"Без будилник": Фин пясък, синьо-зелена вода - време за плаж!

Десет от най-фантастичните плажове в света, сред тях и роден
3 авг 2017 16:00, Екип на Bulgaria On Air
15

Матира, Френска Полинезия. Снимка: flickr

Лято е - време за море и плаж. Дали вече сте разпуснали подобаващо или морската почивка ви предстои, няма особено значение, защото винаги може още. Днес в "Без будилник" ще поплуваме и помързелуваме на едни от най-прекрасните плажове по света!

Байа ду Саншу, Бразилия

Това райско кътче е на главния остров от принадлежащия на Бразилия екваториален архипелаг Фернанду де Нороня. Островите са изумително богати на птици и морски животни, и добре пазени - едновременно се допускат не повече от 460 туристи. На някои плажове дори е забранено да си слагате плажно масло, за да не замърсявате водата. Но в Байа ду Саншу няма забрана, така че спокойно можете да се печете цял ден. Достъпът до плажа обаче не е лек - или уморително слизане (и качване) по прикрепените към скалите въжени стълби, или с лодка.

Ансе, Сейшелски острови
Това са всъщност няколко съседни плажа на остров Ла Диг, които отначало ще ви се сторят като нарисувани заради смайващата комбинация от розов и бял пясък, яркосиня вода и скали със странно заоблени форми. Главният плаж - Гран Ансе - е рай за сърфистите заради сериозните вълни. По-малкият Ансе Сурс д'Аржан е защитен от живописен риф и е идеален за гмуркане. В местното ресторантче сервират къри от прилепи, но като изключим това, мястото е просто приказно.

Матира, Френска Полинезия
Както се изрази преди време едно американско списание, Бора Бора е нещо като Гуинет Полтроу между островите: твърде перфектен, за да е истински. Но е факт, че комбинацията от стръмни зелени планини, коралови рифове и ослепително сини лагуни ще ви вземе дъха. Най-популярният местен плаж е Матира, който изглежда като сбъдната мечта. Можете да плувате, да храните акулите (в лагуната те са дребни и безопасни за хора), да се гмуркате за черни перли или просто да се излежавате с коктейл в ръка. Но не разчитайте на усамотение - островът е свръхпопулярна дестинация.

Раротонга, Кукови острови
Раротонга е най-големият от общо 15-те острова на Архипелага Кук в южния Пасифик. Бивша британска колония, днес островите имат самоуправление в съюз с Нова Зеландия (местните хора притежават новозеландски паспорти). Всяка година около 100 000 туристи посещават Раротонга, привлечени от спокойствието (няма дори един светофар), приветливите островитяни и, преди всичко, от чисто белите плажове. Имайте предвид, че тъмните очила са задължителни - пясъкът заслепява по-зле и от сняг.

Боулдърс Бийч, ЮАР
Този изпъстрен с гранитни блокове пясъчен плаж край Кейптаун е достатъчно красив сам по себе си, но онова, което го прави първостепенна атракция, е колонията от африкански пингвини, заселила се тук през 1982 година. От една двойка тогава днес колонията се е разрастнала до около 3000 птици. За хора, свикнали да свързват пингвините само с Антарктика, е наистина особено усещане да се гмуркат редом с бързите като стрели птици. Ивичките пясък, на които гнездят пингвините, са забранени за хора, но нищо не ви пречи да ги срещнете във водата.
 
Егремни и Порто Кацики, Лефкада, Гърция
Лефкада е остров от Йонийската група, на запад от континентална Гърция, и минава за един от най-запазените и пощадени от туристическата експанзия. Западният му бряг е от стръмни варовикови скали и всички плажове по него са девствени и мъчнодостъпни. В случая с Егремни това означава 365 стръмни стъпала, лесни в посока надолу, но съсипващи нагоре. Но ако положите това усилие, ще бъдете възнаградени с огромна плажна ивица и кристално чиста вода с цвят, какъвто досега сте виждали само в рекламните брошури. Само имайте предвид, че заради законово изискване тук няма тоалетни. Порто Кацики, няколко километра по-южно, е малко по-цивилизован, и само със стотина стъпала.

Синеморец – северен плаж, България

Някога идилично убежище за писатели, художници и бохеми, днес Синеморец си е напълно развит курорт. Но северният му плаж си остава непокътнат и е може би най-красивото място по българското Черноморие. На практика това е пясъчна коса, деляща морето от широкия естуар на Велека – най-чистата и пълна с живот българска река. Тук ще видите редки птици и растения, а в морето често се забелязват и делфинчета. Плажът е част от защитена местност и затова няма да откриете никакви заведения, шезлонги, чадъри и алчни концесионери. Тук сте само вие и природата.

Олюдениз, Турция
Името буквално означава "мъртво море", но това не бива да ви притеснява – нарекли са го така, защото околните планини и островчета го пазят от вятъра и водата винаги е гладка и спокойна. Едноименното селце е на петнайсетина километра от град Фетхие, а плажът му е дълга ивица пясък, завършваща в националния парк "Синята лагуна". Лесният достъп означава, че тук ще откриете всички признаци на цивилизацията – което не е непременно лошо, особено ако ви се допие първокласен Singapore Sling. Водата е бистра и идеална за гмуркачите.

Валдевакерос, Тарифа

Миниатюрно селце в най-южната точка на Испания, на няколко километра от Тарифа и на петдесетина западно от Гибралтар. Оттук започва Коста де ла лус – брегът на светлината, най-девствената и живописна част от испанското крайбрежие. Самият плаж Валдевакерос може да се похвали със ситен златист пясък и с красиви дюни, но главният му коз са постоянните силни ветрове, което го правят една от най-добрите дестинации за парапланеризъм и кайтсърфинг в света.
Valdevaqueros

Ипанема, Рио де Жанейро

Това може и да не е най-красивият плаж в света, що се отнася до природните дадености, но каналът Travel съвсем основателно го определи като най-сексапилния. При гледката на няколко хиляди стройни момичета в оскъдни бански може и изобщо да не опрете до пейзажа, макар че и той е достатъчно атрактивен с няколкото стръмни планини, обграждащи залива.
За разлика от съседния Копакабана, Ипанема привлича по-заможните жители на Рио де Жанейро и е значително по-безопасен за туристите.

Автор: Калин Николов, Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: плажовеБез будилник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Ха преди 6 години
До ИванАз пък се върнах преди три седмици. От огромен плаж е станал на няколко плажа от падналите свлачища там. Няма стълби, няма и пясък, камо ли да е фин - малки камъни са. Непроходим е и ходят само хора с лодки и круизни корабчета. Статията е изключително глупаво написана и неточна. Плажа си има своята красота, но като четеш статията ще си мислиш съвсем други неща, а реалността е различна....
13
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До Анонимен Егремни си е там. Просто стълбите са разрушени от земетресенито преди няколко години. Сега се стига само с по вода. Вчера се върнах от Лефкада. Плажа Егремни е невероятен.
12
0
 
5
 
! Отговори
Така го разбирам преди 6 години
Прекрасно Място видимо недостигът на Български Мутри го е лишил от презастрояване и ограбване. Как е възможно това????
11
1
 
7
 
! Отговори
Бг олигарх преди 6 години
Много е готино,обаче с тия 45 лв в джоба се чудя на кое от тези места да отида..
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потърсете в тубата Caneel Bay Resort намиращ се на остров St.John, American Virgin Islands Е това са плажове ;)
9
1
 
5
 
! Отговори
mda преди 6 години
Потвърждавам за Бора Бора. Плажовете там са "неземни". Сватбената ни церемония беше на метри от там. Горещо препоръчвам за всички авантюристи.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плажът Егремини на о.Левкада не съществува от няколко години. Бъдете по-точни все пак, вместо да ни цакате с топла бира (стари новини).
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не я видях на снимките нещо. А да, ние нямаме вече плажове, а само бетонни развалини.
6
2
 
18
 
! Отговори
Егремни преди 6 години
Лесно се прави copy-paste, при това на статии от преди години...Егремни в Гърция - какви стъпала, какви 5 лева???След земетресение, преди няколко години, плажа беше разрушен, както и стъпалата. Към момента е достъпен само по вода!!!!
5
6
 
24
 
! Отговори
Алооо Авторааа преди 6 години
Северния плаж на синеморец отдавна има чадъри и концесионер който е наслагал навсякъде чадъри...пясъка е едър и пълен с всякакви кактуси и храсти..ако този плаж е в топ 10 аз съм трамваи
4
3
 
18
 
! Отговори
турист преди 6 години
За мен е важно да отсядам на места, където няма интегрирани от роми, българи-кючекчии. Останалото е технически подробности.
3
1
 
11
 
! Отговори
Егремни преди 6 години
Няма такъв плаж Егремни вече. Супер е зле статията
2
3
 
8
 
! Отговори
nina преди 6 години
Диани Бийч, Момбаса, Кения. Пясък бял и ситен като брашно. Сини и топли води на Индийския океан и сянка от кокосовите палми. Една от най-красивите плажни ивици.
1
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха, поредната фейк нюз, платена от българската мутро-олигархия.Кой нормален човек ходи на море в БГ, след като Гърция и Турция са на един ... място.

Спонсорирани публикации