2 години по-късно: Така и не разбрахме кой поръча Немцов

С бърз съдебен процес Кремъл се надява да потули случая
30 юни 2017 20:00,
100
2 години по-късно: Така и не разбрахме кой поръча Немцов
Снимка: Reuters, архив

След заседания, продължили няколко дни, съд в Москва обяви за виновни петимата обвиняеми за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Съдебните заседатели сметнаха за доказано, че Немцов е бил застрелян от чеченеца Заур Дадаев. Другите четирима обвиняеми, които също произхождат от Чечения, са били съучастници на Дадаев. На базата на доказателствата, предоставени от обвинението, съвсем спокойно можем да изхождаме от предположението, че петимата чеченци са действителните извършители на убийството. Дотук добре, коментира Инго Мантойфел пред Дойче веле.

Кой и защо?

Неясно остава обаче кой е поръчал убийството на един от най-изявените критици на Путин. Следователите смятат, че става дума за поръчково убийство, за което на обвиняемите са били обещани 15 милиона рубли. Обвинението обаче не разследва най-важните въпроси около това коварно престъпление, а именно - кой е поръчителят и какви са били мотивите.

Тъкмо това е големият недостатък на този процес. Недостатък, който обаче едва ли е изненадал някого, като имаме предвид как са се развивали предишни подобни случаи. А и при разследването на едно такова поръчково убийство човек неминуемо нагазва в бездната на създадената от Путин политическа система. Главният извършител Заур Дадаев е бил висш офицер в чеченския батальон "Север", който се намира под командването на доверен човек на чеченския президент Рамзан Кадиров и формално принадлежи към подразделенията на руското вътрешно министерство.

Освен това има улики, че московските жилища, които извършителите са използвали, докато са подготвяли атентата, са принадлежали или са били наети от друг офицер от батальон "Север". А това означава, че в рамките на процеса трябваше да бъдат разпитани както други висши офицери от чеченския батальон и от руското вътрешно министерство, така и самият чеченски президент Кадиров. Прокуратурата обаче отхвърли, а поведението ѝ може да се тълкува само по един начин: обхватно разследване на престъплението очевидно е нежелателно.

Кремъл и потулването

Както и при други политически убийства, като например това на журналистката Анна Политковския, сега Кремъл сигурно се надява, че с осъждането на физическите извършители случаят бързо ще бъде забравен и никой няма да тръгне да задава неудобни въпроси за задкулисните играчи. В тази ръководена от Путин държава опитите за потулване на истината навярно ще успеят. Разкриването ѝ ще стане възможно едва в една сводобна, демократична и правова Русия.

Това обаче не означава, че убийството на Немцов ще потъне в забрава. Този човек остава дълбоко в сърцата на всички либерално настроени руснаци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миче,нали знаеш,че който рови в л.айлн***та само се цапа и мирише.От къде ти дойде на ума на хубавата ти главица да пишеш за това?
39
3
 
4
 
! Отговори
Нико преди 6 години
НЕМЦОВ беше като ВОЛЕН, трън в гащите, много плюе, нищо не казва.При положение, че всички те мразят, възможно е, някой да ти тегли куршума.А кой точно, си е трудно да се докаже.
38
0
 
6
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
ХА-ха-ха-ха-ха-ха :) Егати и пародията. Така и аз не разбрах и аз кой поръча Немцов. Сигурно е Доналд Тръмп :))))))))))))))))))))))))))
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли има човек който да не знае кой го е поръчал. Не е много висок.
36
7
 
4
 
! Отговори
Петър Велики преди 6 години
От заглавието само познах че е на Дойче Веле :DА за поръчалите на Бориската - от немската медия се правят че не знаят с какво се занимават в ЦРУ :D
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май само аворката на статията не е разбрала кой го е поръчал.....
34
6
 
3
 
! Отговори
не е жалко преди 6 години
Евреин преименовал се на Немец, тва неее, мммммм мерси
33
0
 
1
 
! Отговори
жалко-2 преди 6 години
много интересна суституцияНемцов - Навалнина некакв славянски език навал означажа давайдемекНемал - Давалкакво тук занчи някаква си личност!
32
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКА ПУТИЛАНДИЯ Е СЪЩАТА КАТО ЕРСДУХАНИЯ!!! ПРАВАТА НА ХОРАТА СА НАПЪЛНО ОТНЕТИ В ПОЛЗА НА РЕЖИМИТЕ!!!!
31
11
 
11
 
! Отговори
RED ARMY преди 6 години
Терористите от ЦРУ убиха Немцов за да обвинят Путин и хвърлиха тялото под моста. Така хем запушихе устата на Немцов за да не издаде, че е работил за ЦРУ.
30
4
 
8
 
! Отговори
gadev преди 6 години
вие може и да не сте разбрали, но за всички останали с поне малко сиво вещество е ясно че джуджето конкуренция не търпи.
29
6
 
12
 
! Отговори
КОЙ ? преди 6 години
Отговора е много лесен . При вси4ки диктатури поръ4ител е диктатура .Така е било при Ленин , Сталин , Хитлер , Мусолини ,а сега другаря Путин .Какво има за разгадаване ?
28
7
 
3
 
! Отговори
жалко преди 6 години
Той е по бащина линия от Ефим Неймана, а по майчина от Дина ЭйдманИ защо се преименовал Немцов? От обич към немците ли.........?Явно той самият си се е поръчал защото е умен и е видял че с това което се захванал до Ерусалим няма да се докопа
27
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад убийството на Немцов стои олигархията, поръчката е извършена от чеченски професионалисти. Путин е знаел. Нищо в Русия не се случва без одобрението на Бащицата. В Русия е така
26
4
 
9
 
! Отговори
До упс... преди 6 години
"54 години по-късно: Така и не разбрахме - кой поръча Кенеди???"Някой от предшествениците на Путин, как кой! Всички отдавна разбрахме.
25
6
 
17
 
! Отговори
упс... преди 6 години
54 години по-късно: Така и не разбрахме - кой поръча Кенеди???
24
9
 
6
 
! Отговори
Дали.. преди 6 години
.. авторът на статията може да посочи пример, при който поръчителят на едно политическо убийство е бил разкрит от разследването? Съмнявам се.Поради което не се и съмнявам, че текстът е поръчков, с прицелна точка - Путин!
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Бойко минискуса под прицел ли е?
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A с Христо Бисеров какво стана?
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живи ли са Елвис и Гагарин?

Спонсорирани публикации