Не ГЕРБ държат мнозинство в парламента, №1 са дебютантите!

121 са новобранците, които за пръв път ще влязат в пленарна зала
Обновена: 6 апр 2017 13:32 | 6 апр 2017 12:37, Камелия Цветанова
10
Не ГЕРБ държат мнозинство в парламента, №1 са дебютантите!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

44-тият парламент ще започне работа с ясно мнозинство и то не е на ГЕРБ, партията която ще има най-много депутати, ами това на дебютантите. Точно 121 са новите лица в бъдещото Народно събрание, съобщи БНР.

Във всяка група има такива, които за пръв път ще влязат в пленарната зала, за да творят законите на страната.

Още по темата

От 95-те депутати на ГЕРБ 43-ма са нови, в БСП съотношението е още по-внушително – 80 депутати - 47 дебютанти, а "Воля" има 100% новобранци.

Общото между тях е въодушевлението, големите амбиции и категоричността – колкото повече нови лица в една група, толкова по-голям ентусиазъм. Тъкмо при "Воля" тази тенденция е най-очевидна.

Лидерът на Воля Веселин Марешки си поиска още след изборите министрески пост, но пък стана ясно, че Бойко Борисов няма да влиза в коалиция с него, а само с Обединените патриоти.

Макар и да първи път да има своя парламентарна група Марешки е убеден, че "люспене" там няма да има.

Други пък решиха да не разчитат на добрата воля на дебютантите си и се заеха с тяхното обучаване. Броени дни след вота в БСП свикаха новобранците на обучение.

В програмата имаше точки като "Технология на законодателния процес", "Медийно представяне" и "Работа в екип". Повечето влязоха с надежда, че ще научат нещо ново. След получените уроци дойде ред на отрезвяването.

"Прави ми впечатление един интересен парадокс. В началото всички нови депутати са ентусиазирани и смятат, че могат да променят света и вселената, а в края на всеки парламент има едно всеобщо чувство за отегчение от затъване в административното блато. Но аз съм на етапа на ентусиазма и смятам, че в парламента може да се работи по различен начин. Могат да се изразяват ясни позиции", призна социалистът Александър Симов, който е един от тези, които за пръв път ще седнат на депутатската банка. 

Новаците често са познати лица със стабилен политически опит, но ролята на депутат е нова за тях. Знаковото "синьо" лице от зората на демокрацията Спас Гърневски, който ще бъде част от групата на ГЕРБ, приема себе си така: "Чувствам себе си като един политически куриер на поръчките на пловдивския парламент и на пловдивския кметски екип. Човек в политиката си поставя някакви цели и започва да ги преследва. Няма политик или политика, която да е изпълнила 100% от целите си, но ако наближи онези 70-80%, би било великолепно".

Дебютантите обаче изместиха част от старите опитни играчи в новия парламент. Изборите доведоха до неизбежната раздяла със знакови лица.

44-тото Народно събрание ще започне работа без доскорошния си шеф Цецка Цачева. След като не успя да спечели битката за президент, тя остана втора и в листата на ГЕРБ за Плевен. Сега ще стиска палци съгражданинът й Ивайло Московски да стане министър, за да може да се върне на червения килим.

Отсега е ясно, че вече няма да е председател, а редови депутат. Честта да удря парламентарния звънец най-вероятно ще се падне на доскорошния й заместник Димитър Главчев.

Драма имаше и при БСП. Тя обаче беше предизвестена, започна с промени в партийния устав, които ограничиха до три мандатите на червените избраници. Така без шансове да се включат в кандидатдепутатската битка останаха ветерани като Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов и Михаил Миков.

Стоилов не скри, че не е оптимист за светлото бъдеще на 44-тото Народно събрание. Той посъветва съпартийците си, ако искат да осмислят присъствието си в парламента, още в първите работни дни да поставят два въпроса – за увеличената цена на газа, парното и водата и за ръста на доходите.

Отвън ще гледат парламента и кадри на ДПС – бившият заместник-председател Алиосман Имамов, Рушен Риза и Тунчер Кърджалиев изобщо не бяха включени в листата, а мандати не успяха да вземат бившият финансов министър Петър Чобанов, експертът по отбраната Янко Янков и колоритният ромски представител Александър Методиев – Бат Сали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ние пак сме тука
7
0
 
1
 
! Отговори
европа 2 скорост преди 7 години
Не са дебютанти ,а ветерани от ДС фронта.Борци срещу демокрацията и приятели на талибаните.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бас хващам,че в края на съществуването на този Парламент,групата на Марешкш ще е разхвърлена и разтурена като Битълсите!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом тепърва ще се учат и с обучения, значи не е добре без конкурсни изпити. Все едно стругар ще прави сърдечна операция.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати и *** заглавие :)ГЕРБ са партия, дебютантите не са.Не може да ги сравняваш по нищо.
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Iskam neoficialno dps da podkrepiat gerb vinagi pri resheniya i vs shte e ok
2
5
 
1
 
! Отговори
*** преди 7 години
Махнете тази статуя и сложете една на Путин.
1
1
 
3
 
! Отговори
Meshere преди 7 години
Aide, nashte! :-)

Спонсорирани публикации