"Без будилник": "Пътувай и чети"... в трамвай №5

Да подкрепим четенето, като се повозим и разменим книги с настроение
Обновена: 25 май 2017 16:02 | 25 май 2017 16:00, Екип на Dnes.bg
4

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Неведнъж в "Без будилник" сме говорили за ползите от четенето - това несравнимо с нищо занимание за свободното време, особено за дъждовното такова, което открива пред всекиго нови вселени. Все още ни е празнично от вчерашния 24 май, а и от една прекрасна инициатива в София - "Пътувай и чети". Ще попътуваме, ще почетем, ще разменим книги - елате с нас!

Подвижна читалня и място за размяна на книги или просто ретро трамвай-библиотека.

С него може да попътувате от пл. "Възраждане" до пл. "Журналист" в София. Ще ви посрещнат с усмивка, ще намерите съмишленици, а библиотекар ще ви подари безплатна читателска карта за Столичната библиотека, ако все още нямате.

Още по темата

Всички, които искат да се насладят на градското пътуване с книга в ръка, могат да го направят днес и утре, както и на 1, 2 и 3 юни от 11:00 ч. до 15:00 часа.

Трамваят-библиотека потегли на своето вълнуващо пътешествие в света на четенето още вчера на празничния 24 май - Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура.

Въпреки че денят беше дъждовен, малки и големи проявиха любопитство и демонстрираха страст към четенето.

Същото се случи и на разкритите пунктове за размяна на книги. Те са разположени в близост до спирки на градския транспорт на пл. "Славейков", пл. "Гарибалди" и на изхода на метрото при Ректората на СУ (от страната на парка). Пунктовете са отворени в същите дни от 11.00 до 17.00 ч.

Нетърпеливи и любопитни още вчера се запътихме към този на площад "Славейков". Дъждът валеше обилно, но бяхме опаковали добре книгите за размяна. Може да занесете и една, разбира се, но с повече ще зарадвате повече хора.

Две усмихнати дами приеха нашите книги и дори помогнаха да изберем своята сред донесените. Оказва се, че не всички посетители на пункта са разбрали, че трябва да донесат книга, за да вземат, но пък има време да поправят този пропуск. Други просто се спираха да разгледат книжното богатство, което постепенно се увеличаваше...

От пунктовете също може да вземете безплатна карта за Столичната библиотека.

Инициативата "Пътувай и чети" по повод 24 май е на Столичната община, Столичната библиотека, Центъра за градска мобилност, които заедно организират кампанията.

Тя е създадена с цел да подкрепи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт. Идеята е това занимание да добие още по-голяма популярност и да направи скучното градско пътуване полезно и приятно.

Немалко хора са открили, че времето, което губим за придвижване от една до друга точка може не просто да бъде запълнено, но и да стане специално. А някои споделят, че без да се усетят, вече са прочели десетки книги в ежедневното пътуване до работа например.

Какво улови обективът на нашия фоторепортер Олег Попов - вижте в галерията!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Do 1 преди 6 години
V o4ite e razlikata!!!A ot tam i mozaka.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Не става дума за модерност тук. Времената се променят. Напълно нормално е таблетите и телефоните да заместят книжните книги. В реда на нещата е. Има достатъчно апликации, които предлагат напълно безплатно голяма част от класическата литература.
2
3
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Хубаво, но колко четат книги на телефона си? Много модерни станахме, но все по-малко грамотни, което показва колко четем.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ако чета книга на телефона си каква е разликата от книжната? Като почнете да ми се правите на специални ама...

Спонсорирани публикации