяхното публикуване до ниво, което ще откаже евентуалните нарушители.
2
0
 
9
 
! Отговори
Не само преди 7 години
И социологията и в изборния ден а и правото да гласуват на всички които нямат поне 6 месеца през годината престой в България вътре!Какво ще ми решават тия дето са на хиляди километри и им правят по един концерт в годината
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само забраната но и цялата избирателна система е анахронизъм!

Спонсорирани публикации