Звездният ни рожденик: Ваня Гешева на 57

Вижте повече за олимпийския ни шампион с 3 медала от една Олимпиада
6 апр 2017 07:34,
4

Снимка: bgolympic.org

На днешния 6 април рожден ден празнува олимпийската ни шампионка по каяк Ваня Гешева.

Родена през 1960 г. в с. Брестовица, Пловдивско, тя започва да учи в спортното училище "Васил Левски" в Пловдив и тренира гребане при треньора Надежда Василева.

Постиженията:

Само на 17 години печели първия си бронзов медал на Световно първенство още през 1977 година в двойка каяк. Година по-късно има сребърен медал от четворка каяк.

Вицешампион е от летните олимпийски игри в Москва през 1980 г. в дисциплината едноместен каяк.

Печели сребърен медал от Световното първенство в Тампере (1983). Световен шампион от Монреал през 1986 г.

Олимпийска шампионка на едноместен каяк от игрите в летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. От същата олимпиада тя печели и сребърен медал на каяк К-2, както и бронзов на каяк К-4.

Ваня Гешева е единственият спортист в историята на България, който печели златен, сребърен и бронзов медал за една Олимпиада.

Любопитното:

Интересното е, че преди триумфа в Сеул Ваня Гешева сънува титлата си. Церемонията по награждаването също. Случвало й се и две години по-рано, когато в Монреал носи първото злато за женския ни каяк от световно първенство. Разказала съня си на личния й треньор, но той взел думите й на шега.

Други странно съвпадение е, когато на тренировката преди шампионската гонка намира край гребния канал златна монета.

Като още една добра поличба Гешева смята и сватбата със съотборника й Боби Цветков, която е на 6 март.

За олимпийското злато Ваня получава най-луксозното возило у нас по времето на социализма - "Волга".

След края на кариерата си работи в Центъра по бойна подготовка и спорт в министерството на вътрешните работи. Подготвя тестовете за покриване на физически нормативи.

Преди това – в края на 70-те години на миналия век, в продължение на 5-6 години е инспектор в Детска педагогическа стая към столичното Първо районно управление.

Председател е на Спортен клуб по кану-каяк "Левски". Член на Управителния съвет на Българската федерация по кану-каяк и на Спортен клуб по кану-каяк "Левски". Председател на Българската асоциация на спортистите олимпийци и член на Изпълнителното бюро на БОК.

Преди да влезе в лодката, Ваня Гешева тренира лека атлетика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V mladeshkite mi godini bqx napravil edna belq i me izvikaxa v raionoto na razpit . Taq gospoja takav boi mi drapna v staichkata che oshte si spovnqm . Da e jiva i zdrava
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според Методи Андреев и комисията му Ваня Гешева ще да е агент на ДС?
1
2
 
10
 
! Отговори
Аутист преди 7 години
С най-добри пожелания за здраве и дълъг живот на победителката Ваня Гешева.P.S.Кифлите и кифльовците внимателно да разгледат снимките на тази силна жена- това е истинска звезда, а не ментетата по "риалити форматите" и чалгаджийските тв канали.

Спонсорирани публикации