"Без будилник": Великденските изпитания – вкусен козунак, здрави яйца

Вижте полезни хитрини, които ще помогнат за успешните резултати в кухнята
Обновена: 13 апр 2017 17:26 | 13 апр 2017 17:15,
0
"Без будилник": Великденските изпитания – вкусен козунак, здрави яйца
Снимка: Архив, Булфото

С Великденските празници идват и предизвикателствата за домакините в кухнята. Месенето на традиционния козунак и боядисването на яйцата са неизменна част от приготовленията за най-големия християнски празник. В съботата преди Великден често настава суматоха ще бухне ли козунакът, ще стане ли на "конци", ще се счупят ли яйцата при варенето... Затова в днешния "Без будилник" ще припомним някои полезни хитрини, които ще разрешат тревогите в кухнята и ще направят празника по-весел.

Традицията да се яде козунак на Великден се е наложила сравнително късно у нас - в началото на 20 век. Вероятно е започнала във Франция и се е пренесла в цяла Европа. В други държави се приготвя по различен начин, като например в Италия се нарича "панетоне", а в Русия - "кулич". Сладкият обреден хляб за Великден символизира тялото на Исус Христос.

Козунакът днес обаче освен религиозен символ, се е превърнал и в изпитание за домакините. За успешното му приготвяне са необходими много време, здрави ръце и много добро настроение. Приготвянето му е трудоемко, но добрият резултат накрая си заслужава усилията - купешкият козунак няма нищо общо с домашно направения. Също така носи и удовлетворение - вкусният козунак е признание за истински кулинарен майсторлък.

При приготвянето е най-добре да се използват домашни продукти. За да стане в апетитния жълт цвят козунакът, сложете домашни пресни яйца и не ги пестете, винаги може да сложите едно повече от посочените в рецептата.

Брашното трябва да се пресее поне веднъж, за да стане по-пухкаво тестото. Важна част е месенето. Тестото трябва да стане меко и еластично, ако остане твърдо - ще бъде сбито. Според старите традиции готовото тесто трябва да се удари 100 пъти в земята, за да стане после на конци.

Златно правило е всички продукти да бъдат затоплени, както и помещението, в което се приготвят козунаците. Това ще улесни втасването на тестото, което е много важно за успешния резултат. Първото втасване може да продължи около 1-2 часа, като тестото трябва да удвои обема си. След това отново трябва да се премеси.

За да стане мек и вкусен козунакът, е добре да се използват масло и мас, вместо олио. Захарта също не пестете, козунакът трябва да е сладък. И без това по време на Великденските празници не могат да се пазят диети...

На някои може и да не му се занимава с велики кулинарни дела и месене на козунаци, но няма как да минете без боядисването на яйцата. Това е по-лесна задача, но също крие трудности - най-вече как да не се спукат яйцата при варенето.

Извадете ги от хладилника няколко часа преди това, за да се темперират и да бъдат на стайна температура. В противен случай от разликата в температурите голяма част от тях ще се спукат.

В избраната тенджера ги подредете на един ред върху кърпа, за да не се удрят едно в друго при кипването на водата. Към водата се прибавят оцет и сол, за да станат по-здрави, а и да се белят по-лесно после. След кипването на водата се варят за около 10 мин. на слаб огън.

И все пак дори и да не се справите с варенето, счупените яйца може да овкусите и хапнете на салатка - с олио, оцет и шарена сол или черен пипер.

След успешното сваряване идва и по-веселата и творческа задача - боядисването, което е любимата част и на най-малките. Ако изберете бели яйца, цветовете на боите ще станат по-ярки. Върху тях обаче има често розови печати, които може да махнете с топла вода, мека гъба и сода за хляб.

Един от най-разпространените начини за разнообразяване на великденската кошница е увиването на яйцата в памук с  различни цветове. За да станат още по-ефектни, използвайте кристали. По този способ може да опитате и с домакинска хартия, която не попива по същия начин като памука и се получава различен ефект.

Други стари и изпитани методи са рисуването на яйцата с восък, залепването на ваденки на черупката или временни татуировки. Ако предпочитате естествените материали, може да ги боядисате с обелките на лук за жълт цвят или боровинков сок за ярко лилаво.

За да станат яйцата произведение на изкуството не е нужно да бъдеш професионалист, а трябват само повече търпение и фантазия. Може да нарисувате нещо върху черупката с маркер или лак за нокти, стига по яйцето да няма пукнатини. Може с малко лепило да прикрепите всякакви красоти - пайети, мъниста, брокат, дори парченца вестник, или естествени материали - листа, дървени парченца, цветя.

Топнете яйцето до половина в един цвят и след това обратната половина в друг. По този начин може да направите и миньони - любимите анимационни герои на децата. Първо боядисайте яйцето в жълто, а след това до средата в синьо. С маркер нарисувайте очите и косата.

И макар великденските приготовления да отнемат време и усилия, успешните резултати носят удовлетворение и домашен уют. Защото Великден в крайна сметка е времето, когато сядаме на трапезата с домашния козунак, шарените яйца и традиционното агнешко с най-близките, за да си пожелаем повече здраве и любов в семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации