Звездният ни рожденик днес: Мария Шарапова на 30

Ето и най-любопитното от живота на световноизвестната тенисиска
19 апр 2017 07:10,
16

Снимка: Facebook

На днешния 19 април рожден ден празнува руската тенисистка Мария Шарапова.

Родена е в Русия малко след като родителите й се преместват от Беларус след аварията в Чернобил през 1986 г. Когато е на 2-годишна възраст, баща й се запознава с Александър Кафелников – бащата на Евгени Кафелников (първият руски тенисист, ставал номер 1, носител на две титли от Големия шлем) в Сочи, където семейството се мести да живее.

Професионална кариера:

Маша хваща първата си тенис ракета, когато е на 4-годишна възраст. Получава я от Александър Кафелников и започва да тренира с баща си.

На 7-годишна възраст Шарапова посещава тенис клиниката на Мартина Навратилова в Москва, която ѝ препоръчва да започне да тренира в Академията на Ник Болетиери.

Шарапова има пет титли от Големия шлем. От юни 2004 до полуфинала ѝ на Уимбълдън през 2005 има 22 спечелени мача на тревна настилка, включително титлите от Бирмингам и Уимбълдън.

Издига се до номер едно в световната ранглиста на 22 август 2005 г., но само за една седмица, когато Линдзи Дейвънпорт оглавява ранглистата. Шарапова става номер едно отново, въпреки загубата на полуфиналите на U.S. Open. Водачка е за шест седмици, след това отново е изместена от Дейвънпорт.

Маша започва U.S. Open като трета в световната ранглиста. По пътя си към финала тя детронира Амели Моресмо – тогавашната номер едно. На финала среща Жюстин Енен-Арден. Побеждава я и така печели втората си титла от турнир от Големия шлем.

Шарапова печели Цюрих Оупън като побеждава на финала Даниела Хантухова. След това печели Generali Ladies Linz. Това е нейната пета титла за 2006 и 15 в кариерата.

Мария започва 2008 година повече от обещаващо. Тя печели Откритото първенство на Австралия, без да загуби нито 1 сет през целия турнир, като на финала побеждава Ана Иванович от Сърбия. Така Шарапова печели 3-тата си титла от турнир от Големия шлем.

Шарапова печели титлата на турнира в Рим, което е най-голямото ѝ постижение на клей кортове до този момент, побеждавайки номер 1 Каролине Возняцки на полуфинала и Саманта Стосър на финала.

Любопитно:

Поради липса на средства баща й заема пари, за да може двамата с дъщеря му да отидат в Съединените щати. Въпреки че никой от двамата не говори английски, те пристигат във Флорида през 1994 г. Майката на Мария не може да отиде с тях заради проблеми с визата. Баща ѝ се хваща на различни ниско платени работи, като миене на чинии, за да я издържа.

Шарапова е отличена като най-гореща спортистка на годината от "Максим" през 2003 г.

През следващата година е определена като тенисистка на годината, най-прогресираща тенисистка, най-добър сервис, както и отново като най-гореща спортистка на годината за "Максим", като първото място задържа и през следващите две години.

Шарапова става първата руска носителка на титлата от Уимбълдън и третата най-млада носителка на такава.

Няколко поредни години печели титлата занай-добра спортистка в Русия, а през 2010 г. е отличена като любимка на феновете, хуманист на годината, най-модерен играч (на корта и извън него), както и за най-драматична изразителност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Мария е една красива ,известна и успяла в живота жена.И вие и Гришо ,не можете и подметките да и излижете.Да е жива и здрава и да се завърне още по- силна на корта.
9
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм мислел, че Маша може да ми е майка, а съм на 20 години...
8
2
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Те първите 3-*** и 6-тия са един и същи комплексиран човечец. Дребен си причага и дребен шси останеш!
7
6
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
може и да си прав, ама... нейсе. писна му на Гришока да прави прагулки с Машеното кученце.
6
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kво ме интересува тая лелка дето зоба забранени химикали. Не е ли редно да и вземат титлите и да върне парите ?
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 4-годишна възраст посещава тенис КЛИНИКА? Преведете , моля, на български!
4
2
 
25
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
До първите трима много си е добре сигурно "братята" Уилямс ви изглеждат като "Мис свят".
3
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрогата не е простила. Изглежда на около 40.
2
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашия се усети на време.
1
36
 
10
 
! Отговори
първи преди 6 години
Назобана лелка с ракета в ръка