"Без будилник": Роден пъзел от сърцето на България

Как двама млади хора редят парче по парче красотата на Родината ни
5

 

Снимка: Facebook/Роден пъзел

Реденето на пъзели е сред любимите занимания за свободното време вкъщи. На това се посвещават часове сами или в компания, а всеки пасващ елемент си е истински повод за усмивка. А какво ще кажете за роден пъзел? Започваме стъпка по стъпка от идеята до завършената картина в днешния "Без будилник"!

Български пъзели, които да популяризират парче след парче красотата на България в перфектни кадри. Идеята е на 25-годишните програмисти Надежда Серафимова и Йордан Енев, които искали да създадат нещо свое и различно. 
 
Надежда обича да пътува и заразява Йордан със страстта към пътешествията. "Знаех, че Родината ни е красива, но не го бях осъзнал и го приемах като даденост", разказва той. 
 
Докато опознават различни кътчета от България, се оформя и идеята за роден пъзел. Двамата започват да я реализират в края на миналата година, а изборът на първия - "Символите на Трявна", е сантиментален. Освен че е в сърцето на България, градът е по средата между родните им места Габрово и село Първомайци.
 
"Съчетахме полезното с приятното - за нас това е като хоби, на което отделяме много енергия и желание", казва Надежда. 
 
Обичат да се разхождат в Трявна и я описват като място с неповторим дух и автентична архитектура, чиито тесни улички те отвеждат далеч от шума на забързаното ежедневие. Пъзелът, който показва пейзаж от града, е от 1000 части и е с размер 48 х 68 см.
 
И Надежда, и Йордан са вдъхновени от желанието си да откриват и научават нови неща. Представят си поредица от пъзели с български места и вече са се спрели на няколко фотографски кадъра за втория, които все още пазят в тайна.
 
Макар че отделят голяма част от свободното си време за реализацията на замисъла си, го правят с истинско желание. "Зарежда ни това, че други хора харесват идеята и че популяризираме нашата Родина", казват те. 
 
В процес на подготовка е и сайт, който ще представя "Роден пъзел", а засега поддържат страница в социалната мрежа Facebook. Двамата се радват на всеки положителен отзив и дори при възможност лично осъществяват доставката на пъзела, за да получат обратна връзка. 
 
Така трупат и опит с казусите, които ежедневно решават - например с избора на печатница, каквато в крайна сметка намират в чужбина. Засега не е ясно дали това ще остане основното им хоби, защото са отворени за нови идеи. Но категорично не искат да се занимават единствено с програмиране, макар професията им да е търсена и добре платена. 
 
"Възприемам професията си като страст, не като работа, така е и с останалото, което правя", обяснява Йордан. 
 
Според двамата най-важна е картината, която се получава при реденето на пъзела, затова трябва да са убедени, че това е перфектният кадър. След като идеята започва да се популяризира, получават предложения от различни фотографи да ползват техни снимки за следващия пъзел. 
 
Не са далеч обаче от мисълта да се усъвършенстват във фотографията дотолкова, че и снимката да е тяхна. А истинското удовлетворение за Надежда и Йордан идва, когато получават снимки от хората, които са избрали техния пъзел и така им изпращат своите положителни емоции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди няколко години се бях запалил по пъзелите и успях да намеря само 1-2 български. Чудесна идея.
2
0
 
7
 
! Отговори
бат Ицо преди 7 години
Браво, много красиво място, наистина!И ние имаме снимки от това мостче
1
0
 
10
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Прекрасна идея, браво!

Спонсорирани публикации