Рекорд: Картина на US художник продадена за $110, 5 млн.

Баския е сред култовите имена в съвременното изкуство
19 май 2017 07:50, Елка Василева
52
Рекорд: Картина на US художник продадена за $110, 5 млн.
Снимка: БТА

Картина на американския художник Жан-Мишел Баския беше продадена вчера на търг в Ню Йорк за рекордните 110,5 милиона долара, съобщи Франс прес.

Голямото платно /1,83 м на 1,73 м/, без заглавие, представляващо черна глава на син фон, се сдоби с новия си собственик само 10 минути след началото на наддаването в аукционната къща Сотбис.

Предишният рекорд датираше от май 2017 година. Друга картина без заглавие и с огромни размери /2,38 м на 5 м/ беше продадена за 57,2 милиона долара на търг, организиран от Кристис.

Вчерашната продажба е ново доказателство, че близо 30 години след смъртта си - на 27-годишна възраст в резултат на свръхдоза, Баския продължава да е едно от култовите имена в съвременното изкуство, отбелязва АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
Goya преди 6 години
Тъмно кафяв художник няма и не може да има. те са добри по бягане, скачане, въобще да го наречем лека атлетика, за да не кажем маймунски работи. та този е набеден художник - зер ако беше бял и още повече жив, гладен щеше да умре.
13
1
 
7
 
! Отговори
Уолстрийт преди 6 години
Знаем,знаем... ама не казвате историята на Баския? Как стана Баския, с какви средства, при кого живееше и т.н Това е света на голямата перечница, не се чудете изобщо! Тук в тези селения небесни не пускат случайни хора, не 10000000, 20 милиона ще стане, защото има интерес както писах по горе, да се завъртят и изперат едни нечестни суми! Изкуството е стока, и тя се търгува! Другите качества са на второ място. и т.н ... да не се обясняваме повече :)
12
0
 
3
 
! Отговори
Picasso преди 6 години
добре де цензори, исках да кажа тъмно кафяв
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луда работа!
10
11
 
4
 
! Отговори
До ,,разбирачите&quo преди 6 години
Ако видите ,,Герника" или ,,Минотавромахия" на Пикасо реакцията ви ще бъде същата. Просто Криско,Азис и Стораро са ви по ,,на сърце".За всеки влак си има пътници,деца.
9
1
 
7
 
! Отговори
Picasso преди 6 години
*** художник няма и не може да има. те са добри по бягане, скачане, въобще да го наречем лека атлетика, за да не кажем маймунски работи. та този е набеден художник - зер ако беше бял и още повече жив, гладен щеше да умре.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Култовите имена в съвременното изкуство умират на 27-годишна възраст в резултат на свръхдоза. "Шедьоврите" им се раждат в творчески делириум за радост на клеменсите.
7
5
 
2
 
! Отговори
До ,,разбирачите&quo преди 6 години
,,Не по високо от обувките ,обущарю !". Това знаете ли го ,,обущари"?
6
0
 
11
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Грешни пари за грешка в изкуството.
5
1
 
17
 
! Отговори
xъммм преди 6 години
Сутрин докато чета вестника оставям по изразителни пластики , само дето после пускам водата.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на мен 300 млн за карибските пирати ми се сториха много ,
3
3
 
6
 
! Отговори
Надето преди 6 години
110 милиона са твърде много за тази картина,но пък така добре би стояла на стената в спалнята ми.Личи си,че е вложил душата си в нея.
2
1
 
24
 
! Отговори
хахахахахах преди 6 години
Поредната драсканица. Само перат пари с тия драсканици.
1
8
 
16
 
! Отговори
Клеменс преди 6 години
Прекрасна творба! Личи от пръв поглед, че художникът е изпълнил този шедьовър на портретното изкуство в истински творчески делириум. Успял е да му придаде невероятна дълбочина и изразност, цветовете се намират в съвършена хармония. Творбата е комплексна, многопластова и провокативна, притежава дълбок философски заряд и позволява хиляди индивидуални интерпретации. с други думи това е изкуство par excellence. Дадените за за тази неземна картина пари са малко! Истинското изкуство няма цена!!!

Спонсорирани публикации