А защо да не е така: Гласуваш там, където плащаш данъци

Това ще сложи край на изборите екскурзии, на фалшивите регистрации
34
А защо да не е така: Гласуваш там, където плащаш данъци
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

По повод драмите с уседналостта, едно предложение: Вместо да смятат месеците на пръсти, политиците да въведат своеобразен данъчен ценз, който да замени "уседналостта" на всички избори. Тази идея лансира водещият на предаването "Видимо и невидимо" по Bulgaria ON AIR Калин Манолов в социалната мрежа Facebook.

Според него гласът трябва да върви след собствеността.

Още по темата

Всеки български гражданин с имот с платени данъци в страната, независиимо къде и откога живее някъде по света, трябва да има правото да гласува там, където е имотът му.

Ако има 10 имота - да избере населеното място, където имотът му е най-ценен и това далеч не е задължително да е мястото на паспортната му регистрация, смята водещият.

Според него въвеждането на изискване за платени данъци в съответното населено място ефективно би сложило край на порочната практика на изборните "екскурзии" и фалшивите регистрации.

"Още повече, че фиктивната регистрация далеч не е безобидна. Тя е свързана с плащането на данъци, заплати и социални осигуровки, и отнема повече време да се анулира, отколкото да се направи. Да не говорим, че принуждава да нарушат закона не само партийните кметове, но и ред други длъжностни лица. Вместо да правят фалшиви регистрации с помощта на "техните" кметове по места, партиите, които искат да "преместят" липсващите им за спечелване на избора в едно населено място гласове, да бъдат любезни да купят реални имоти на "екскурзиантите" и да платят данъците на тези имоти", пише Калин Манолов.

Правото на частна собственост, което е конституционно закрепено, не може да бъде нарушавано чрез закон.
Всеобщото избирателно право включва възможността всеки да гласува там, където е собствеността му. Никой не е по-заинтересован от развитието на едно селище или квартал от хората, които вече са "гласували с парите си" за него, ставайки собственици на недвижим имот, дори когато живеят другаде. Действащото изборно законодателство напълно пренебрегва този фундаментален интерес.

Това предложение не ограничава нито едно съществуващо сега избирателно право на българските граждани, но им дава допълнителното право на още един избор, обобщава авторът на коментара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
19
 
! Отговори
hhh преди 7 години
Мъж и жена живеят заедно, но не са женени, имат две деца на 18 и 20 години. Апартамента или къщата, в която живеят е на мъжа, колата също е на мъжа, съответно само мъжа плаща данъците и той ще гласува там, където живеят. А жената и децата?
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-скоро предлагам да се прави справка в регистъра на НОИ - ДАЛИ ЛИЦЕТО ПЛАЩА ДАНЪК ВЪРХУ ДОХОДИТЕ в България.
6
5
 
7
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 7 години
А който има къща в България и в чужбина къде ще гласува?
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това следва да се въведе. И то спешно. Дори закъсняхме. Или поне да се въведе ценз за териториална уседналост - поне 5 години постоянен и настоящ адрес в България. Какво разни външи елементи ще ми решават мен тук кой ще ме управляват? Да си гласуват там, където живеят. И където плащат данъци, ако плащат.
4
2
 
2
 
! Отговори
Borovinki преди 7 години
Bg darjavnata administracia e vatreshniat nai-opasen terorist v eu s falshivite adresni registracii...
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните слобоблудства. Законът позволява и хиляда души да са съсобственици на изоставен имот с данъчна оценка под 1500 лв, за който не се дължат данъци. Да не говорим, че повечето избиратели по конституция не притежават имот.
2
6
 
22
 
! Отговори
да преди 7 години
Така трябва да е,но политическата банда няма да има полза от това.....
1
18
 
7
 
! Отговори
Дебелян преди 7 години
Не ме устройва!

Спонсорирани публикации