2 години по-късно: Така и не разбрахме кой поръча Немцов

С бърз съдебен процес Кремъл се надява да потули случая
30 юни 2017 20:00,
100
2 години по-късно: Така и не разбрахме кой поръча Немцов
Снимка: Reuters, архив

След заседания, продължили няколко дни, съд в Москва обяви за виновни петимата обвиняеми за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Съдебните заседатели сметнаха за доказано, че Немцов е бил застрелян от чеченеца Заур Дадаев. Другите четирима обвиняеми, които също произхождат от Чечения, са били съучастници на Дадаев. На базата на доказателствата, предоставени от обвинението, съвсем спокойно можем да изхождаме от предположението, че петимата чеченци са действителните извършители на убийството. Дотук добре, коментира Инго Мантойфел пред Дойче веле.

Кой и защо?

Неясно остава обаче кой е поръчал убийството на един от най-изявените критици на Путин. Следователите смятат, че става дума за поръчково убийство, за което на обвиняемите са били обещани 15 милиона рубли. Обвинението обаче не разследва най-важните въпроси около това коварно престъпление, а именно - кой е поръчителят и какви са били мотивите.

Тъкмо това е големият недостатък на този процес. Недостатък, който обаче едва ли е изненадал някого, като имаме предвид как са се развивали предишни подобни случаи. А и при разследването на едно такова поръчково убийство човек неминуемо нагазва в бездната на създадената от Путин политическа система. Главният извършител Заур Дадаев е бил висш офицер в чеченския батальон "Север", който се намира под командването на доверен човек на чеченския президент Рамзан Кадиров и формално принадлежи към подразделенията на руското вътрешно министерство.

Освен това има улики, че московските жилища, които извършителите са използвали, докато са подготвяли атентата, са принадлежали или са били наети от друг офицер от батальон "Север". А това означава, че в рамките на процеса трябваше да бъдат разпитани както други висши офицери от чеченския батальон и от руското вътрешно министерство, така и самият чеченски президент Кадиров. Прокуратурата обаче отхвърли, а поведението ѝ може да се тълкува само по един начин: обхватно разследване на престъплението очевидно е нежелателно.

Кремъл и потулването

Както и при други политически убийства, като например това на журналистката Анна Политковския, сега Кремъл сигурно се надява, че с осъждането на физическите извършители случаят бързо ще бъде забравен и никой няма да тръгне да задава неудобни въпроси за задкулисните играчи. В тази ръководена от Путин държава опитите за потулване на истината навярно ще успеят. Разкриването ѝ ще стане възможно едва в една сводобна, демократична и правова Русия.

Това обаче не означава, че убийството на Немцов ще потъне в забрава. Този човек остава дълбоко в сърцата на всички либерално настроени руснаци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Този въпрос носи аромата на ИТАР - ТАСС!
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И мен сън не ме хваща, кой го поръча па тоя...
18
6
 
12
 
! Отговори
Укипедия фен преди 6 години
Поръчката е от тайните служби на САЩ защото Немцов им е вземал пари радовно но нищо не е правел. Направих справка в Уикипедия за неговата кариера като политик.На държавно ниво за последен път участва на изборите с Чубайс и двамата печелят 4%. По-късно се кандидатира за кмет на Сочи и там печели 14%. Той е бил удобния опозиционер за Путин - нещо като булонка, която истерично лае но не хапи.Освен от ЦРУ може да е убит от някой ревнив мафиот - в деня на покушението е бил с луксозна украинска п...
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен 99,99% от българите ги боли дедовия затова кой е поръчал този непознат човек! На русофилите, мога само да кажа, че са такива само на теория защото не са срещали жив руснак ... ако бяха, друго щяха да говорят!Не питай старило, питай патило!Всеки ден им сърбам попарата на това мръсно семе!
16
5
 
13
 
! Отговори
Поръчватор преди 6 години
А на вас кой ви поръча тази статия? Ето тава е въпроса
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 15: "Цял Свят знае кой поръча Немцов !"......само Путин още не знае !!!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе! Има ли човек на земята, който още да не е разбрал кой поръча Немцов?
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадиров към Путин:- Не признавай !
12
6
 
5
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ преди 6 години
Тази новина носи аромат на дойче веле ?
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял Свят знае кой поръча Немцов !
10
0
 
19
 
! Отговори
кой? преди 6 години
Кой поръча Мишо Бирата?
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обама Бин Ладен, кой да го поръча. Да няма да е Тръмп...
8
0
 
3
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Да бе, не разбрахме :)
7
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е кой - кремълското джудже
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дойче веле що не направят статия, кой уби Линкълн, Кенеди, кой гръмна Рейгън, Улоф Палме....Но няма да напишат нищо подобно, защотп не е с таг Русия.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болшинството от разумните хора по света се досещат кой поръча убийството на Немцов! Същият, който поръчва и някои от атентатите в западна Европа!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И работата свършена, и престъпниците наказани. Чисто. Те самите не знаят КОЙ.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е "Немцов", може да подозираме всеки един руснак. Елементарно, Уотсън.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой не му пука, честно казано. Хората са щастиливи. В Дойче Веле разбира се има 10-годишен траур. Ама споко, и в Германия ще дойдат дни подобни на 90-те в България/Русия и ще ви видим тогава.
1
12
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Немцов се е самоубил за да хвърли вината върху гениалният вожд Владимир Владимирович. Слава на Русия и Путин!

Спонсорирани публикации