Специалистите съветват: Да перем чаршафите всяка седмица

При условие, че се къпем всеки ден
11 юли 2017 21:08, Анна Дантева
10
Специалистите съветват: Да перем чаршафите всяка седмица
Източник: pexels.com

Колко често сменяме чаршафите на леглото? И дали не се случва така, че да спим в мръсно бельо, без да предполагаме?

Според данни на британско проучване 35% от възрастните правят това веднъж на две седмици, а един на всеки десет човека признава, че при тях честотата е веднъж в месеца.

Австралийката Шанън Лъш, която е специалист в областта на почистването, споделя своите съвети по отношение на честотата, с която следва да сменяме завивките на леглото.

Според Шанън, ако се къпем веднъж дневно, можем да подменяме чаршафите ежеседмично. Това обаче не се отнася за калъфките на възглавниците – тях следва да перем на всеки два дни.

Причината е, че те са в постоянен допир с лицето ни, а в косата има повече мръсотия, отколкото по която и да е друга част на тялото.

Така калъфката на възглавницата събира мъртви кожни клетки, които се отделят най-вече, когато спим. Замърсената калъфка е и сред основните причини за появата на акне по кожата на лицето.

При олекотената завивка нещата стоят по различен начин. Шанън препоръчва тя да се пере няколко пъти годишно.

А колко често следва да подменяме възглавниците? В идеалния случай, те трябва да се сменят, когато станат на бучки, губят плътността си, обезцветяват се миришат неприятно – времето зависи от степента на употреба, доколко се потим, колко често се перат и т. н.

Още любопитни новини може да намерите на Tialoto.bg


10
Още по темата: кожаакнечаршафилегло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Тате ходи на баня всяка високосна година ! Я одим чат-пат с него....
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи , ако има с кой да ги мачкаш може и всяка вечер да ги сменяш, а за къпането чак всеки ден е против природата- питай ги палестинците без вода без ток колко пъти се къпят? Но за сметка на това са с най-висока раждаемост и прираст в световен мащаб.
5
1
 
11
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
"При условие, че се къпем всеки ден"...това означава че ако се къпем всеки месец, е достатъчно да сменяме чаршафите всяка година...
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз разбирам, че жените трябва често да се къпят, иначе е гадно.
Но мъжете пък защо?
3
4
 
4
 
! Отговори
Доктора преди 3 години
Честото къпане отмива естествените полезни мастни тъкани, а също така и зараждащите се имунни сили на организма. Заради това, откакто хората започнаха да се къпят по-често от веднъж годишно, зачестиха алергичните заболявания, както и формите на Паркинсон. Факт.
А пък честото пране на чаршафите (по-често от веднъж на 10 години) води до отмиване на естествените успокояващи собствени аромати, а оттам до психични разстройства и тежки форми на Депресия. Факт.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къпете се хора, за Бога, къпете се!
1
2
 
8
 
! Отговори
шматка преди 3 години
А ако се къпя на три месеца и чаршафите бучат кога да ги пера.И с какво.С Хума или да ги бия с бухалка

Спонсорирани публикации