Конкурс за песни ли е Евровизия? По-скоро за шумни скандали

Дори първото издание на надпреварата започва със скандал
Обновена: 10 апр 2017 14:52 | 10 апр 2017 14:52,
17
Конкурс за песни ли е Евровизия? По-скоро за шумни скандали
Снимка: архив, Reuters

Песенният конкурс Евровизия е магнит за зрителите: над 200 милиона души всяка година следят състезанието пред телевизионните екрани. В 61-годишната му история обаче е имало немалко скандали. "Дойче веле" припомня най-шумните от тях.

2017

Руската представителка Юлия Самойлова получи отказ от Украйна за участие в конкурса, който тази година ще се проведе в Киев. Причината: през 2015 година тя е пяла в окупирания от Русия Крим, като е влязла на полуострова от руска територия, а не през Украйна. Заради това ѝ е наложена забрана за влизане на територията на Украйна. На 23 март ръководството на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) изпрати протестна нота до Киев срещу опита за политизиране на песенния конкурс. На 4 април украинският президент Петро Порошенко обяви, че държи на решението си да не допусне руската представителка. Възможно е това да доведе до бойкот на конкурса от представители и на други държави.

2016

Има ли политически мотиви или не? Русия казва "да", ЕСРТ - "не". Украинската изпълнителка Джамала представя страната си с песента "1944". Русия обаче протестира срещу политизирането на конкурса, защото във въпросната година прародителите на певицата, които са татари по произход, са били депортирани от Крим. ЕСРТ обаче отхвърля руските аргументи с твърдението, че украинската песен не призовава към протестни действия, а просто е посветена на едно историческо събитие. Според независими наблюдатели в и извън Русия обаче, в случая изискването за неполитически съдържания е малко разтеглено. На всичкото отгоре песента на Джамала, т.е. Украйна, спечели конкурса.
 
2014

В продължение на десет секунди публиката освирква руските изпълнителки на конкурса. Но не заради тяхното изпълнение, а защото същата година Русия е анексирала Крим. Освен това много емоции поражда и победата на австрийската изпълнителка с брада - Кончита Вурст.

2010

За да се представи по-добре пред гостите на конкурса, управата на града-домакин Москва провежда акция срещу бездомните кучета в града. Изчезват също и много котки. Действията на местните власти са остро критикувани от природозащитниците. Впрочем, твърди се, че до същата мярка могат да прибегнат и домакините на тазгодишното издание на конкурса от Киев.

2009

Грузинската песен "We Don't Wanna Put In" е дисквалифицирана, защото много прилича на послание към руския президент Путин (Put-in). Още повече, че по онова време Русия и Грузия имат военен конфликт помежду си. А политическите съдържания нямат никакво място на песенния конкурс, гласят правилата на ЕСРТ.

1998

Всички погледи са насочени към фаворитката Дана Интернешънъл от Израел. Но тя се оказва той - Дана всъщност е мъж. Ултраортодоксалните евреи протестират, а Дана печели конкурса.

1986

Белгийската певица Сандра Ким става най-младата изпълнителка, печелила конкурса на Евровизия - тогава тя е само на 13 години. Навремето мениджърите ѝ я представят за 15-годишна, а междувременно минималната възраст за участие в конкурса е вдигната на 16 години.

1982

Какво толкова може да му е скандалното на песен, назоваваща се "Малко мир"? На някои пацифисти определено текстът на германската изпълнителка Никол, която печели състезанието, им идва малко недостатъчно изразителен. Според тях, вместо "малко" мир е трябвало в песента да се пледира за "тотален" мир.

1978

Арабски телевизии бойкотират израелското участие в конкурса, като при всяка поява на израелския представител те излъчват рекламен блок. Постепенно обаче това се превръща в абсурдно начинание: Израел не само стига до финалния кръг, но и накрая печели надпреварата. Йордания обаче остава докрай вярна на линията си и обявява Белгия за победителка.

1969

Четири страни - Испания, Великобритания, Холандия и Франция - печелят заедно конкурса. Това става възможно благодарение на промяната на регламента за оценяване на песните. Но тази промяна няма да е последната в историята на конкурса.

1968

Югославия дава максималния брой точки на Испания и така помага на бившата диктатура на Франко да спечели изненадващо конкурса. Всъщност Клиф Ричард е смятан предварително за големия фаворит - поне от британските домакани. Години по-късно обаче става ясно, че Франко е подкупил журито в цяла Европа, за да излъска имиджа на Испания. Тези слухове обаче така и не бяха доказани.

1957

Датското дуо Бърти Вилке и Густав Винклер се целуват в продължение на цели 11 секунди по време на прякото телевизонно предаване. Преди 60 години това е било достатъчно да предизвика огромен скандал.

1956

Първото издание на песенния конкурс на Евровизия, тогава все още под името "Гран При Юровижън де ла Шансон", се провежда в швейцарския град Лугано. Печелят домакините с изпълнението на Лис Асия. Резултатът е оспорван от мнозина - заради ролята на Люксембург при гласуването: тъй като Люксембург не е изпратила своя делегация, страната дава пълния си набор от точки на домакините от Швейцария. Не е много ясно обаче дали това е помогнало за победата на Асия: тайно гласуване на журито потвърждава победата на швейцарската изпълнителка. Класирането на останалите участници в конкурса не е известно.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: евровизияРусиякрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се казва ЕВРО МУЗИКА ,ако е за музика . Само че НЕ Е ! Това е просто ЦИРКОВО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ !
14
0
 
0
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
Днес-ерщи, ай стига с това дойче веле- аман от негативизма му. Не мога да разбера защо всички т. нар новинарски сайтове препечатват само дойче веле и едни и същи ***? Толкова ли няма други източници, че само ДСере? Или си мислите, че ние друго не четем. Сори, но нали минахме времето, когато само една медия се цитираше или бъркам??
13
1
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 8,Кой бе, руснаците ли имат чувство за безнаказаност? Малко ли атентати имаше в Русия! Малко ли народ измря през ВСВ и не много отдавна във войната в Чечения и като цяло по време на лихие 90-е?По-скоро американците имат чувство за безнаказаност, понеже единствения начин да се доберат терористи дотам е по въздух, вода или през Мексико, която държава лудата дядка иска да загради със стена! Откога във САЩ не е имало военни действия или някакви по-сериозни политически реформи?
12
1
 
7
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Евровизия никога не е бил конкурс за песни. В Европа има далеч по-стойностни фестивали като Wacken, Graspop, Damnation, Dutch Doom Days, Rockstadt Extreme, Artmania, Dark Bombastic Evening и т.н. с качествена съвременна музика.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми на един конкурс, където има много държави с актуални и многовековни вражди и е за песни, тоест не може да има обективно оценяване както в спорта, е нормално. Русия не са я изгонили от Евровизия. Те сега бая съжаляват, че оставиха Украйна да спечели. Първо я заплашиха, че ще и отнемат правото на участие от догодина, сега последно даже и да и отнемат домакинството и да излъчват от ТВ-студио, ама няма да стане. Русия е най-голямата страна и от там идват най-много пари за СМС-и просто.
10
2
 
11
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
едно досадно събитие, почти като нсшия ален мак навремето.Украинската комплексаршина да гледаме. То не е почнал, пък като почне ще е антируски вой че ще се чудиш някой пее ли или Потрошенко цвили.
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка няма нищо общо с определяне на победителя, американците даже гледат с насмешка на този конкурс, в уoutube има едно видео в което един американски водещ се подиграва на почти всички победители от 2000г до сега и пародира песните им. И пита КОЙ ИЗБИРА ПОБЕДИТЕЛЯТ, НЕ МОЖЕЛ ДА ПОВЯРВА ЧЕ ТАКИВА *** СЕ ИЗБИРАТ ОТ ЗРИТЕЛИТЕ,! Аз колабирах от смях докато гледах това видео и как той загуби дар слово при вида на Кончита, изглеждаше като втрещен хахаха. За Джамала специално каза че това не е песен, а наподобяващо виене на вълк....
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GodАбе щом този русофил ти казва че Америка е виновна, значи тя е виновна. Недей да спориш с радиоточки бълващи руски опорни точки. Безсмислено е. Тези руски кречатала ще замлъкнат едва когато Русия изчезне от земята.
7
7
 
8
 
! Отговори
God преди 7 години
До АНОНИМЕН 1И как точно САЩ се намесиха в конкурса? Дори и те се чудят какво правят Австралия на т.нар. конкурс. Това е едно безвкусно шоу, със слаби песни и мерене на емигрантските диаспори в Европа. От АББА насам няма спечелила песен, която някой някога да си е пуснал по радиото или да я помни.
6
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха Русия я подгониха от всякъде от Г8, от МОК, от Крим, от Донбас, от Сирия, от Евровизия, китайците искат да ги гонят от Сибир, Тръмп иска да ги затрие изобщо. Явно че причината за всичко това си е у самите руснаци, от тяхната надменност, чувство на безнаказаност и тяхната скланност към всякакви специални мероприятия за злепоставяне на другите държави и склонността им към криминални прояви единствено заради величието на Русия. Видьов ден най-сетне настъпи.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
politicheski igri....SPRETE DA GO GLEDATE !
4
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Участието на рускинята Самойлова е груба провокация срещу Украйна. В крайна сметка Русия иска да натрапи на общественото мнение, че една жена на инвалидна количка не е допусната до конкурса от дъвканата от 3 години руска мантра "украински фашисти". Много правилно Самойлова не е допусната, дори и това че е иввалид не е оправдание че не спазва законите на Украйна. И се чудя на този ЕСРТ с какви очи искат от Украйна да погази собствените си закони и то заради кого? Заради фашистка Русия.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 го е казал най-добре. Политическа шитня. Жалко, че творците там са просто някакви пионки и нищо не зависи от тях самите. Дали са добри или не - все тая.
2
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Възможно е това да доведе до бойкот на конкурса от представители и на други държави."И кои са тези други държави? Русия, Армения и Беларус, че това държави ли са?
1
8
 
29
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Поредното място до което САЩ се докоснаха и окупираха като го превърнаха в ефтино политическо шоу , в което победителят се назовава от тях. Гаф след гаф кой от кой по-***. Като начало достъп до Евровизия за Австралия от къде на къде. На второ място изборът на Кончита Вурст за победител е пряка форма на налагане на третия пол във Европа. На трето място нямам нищо против Украйна, но песента и беше кръгла нула и спечелила пак под натиск от САЩ. Как ще забраняват достъп на Русия до конкурса?

Спонсорирани публикации