България – първата осъдена държава за мръсен въздух

Санкцията може да е много сериозна, прогнозира експерт
Обновена: 6 апр 2017 13:09 | 6 апр 2017 12:45, Екип на Bloomberg
68
България – първата осъдена държава за мръсен въздух
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на Съда на Европейския съюз да осъди България за замърсения въздух не е изненада предвид разгледаните доказателства. Това заяви по Bloomberg TV Bulgaria Теодора Стоянова от Greenpeace България.

"България е първата държава, срещу която е заведено такова дело. Нарушенията не са само при нас, но са в сериозен аспект, затова сме първият случай засега", каза тя и допълни, че страната ни не е изпълнявала нормите за качество на атмосферния въздух от 2007 година насам.

Още по темата

Теодора Стоянова коментира, че след присъдата ще има период, в който ще трябва да започнем да предприемаме мерки и ако не го направим, ще получим ново предупреждение, което ще доведе до санкции. На този етап не е ясно какви ще бъдат те.

"Други подобни случаи в практиката показват, че санкциите могат да бъдат една голяма сума", обясни тя.

Според нея всяка една община трябва да изготви програма за управление на качеството на атмосферния въздух.

Повече от разговора може да видите тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
Радев служ. правителство на Герджика незабавно да излязат с обращение към ЕС че ако продължават да ни тормозят за мръсния въздух, излизами от ЕС Незабавно ще забравят за този проблем. Тактика на Орбан и Ердоган.
17
1
 
9
 
! Отговори
Изследване преди 7 години
Къде се използва гориво за отопление и промишлени нужди в София, което е единствената причина за наднормено замърсяване? Използва се първо там, където няма парно - селата станали квартали на София, както и в много от къщите с дворове, които са много в почти цяла София, вкл. и в центъра, вкл. и гетата, които са огромен източник на замърсяване на въздуха. Използва се за някои промишлени производства. Варианта унищожаване на гуми чрез изгарянето им, примерно в гаража за тирове в Горубляне и Околовр
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално ли е да не се стимулира покупката на нови автомобили, заради високия данък?Нормално ли и за кола на 20 години да се плаща 10 пъти по нисък данък от кола на 2 месеца, която има Ерво 5,6,7... и която трови въздуха много по-малко?
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как да стопля 7 стаи, 2 коридора, стълбище, баня и антре ако не с парно на твърдо гориво?Иначе трябва да поставя 5-6 климатика и 1-2 малки печки и тока ще ми е 1500лв на месец.Аз с толкова изкарвам сезона
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нпо трябва да се ликвидират, като членовете им да се осъдят на обществено полезен труд. По този начин наистина ще свършат полезни неща за околната среда. Така само се показват по телевизията и плашат гаргите, вдигат врява, но цялата им работа е да случат пари с предлог, че ще се използват за спасение на нещо си. Правят семинари за опазване на околната среда и изведнеш качеството на въздуха се е подобрил с 30%?
13
2
 
9
 
! Отговори
Изследване преди 7 години
Кой колко замърсява в София.Около 1/3 от максимално допустимите норми е заради изгарянето на гориво в двигателите на МПСОколо 3/5 от максимално допустимите норми е заради неизмитите улици, вятъра, който разнася праха, какво и всичко движещо се пешеходци, велосипедисти, тролеи, трамваи, автобуси, камиони, коли и т.н. също вдига тази прах във въздухаИзползването на твърдо гориво - тук замърсяването много варира през годината. Когато е най-студено, обема му е 4-6 пъти нормите за замърсяване.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е санкция за бедния заради това, че е беден.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все по-масова практика става да се горят дърва и въглища, особено в малките градове. Пример е Самоков, в града мирише на изгорял *** а в ясни дни погледнат от Ястребец, над града е увиснал облак. Никъде няма облаче само един голям над Самоков. Така е и с всички останали малки градове. Лошото е, че и в големите все повече се гори твърдо, дизелите са бедствие а улиците потънали в прах и кал, която при сухо време се вдига във въздуха от преминаващите автомобил. Така, че правилно, на съд до дупка!
10
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
мрьсен вьздух вода храна наи долнопробно здравеопазване без никаквапрофилактика наи висока смьртност кьде в европа скачат от балконите и даватпари на индииците
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Истинатакато вдигнат още малко цената на парното и тока - не въглища и найлони, ами с де каквото сварят ще опушват зимата, въздухът на индустриален Пекин направо прозрачен ще изглежда, а горите ще бъдат само тук-там оцелели като екзотична рядкост.
8
1
 
9
 
! Отговори
АЙДЕ преди 7 години
ДРУЖНО И НИЕ ДА ОСЪДИМ БЪЛГАРИЯ - С БЕЗБОЖНИТЕ ЦЕНИ ОЩЕ ПО- МРЪСЕН ЩЕ СТАВА ВЪЗДУХА! МОЖЕМ ДА МИНЕМ И ПО ТОЧКАТА ЗА ГЕНОЦИД!
7
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно колко много бaлъци се връзват на раздухвания мит, че колите замърсявали над нормите въздуха в София. Хората са изследвали кой колко замърсява и примерно през декември и януари, когато замърсяването е около 5-6 пъти над нормите, дела на двигателите на колите, автобусите, камионите и т.н. в замърсяването на въздуха на София, е около 6%. В същото време около 12% е заради неизмитите улици, но за това се мълчи. Над 80% е заради отоплението с твърдо гориво през декември и януари.
6
5
 
6
 
! Отговори
Баце преди 7 години
Няма как кофти мит'рял да съществува с чист въздух!
5
1
 
17
 
! Отговори
Истината преди 7 години
За София проблемът е отоплението на твърдо гориво и горенето на гуми, найлони, пластмаси и какво ли не още, които реално са единствената причина за наднорменото замърсяване, когато го има. Предполагам, че същото е и в другите големи градове, заради които ще ни санкционират. Решение едва ли ще се намери и отоплението ще си продължи да замърсява, но вместо реално решение, политициет ще ни пуснат залъгалката, че колите замърсявали и ще въведат забрани, такси и т.н., които нищо няма да променят.
4
8
 
6
 
! Отговори
Кариеса преди 7 години
*** си продава катализатора за 50 лв как няма да е мръсен въздуха.друг е въпроса за двойните стандарти и имат ли право държави разполагащи със ядрено оръжие да претендират и раздават правосъдие за чистота на въздуха,само преди няколко години Франция поосвежи въздуха със няколко ядрени опита
3
2
 
5
 
! Отговори
планета преди 7 години
кого, кого да осъдят, няма да осъдят себе си, я, най-удобно нас.а Дончо Трънски направо ги отхвърли тия споразумения, нищо не могат да му направят гринпийксовете освен някой друг корабен цирк
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мене ми е интересно как Румъния покрива критериите за чист въздух, след като заводите й редовно обгазяват Русе. Или всичко зависи от това колко ще бутнеш под масата.
1
8
 
4
 
! Отговори
s. Gradsko преди 7 години
Oooo, zasto taka ma?! nali ste mnogo ucheni bulgarite?! Ooooo....

Спонсорирани публикации