2 години по-късно: Така и не разбрахме кой поръча Немцов

С бърз съдебен процес Кремъл се надява да потули случая
30 юни 2017 20:00,
100
2 години по-късно: Така и не разбрахме кой поръча Немцов
Снимка: Reuters, архив

След заседания, продължили няколко дни, съд в Москва обяви за виновни петимата обвиняеми за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Съдебните заседатели сметнаха за доказано, че Немцов е бил застрелян от чеченеца Заур Дадаев. Другите четирима обвиняеми, които също произхождат от Чечения, са били съучастници на Дадаев. На базата на доказателствата, предоставени от обвинението, съвсем спокойно можем да изхождаме от предположението, че петимата чеченци са действителните извършители на убийството. Дотук добре, коментира Инго Мантойфел пред Дойче веле.

Кой и защо?

Неясно остава обаче кой е поръчал убийството на един от най-изявените критици на Путин. Следователите смятат, че става дума за поръчково убийство, за което на обвиняемите са били обещани 15 милиона рубли. Обвинението обаче не разследва най-важните въпроси около това коварно престъпление, а именно - кой е поръчителят и какви са били мотивите.

Тъкмо това е големият недостатък на този процес. Недостатък, който обаче едва ли е изненадал някого, като имаме предвид как са се развивали предишни подобни случаи. А и при разследването на едно такова поръчково убийство човек неминуемо нагазва в бездната на създадената от Путин политическа система. Главният извършител Заур Дадаев е бил висш офицер в чеченския батальон "Север", който се намира под командването на доверен човек на чеченския президент Рамзан Кадиров и формално принадлежи към подразделенията на руското вътрешно министерство.

Освен това има улики, че московските жилища, които извършителите са използвали, докато са подготвяли атентата, са принадлежали или са били наети от друг офицер от батальон "Север". А това означава, че в рамките на процеса трябваше да бъдат разпитани както други висши офицери от чеченския батальон и от руското вътрешно министерство, така и самият чеченски президент Кадиров. Прокуратурата обаче отхвърли, а поведението ѝ може да се тълкува само по един начин: обхватно разследване на престъплението очевидно е нежелателно.

Кремъл и потулването

Както и при други политически убийства, като например това на журналистката Анна Политковския, сега Кремъл сигурно се надява, че с осъждането на физическите извършители случаят бързо ще бъде забравен и никой няма да тръгне да задава неудобни въпроси за задкулисните играчи. В тази ръководена от Путин държава опитите за потулване на истината навярно ще успеят. Разкриването ѝ ще стане възможно едва в една сводобна, демократична и правова Русия.

Това обаче не означава, че убийството на Немцов ще потъне в забрава. Този човек остава дълбоко в сърцата на всички либерално настроени руснаци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
3
 
! Отговори
хх преди 6 години
лидерът на опозицията е убит на червения площад.а заповедта ясно от кого идва - от едно тежко комплексирано диктаторче.що се отнася до Немцов, то той беше мъж, мачо , пич и половина и точно това не можа да преглътне завистливото комплексарче.
59
0
 
3
 
! Отговори
Но още в следващите преди 6 години
дни след НЕОБЯСНИМОТО убийство под носа на стотици ОХРАНЯВАЩИ- явно и тайно ПАЗЕЩИ КРЕМЛЬ, товарищ Кадиров съвсем искрено призна:"аз съм приятел на Путин и не мога да търпя някой да му се ПРОТИВОСТАВЯ!"Всички са ВИДЯЛИ камионът, който ПРИКРИВА КОВАРНОТО убийство, но.."молчать, не разсуждат!" ТАКА БЕШЕ и в БЪЛГАРИЯ 1944-1989. (Каква "ОСВОБОДИТЕЛКА" е руската армия.???Срамен е надписът.Поне да го изтрие БКП/БСП)
58
0
 
2
 
! Отговори
Киро преди 6 години
А за КТБ колко години ще чакаме?
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето Вофка.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ькой уби мишо бирата и ваньо танов попитайте бе ще надминете и нидяковия пик по плюене срещу Русия
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако КГБ беше поръчало убийството нямаше да се разбере че е убит. Така че стига поръчкови статии.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин.
53
1
 
6
 
! Отговори
ПРИ КОМУНИЗМА Е ТАКА преди 6 години
При комунизма и социализма е така . И в затвора се влиза без съд и присъда , само по предположение , и масови разстрели и убийства с МИЛИОНИ се извършват. . . пак без съд и присъда . Та сега някой ще се чуди какво е станало с някой опозиционер . И колкото повече стават тези убийства от "неизвестен" извършител толкова повече искат да ги управляват главорези и изкормвачи - професионалисти ! Разнасят портретите на любимите си масови убийци по улиците и искат още . Малко им е !
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Никиа теб кой те поръча?
51
4
 
2
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Факта, че този тъпизъм седи в хедлайна като новина е достатъчно красноречив за това кой го поръча ;)
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА, СВОБОДНА И ПРАВОВА РУСИЯ УБИХА ЕДИН МАФИОТ И ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ БЯХА РАЗКРИТИ И ОСЪДЕНИ
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путине, защо изгони крадливите скотове бе? СЕГА РЕВАТ ЧЕ ИМ СПРЯ ДАЛАВЕРАТА.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Путин е знаел. Нищо в Русия не се случва без одобрението на Бащицата. В Русия е така"---А в България как е? Нещо да се случва без одобревието на "бащицата" Боко Тиквин?Като плюеш, поне недей срещу вятъра. :)
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Путински изгъзициВ Русия всеки който иска да прави революции за да загинат милиони хора е считан за враг и го пречукват, но и по света е така.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ Е АТЕНТАТ А УБИЙСТВО - КРИМИНАЛЕН СЛУЧАЙ
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименнемцов е борец срещу ционизма затова са го поръчали
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Путински изгъзициеврейската мафия го е поръчала, защото не е искал да изпълнява мръсни поръчки
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЩО ДЕ, СЛЕДВАЩИЯТ МУРДОХАЙ КОЙТО СЕ ЗАИГРАВА С МАФИЯТА МОЖЕ И ДА РАЗБЕРЕМ КОЙ ГО Е ПОРЪЧАЛ
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Путински изгъзициСъщо като Ердоган !
41
8
 
10
 
! Отговори
Путински изгъзици преди 6 години
В Русия всеки човек който се бори за демокрация ,права и свободи е "предател и враг на руския народ" и затова другаря Путин ликвидира такива хора , ликвидира ги не защото на него му се иска ,а ги ликвидира " в името на руския народ " ! А после обвинява запада ,че запада стои зад убийството за да урони авторитета на Путин !

Спонсорирани публикации