Ретрото Dnes: На маса с шопска салата, шкембе и пастичка

А какво време беше... носталгично към ретро чалгата
12 авг 2017 19:52,
23
Ретрото Dnes: На маса с шопска салата, шкембе и пастичка

 Dnes.bg продължава да се връща с носталгия с поп-фолк класиките на Прехода. Защото колкото и да е всеобхватен научния труд на който и да е историк, никой не е могъл да обхване темите на прехода по-успешно от ретро чалгата.

Днес установихме, че можем цяло меню да си съставим само от песни. Така че заповядайте в нашия ретро ресторант, ние нямаме такса "празен стол"

1. Силата на майчината любов в "Пастичка" на Мая

През 90-те (логично) нямахме смартфони, нямахме интернет, а перфектната събота задължително завършваше в кварталната сладкарница. Там, ако имахме късмет, ни чакаше я толумбичка, я скаличка, я тортичка. Но тортичката не беше със стевия, нито с блат от овесени ядки и чиа, а с пшеничени блатове, сметанов крем и неонови цветове, на които всеки служител в "Чистота"-та би завидял.

Още по темата
Вероятно такава пастичка/тортичка, с много глутен и консерванти, възпява и Мариана Калчева в песента "Пастичка". Там фокусът обаче е друг – безусловната майчина любов към най-скъпото – детето.
Тук няма нищо сложно. Детето топли майчиното сърце, а кулминацията на най-топлите чувства идват в припева –

"Ще ти купя, мила, пастичка
Ти си ми, мила, сладичка
Ще ти купя, мила, тортичка
Да се радваш, мила, мамина"

В песента, разбира се, има около 1 минута чист инструментал, в който може да се отдадете на емоциите и да развъртите ханша:


2. Храната като лек в "Баклава" на Мая

Продължаваме на тема десерти. Защото, както казват някои, животът е твърде кратък и трябва да започваме винаги от десерта. А той сега е по-сладък отвсякога. Вдигаме и кръвна захар, и инсулин, и всичко с Мая и "Баклава".

Всъщност в клипа на песента може да си припомните много 90-тарски неща, ако ви липсват. Пазарът, панаира, виенското колело със съмнителна сигурност. Та дори диско въшките, металното коланче и моливът за устни, който задължително няма нищо общо по цвят с червилото. Какво да правиш, мода!

И ако днес се лекуваме с храна като завръщане към естественото, то още тогава Мая е открила тайната на сексуалната мощ.

"баклава баклава
с шам фъстък и със боза
папай, папай баклава
с шам фъстък и със боза"

Това е не просто приятелски съвет и препоръка. Това е истината за живота. Не по-малко истина обаче има и в другия типичен източен десерт – локума:

"Без виагра и парфюм,
с благ и мекичък локум
става бум
секси бум"

И за да няма съмнение, че ще стане "секси бум", Мая е в предизвикателни къси панталонки, че и с къса блузка:

3. За смисъла на живота в "Шопската салата" на Радо Шишарката

През 90-те не ядяхме салата с кейл, нито пиехме аперол, а в Гърция почиваше само Кичка Бодурова. Лятото беше просто и Радо Шишарката знаеше това най-добре.

"Обичам шопската салата, мастика ледена да пия, вълните морски да ме галят и руси мацки покрай мен"

Е, вярно, че лирическият герой е тарикат голям и има купища пари, но дълбоко в себе си той е романтик. "С руса кака там на плажа, двама голи ще лежим – под звездите и Луната ще се слеем в един". Припомнете си и този шедьовър:

4. Святост и традиции в "Шкембето" на Братя Кулинови

Има някои житейски аксиоми и мъдрости, които просто са неизменни. Такава например е истината, че по-дълбо от морето няма, а по-високо от небето – също няма. За Братя Кулинови обаче има и друго неизменно нещо – няма нищо по-горещо от шкембето. Нещо повече! То ще залее целия свят с... две филийки хляб.

За да е сигурно, че сме възприели вече изпятото, куплетите хем са само два, хем са еднакви. Припевът колко пъти се повтаря, не успяхме да преброим.

5. Здраве и грях и в "Ах, банана" на Сани

С колко определения можете да опишете един банан? Обзалагаме се, че Сани може с повече от вас:
"Колко е сладък, лъскъв и гладък, леко извит е и страховит е", припява тя в една от по-късните класики на ретро фолка.

Сани може и с повече емоция да опише от всеки изяждането на банана:
"Лапнеш го с чувство става ти густо – по–гот от него няма, но де го", чуди се тя. А ние все още наивно се надяваме да пее за дефицитния плод...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Ретрото Dnesретро чалга
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мръсен, долен пропаднал чалгарски сайт за пропаганда на тсигания... Във въшки да гниете.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** но упорито сайтче натрапчиво пробутва чалгарията.
10
2
 
6
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Ретро ли?!? Моля?!? Що за безумия?!?Чалга ли??? Бягайте оттук бе! Скрийте се бе!Аз от чалгата си спомням: "Само кат' те гeпнa, дънкитe ш'ти цeпнa"Както и: "Камъните падат, падат от небето..."Това си спомням аз от първите години на чалгата. Беше период свързан с много стрес и нерви, щях да викам полиция защото от съседен блок озвучаваха цялата махала и не можех да спя дори на затворен прозорец!А шкембе чорба ли? Да ям карантии??? Не, мерси!!! Яжте си ги вие, от екипа на сайта!
9
0
 
6
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Е-е-е, де ! За острите -остро, за тъпите тъпо! Не можем всички да сме еднакви... А нали и това е идеята - да сме *** /ама много/ и 200 евра на месец да ни стигат ....всекиму. Каква Европа, какви 7-10 евра на час? Синдикатите / и босовете/ си знаят работата.........
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ, ТЯ ПРОСТОТИЯТА ДОЙДЕ С ПРЕХОДА И ОПРОСТАЧВАНЕТО.МЛАДИТЕ ВЕЧЕ НЕ РАЗБИРАХА ОТ ВИСОКО ИЗКУСТВО И ЗАТОВА ДОЙДЕ РЕД НА ЧАЛГАТА.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този пропаднал сайт е много РЕТРО
6
4
 
18
 
! Отговори
браво преди 6 години
абсолщтно ме отказахте да влизам тук! и междувпрочем чалгата не се харчи, на загуба се , пичове! чао!
5
16
 
13
 
! Отговори
кандидат еврогеец преди 6 години
Кви са тия шкембе-чорби,баклави,бози и локуми!?Не е европейско!Ама хич!Ще закусвате като германците посиняли варени картофи от три дена,или като англичаните варени царевични зародиши,или като американците бъркани яйца с кървав телешки стек!И задължително бира!Банички с боза,баси ориенталщината!!!!!
4
4
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 години
Стига вече мила, стига си се крила. Я не се прави на много срамежлива! Зная на пилона колко си те бива хем си бела, хем и много си игрива.(x2) Припев:(x2) Хайде върти како, хайде върти како, хайде върти како с теб е много яко. Хайде върти како разклати балкона, хайде върти како с тебе е купона. Я не се прави на доктор Отваротко, а вземи да бръкнеш още по-дълбоко. Ще ти пея мили като волна птичка с теб ще бъда Марко винаги добричка.(x2) Припев:(x6)
3
7
 
12
 
! Отговори
да преди 6 години
Ниско ви е качеството.
2
4
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 години
Припев: млада булка бела пък игрива, бела пък игрива, на пилона нея си я бива нея си я бива! Да я видиш гадже та дрънка гадже та дрънка как поклаща снагата си тънка, снагата си тънка!
1
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕБасиТъпатаСтатия!

Спонсорирани публикации