Суперкомпютър помогна на учени да направят симулация на вселената

Вашият лаптоп няма да се справи с тази задача в това хилядолетие
Обновена: 13 юни 2017 12:42 | 13 юни 2017 12:42, Мартин Иванов
13
Суперкомпютър помогна на учени да направят симулация на вселената

Замислете се каква асоциация ви идва на ум, когато погледнете тази картинка? Със сигурност сте били много далеч от истината - всъщност това е нашата вселена.

Снимката е направена в рамките на проект, воден от Цюрихския университет, който е най-големият в Швейцария. Екипът от учени е използвал суперкомпютър, чрез който създават симулация на цялата ни вселена (или поне тази част, която познаваме). Крайният резултат е над 25 милиарда виртуални галерии.

Разпростирайки се на над милиарди светлинни години разстояние, картата показва как тъмната материя се разпространява в космоса, като жълтите участъци са тъмната материя, а белите участъци са тези с най-ниска плътност.

Полученият каталог от снимки ще се използва, за да се извършват експерименти като част от консорциума "Евклид" - в него участват над 1000 учени от целия свят, чиято цел е да картографиграт милиардите галактики в космоса и да разкрият естеството на тъмната материя. Информацията ще се използва и на сателита Евклид, който ще бъде изстрелят в космоса през 2020 г.

"Заради последните ни нововъведения, нашият код постига най-голямата симулация на вселената, откакто я наблюдаваме, като включва над 2 трилиона дигитални частици. Използвахме суперкомпютъра Piz Daint, който е съставен от над 5000 графични процесора. Комбинацията от иновативния ни код и тази уникална машина дава наистина вълнуващи резултати," споделя Ромен Тейсиер, професор по компютърна астрофизика, пред DigitalTrends.

Самото изпълнение на кода е отнело над 80 часа. Погледнато в перспектива, Piz Daint за един може да изпълни толкова кодове, колкото един модерен лаптоп за 900 години. С прости думи, на вашия лаптоп би му отнело около 3000 години да подкара въпросния код.

Суперкомпютър помогна на учени да направят симулация на вселената
Техническите характеристики на суперкомпютъра Piz Daint - Cray XC30

Какво следва? Екипът иска да се подготви за още и още симулации, които да помогнат на света да разбере вселена по-добре, като тестването на различни закони на гравитацията.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
Тази машинка харчи 1,3 мегавата! За много по-малко пари можеха да получат доста подобна снимка с обикновен телефон ...
Между другото, инфото на характеристиките е старо, ъпгрейдван е и вече е с Xeon E5-2690v3 12C 2.6GHz и NVIDIA Tesla P100, общо 206720 ядра.
А когато NVIDIA преминат от тесла на мотика, ще стане още по-мрачно...
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят компютър може да изпрати човек в Космоса, на Луната и на Марс едновременно. Само трябва да се създаде софтуера и хардуера на ракетата и кораба.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквах по-глупави коментари по темата... както знаем българина е много вещ в астрофизиката.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вашият лаптоп няма да се справи с тази задача в това хилядолетие"
Грешка! След 10-15 години лаптопите ни ще са по-мощни от днешния най-мощен копютър!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самите учени не наясно какво точно представлява тъмната материя и тъмната енергия.Наясно са само ,че ние виждаме само 3% от Вселената. Скоро май старото забравено схващане за Етер-а ,ще излезе от забрава ,за де се обяснят определени феномени
2
4
 
5
 
! Отговори
Асоциациата ли? преди 1 година
Гърди мъжки пълни с въшки!

:):):)

А сигурни ли сте че учените не са се измайтапили с илюстрацията и не е някое селфи?
1
4
 
7
 
! Отговори
един преди 1 година
Много ми е забавно некой лаик да седне и да ми обяснява какво може и какво не може МОЯ компютър...

Спонсорирани публикации