Бременност и диети - С какво да се храним?

Нужни са повече нутриенти
16 юли 2017 17:58, Eкип на Puls.bg
2
Бременност и диети - С какво да се храним?
Reuters

Най-важното и понякога малко притеснително за бременните е надаването на тегло, което е абсолютно нормално и необходимо условие за здравото износване на плода. Средно теглото се увеличава с около 12 кг. Обикновено през първото тримесечие покачването на телесната маса е минимално.

През втория триместър е най-значително надаването, което е средно с около 450 грама на седмица, докато през третия е с около 350-360 грама на седмица.

Важно е да се знае, че покачването на масата при бременност зависи от изходната такава и от индекса на телесна маса. Лесно разделение за покачване на килограмите по време на бременност според масата е следното правило: 

Жени с поднормено тегло: 13 кг;
Жени с нормално тегло: 9 кг;
Жени с наднормено тегло: 7 кг.
 
Развитието на плода и протичането на бременността зависи от теглото на бъдещата майка. Например недохранването е свързано с повишен риск от преждевременно раждане, анемия, асфиксия на новороденото, хипогликемия, хипотермия и по-висока перинатална детска смъртност. Затова се препоръчва на по-грацилни дами да качат повече килограми при бременност.
 
Обратно, жени с наднормено тегло трябва да качат поне 6 кг, но не повече от 11 кг при износване, защото затлъстяването води със себе си съответните рискове като хипертонични състояния, гестационен диабет, уроинфекции, тромбофлебити, кръвотечения след раждането.
 
Освен вкусна, храната трябва да бъде нутритивна и пълна с важни елементи. Белтъците би било хубаво да се приемат в количества от 60 грама дневно. Птичето месо, рибата, растителните протеини и млечните продукти са много подходящи за периода, защото съдържат витамини и минерали като желязо, цинк, витамин В6 и D.
От въглехидратите се препоръчват пълнозърнестият хляб и варивата, тъй като обвивките на зърната са пълни с важни микроелементи.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еееееееееее за тебе нема ли бан ве, досадо!
1
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Българинът е крайно време да се научи да се застрахова - здравето си, имуществото си, колата, близките. Не може да се разчита само на случайността, защото много хора така останаха без нищо. Важно е и да се направи добро проучване на предложенията на застрахователите и да се изберат най-добрите опции. Аз дотук съм най-доволен от бонусите на БГ ИНС ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР

Спонсорирани публикации