Как да третираме мелазмата по кожата?

Най-важният фактор за развитието й е слънцето
31 май 2017 11:45, Eкип на Puls.bg
2
Как да третираме мелазмата по кожата?
Reuters

Мелазмата е често срещан кожен проблем. Представлява поява на кафяви до сиво-кафяви петна по лицето поради свръхпроизводство на пигмента меланин. Повечето хора го получават по бузите, носа, челото, брадичката и над горната устна. Може да се появи и на други части на тялото, които често се излатаг на слънце, като предмишниците и шията.

Най-важният фактор за развитието на мелазма е слънчевата светлина. Ултравиолетовите (UV) лъчи индуцират увеличена продукция на алфа-меланоцитен стимулиращ хормон и кортикотропин, както и на интерлевкин-1 (IL-1) и на ендотелин-1 (ЕТ-1). Всички те допринасят за увеличена продукция на меланин от интраепидермалните меланоцити.

Ето защо продължителното излагане на слънчева светлина или неизползването на слънцезащитни продукти могат да влошат състоянието или да провокират развитието на мелазма.

Жените са много по-склонни от мъжете да получават мелазма. Тя се появява доста често по време на бременност, поради което често е наричана „маска на бременността“.

Мелазмата може да избледнее сама. Това често се случва, когато причината за поява на мелазма е свързана с хормонални промени като бременност, прием на противозачатъчни или хормонално-заместителна терапия. След раждане или след спиране на хормоналната терапия мелазмата може да избледнее.

Ако обаче причината за мелазма не е хормонална, ако тя не изчезне след раждане или жената иска да продължи с хормоналната си терапия, на разположение са различни варианти срещу проблема, които включват:

Хидрохинон: Това лекарство е първи избор при лечение на мелазма. Прилага се директно върху кожата и има изсветляващ ефект. Това се дължи на свойството на хидрохинона да премахва пигмента от кожата и да блокира производството на меланин от организма. Той инхибира тирозиназата и оказва цитотоксично действие върху меланоцитите, като ефектът е обратим след излагане на слънце. 

Странични действия: при използване на лекарства с повече от 2% хидрохинон, може да причинят иритантен или алергичен контактен дерматит, фототоксични реакции с вторична поствъзпалителна хиперпигментация, необратима екзогенна охроноза, оцветяване на ноктите.

Третиноин и кортикостероиди: За да се засили изсветляването на кожата или в случай, че хидрохинонът не е повлиял, може да се предпише второ лекарство. Такъв вариант е крем с Третиноин, който е форма на Витамин А. Третиноинът забавя естествената елиминация на повредените клетки и подпомага образуването на нова, млада кожа. Понякога едно лекарство съдържа 3 главни съставни части (хидрохинон, третиноин и кортикостероид) в 1 крем. Това често се нарича троен крем и може да бъде добро решение, особено при по-чувствителна кожа. Странични действия: кожна иритация, временна фоточувствителност и поствъзпалителна хиперпигментация.

Още за третирането на мелазмата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
секси мелазма преди 6 години
Мелазмата в душата е дело на парата
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редуване на компреси с урина и компреси с разтворена сода във вода

Спонсорирани публикации