Пиян или дрогиран зад волана - 18 месеца без книжка!

Младите шофьори пък ще получават 26 вместо 39 точки
28
Пиян или дрогиран зад волана - 18 месеца без книжка!
Снимка: Булфото, архив

От днес младите шофьори ще получават 26 вместо 39 контролни точки, когато вземат първата си шофьорска книжка.

Пълният размер точки ще им се дава след 24 месеца стаж зад волана. Това гласят промени в Закона за движение по пътищата, които влизат в сила от 1 юли, пише "24 часа".

Текстовете са част от пакет изменения, които бяха обнародвани в “Държавен вестник” в края на миналата година. С тях се увеличиха глобите за пияни шофьори, тези. които са под влиянието на наркотици или карат с превишение на скоростта. Според тях глобата може да стигне 1000 лв. при шофиране в града със 130 км в час при разрешени 50.

Тогава бе записано и на шофьорите без книжка да се отнема регистрацията, както и на пияни и надрусани.

Наредба за свидетелствата за управление на МПС, обнародвана в петък, гласи, че тройно - от 6 на 18 месеца, се увеличава срокът, в който пияни шофьори ще чакат книжките си. Това важи в случаите, когато са хванати да карат с над 0,5 промила алкохол или под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да бъдат проверени с техническо средство или да дадат кръв за медицинско изследване. Досега текстът бе разписан единствено в Закона за движение по пътищата и гласеше, че таванът е до 18 месеца. С промените в наредбата той се вдига твърдо на година и половина.

Заявление за издаване на дубликат на шофьорска книжка вече може да бъде подадено по електронен път, предвижда друга промяна в наредбата. За целта обаче ще се изисква електронен подпис. Отказ или потвърждение пък също ще бъдат получавани онлайн.

Все още не са обнародвани последните промени в закона, с които се премахват знаците за камери на пътя. Това означав, че текстът не е влязъл в сила и пътните полицаи са длъжни да ги поставят, когато засичат скоростта на движение.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: шофьорпътищакола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
4
 
! Отговори
АЛКОХОЛИК преди 6 години
До АнонименНе!В Америка не е така.Отговорност носи този,който е причинил проблема,а не който е пил две бири!!!Там правят тест ,дали си адекватен,а не дали си пил!Докато не започнат да свалят от волана не.........айде неадекватнитните(щях да кажа некадърните)шофьори,няма да има резултат от всичките им мерки!!!!1
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се криминализира карането без книжка/с отнета такава и затвор за 1 година! Провинилите се да бъдат задължени да строят нови зандани, щото сегашните явно са препълнени.
17
5
 
1
 
! Отговори
. преди 6 години
Глоба за мръсен, зацапан номер с кал - 50 лв. фиш , ако въобще някой те спре. В МВР има тотален, пълен недокомплект и няма хора . Преди 7-8 години бяха мн повече , а вече няма кьораво ченге . . и от познати в системата знан, че нямат хора . Та - мръсен номер = камерата го дОха . Колкото до пиенето и наркотиците и карането - на 18 минава за яко , на 20 е тъпо, а ако го правиш на 28-30 вече си говориме за диагноза .
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Няма такова нещо на тоя свят като "трезвен /адекватен на половинка ракия"! Такива мислят, че реакциите са им като на трезвен човек, но само те си вярват! Освен реакциите се удължава и времето за оценка на ситуацията, все си мислят, че разсъждават бързо, но пак само ТЕ си мислят, че е така! Не говорим, че алкохола отключва агресията у човек и почва да мисли за себе си като за супермен! Накратко, употребата на алкохол и дрога е несъвместима с управлението на каквото и да е...
15
0
 
5
 
! Отговори
Американ преди 6 години
А що не 3 за първо нарушение, 5 за второ и окончателно отнемане рпи трето.
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко са тези 18 месеца. Поне 24. И една солена глоба, че да не му стигат за ракия. И за джигитите също яки глоби, че що народ изпотрепаха. Ама да няма наши и ваши. Българина докато не го накажеш и не му бръкнеш в джоба, работата не върви
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11В диспансер "България" нещо не се получава! И не само това! Скапан е народа като цяло и се "лекува" главно с ракия! Водим се по "цвят" за бяли ама от вътре сме си повечето кроманьонци! На Запад точките са 12 и за употреба на алкохол наказанието не се чисти от досието и цената на застраховката нараства със всяка една набавена точка! Имаш право на две средни бири и две малки чаши вино! Това е!
12
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекаляват вече с тези мерки, не може човек да пие 3-4 бирички. Сега който не може да пие нека го глобяват, но си има свестни хора на половинка ракия си карат нормално. Тази дискриминация вече прекалиха.
11
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в някои бели държави се стига и до конфискация на автомобила при такива случаи, че и затвор! Изобщо, за да се намалят, не казвам да се ликвидират, щото все ще има случаи като онзи с оная шматка в Пловдив, мерките трябва да са драконовски! Никаква прошка за пияни и дрогирани водачи! Все едно да допуснем убийци по улиците и пътищата! А сега започнете с минусите, което ще покаже колко одобряват потенциални убийци да ни трепят на пътя...
10
9
 
5
 
! Отговори
моля преди 6 години
Въобще не ме интересува! С книжка без книжка, все тая. Живота си върви, бенца също ;) ....комедианти!
9
2
 
25
 
! Отговори
Абв преди 6 години
А това ще ги спре ли да карат без книжки като "симпатичната дама" която размаза полицай на пътя????
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не трябва ли щом е пиян и дрогиран да е в затвора?В Америка,на която се опитваме да подражаваме не е ли така?
7
1
 
26
 
! Отговори
даааа преди 6 години
Вчера видях дрогиран и неадекватен зад волана.............е за прибиванье си е!
6
0
 
21
 
! Отговори
Катърджия преди 6 години
Още по-голям рекет ще събират слънчогледите.
5
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000лв глоба, за шофиране със 130 в населено място?! Това ли е таксата за избягване на отговорност за опит за предумишлено убииство на повече от едно лице?
4
9
 
26
 
! Отговори
От 3 преди 6 години
Ето вече имам първия минус,какъв ли читател ми го е сложил?Такъв,който кара пил или такъв,който кара надрусан?Истината е само една,за да се спазват правилата,които обикновено са измислени добре,трябва да има много сериозни и навременни наказания.Отнемането на книжката определено не е такова.Да си спомним за лелята от Пловдив,с чуждата фамилия,която уби полицай на скоро.Това, че е без книжка,пречи ли и по някакъв начин да продължава да шофира?А ако беше на топло,дори и с книжка, щеше ли да кара?
3
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С книжка, без книжка, какво точно ще ме грее, ако някой надрусеняк или алкохолик ме помете на пътя? Затвор след първо провинение, по бързата процедура - ако полевия тест за дрога ти е положителен, лаборатрните изследваня също - влизаш на топло за годинка, за да ти дойде акъла евентуално. Какво си мислите, че ако вземете книжката на наркоманче, това ще го спре да кара и убива по пътя ли?
2
1
 
18
 
! Отговори
АСЕН преди 6 години
Глобите да ги плащаме с телефона.Ясно е, че ще има глоби всеки денПоне да не си губя времето по опашки в КАТ.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,кой кара с книжка бре!Вече и пари не дават!

Спонсорирани публикации