100 българки годишно захвърлят децата си по... паркове, улици, в кофи

Поне 4000 новородени пък биват изоставяни в институции
16 авг 2017 12:45, Мария Захариева
87
100 българки годишно захвърлят децата си по... паркове, улици, в кофи
Снимка: архив, Ройтерс

Поне по 100 майки годишно захвърлят децата си в паркове, градинки, между блокове, на улицата и дори в кофата. Това показва справка за водените дела по съответните текстове от Наказателния кодекс. Те се завеждат по глава "Престъпления против брака и семейството" и по-конкретно по чл. 182, който гласи, че "родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до три години, както и с обществено порицание".

Още по темата

Именно по този член ще бъдат преследвани майката на 18-годишната Юлия, която три дни по-рано изхвърли 8-месечното си бебе в столичния "Западен парк", както и жената, която изостави детето си в "Младост" в края на миналия месец. Дело вече се води и срещу майка от "Обеля", която миналата година роди и остави бебето си в храстите пред блока.

Именно по чл. 182 са заведени около 100 дела миналата година, но повечето от тях завършват с условни присъди, при други случаи пък обвиняемите са освободени от наказателна отговорност или оправдани, пише "Монитор".

С наказание "Обществено порицание" например се разминава 23-годишната Катя от мъглижкото село Ветрен, която захвърля едногодишната си дъщеричка и четиригодишния си сакат син. Катя изоставя децата в необитаема барака, обрасла в бурени, без ток, вода, покъщнина и със счупени прозорци. Братчето и сестричето лежали на пода и били без дрехи, мръсни, видимо недохранени.

4-годишното момче не можело да се движи заради трайно увреждане на крачетата, пълзяло по пода, тъй като заболяването му не било лекувано.

Заради реален риск за живота и здравето на децата, за тяхното нормално физическо и психическо развитие директорката на Дирекция "Социално подпомагане" - Мъглиж изготвила три искания за полицейска закрила на децата, като такава им била предоставена. Майката пък се сдобила с обвинение, но заради необремененото й съдебно минало получила само "Обществено порицание", въпреки че законът предвижда и до 3 години затвор.

Националната статистика показва, че случаите, които не се разглеждат като криминални, са по близо 4000 на година. Те са на майки, които просто са абдикирали от грижите за децата си като са ги давали в различни институции, сочат данните от Държавната агенция за закрила на детето. За последната година те са работили по десет случая на ден на изоставени деца. 


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
4000 абдикиралиМайки преди 1 година
Ежемесечно по 700 лв за отглеждането на всяко такова дете в соц.дом. Това прави по 2 800 000 лв месечно от бюджета.
Ако пък отидат в приемни семейства, повече от три и половина милиона леда ще дава държавата всеки месец, за да бъдат отглеждани.
А трудовите пенсионери?Или да мрат от глад, студ и без лекарства, или ние - техните деца, да късаме от залъка на единственото си дете, за да им помагаме.И ние, разбира се, ще им помагаме, това са нашите родители.
Но защо да храним и децата на здрави роми?
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58

Няма с какво да се изхранват ли?
Всяка община предоставя по 10 дка земеделска земя на социално слабите.
Ти какво предлагаш? На тази неука жена каква друга работа да й се осигури?
Или апелираш да я качим на гръб и да хрантутим и нея, и децата, които тя ще създава, докато има цикъл?
Децата й така или иначе ще ги хрантутим, сега ще ги настанят в соц.дом на наша издръжка, независимо дали ние одобряваме това. Но майката няма как да я заставят да работи принудително, за да ги издържа.
56
1
 
6
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Жесток е проблемът. Няма как да ходиш на училище само няколко години, без да успееш да научиш дори азбуката, после ударно да водиш полов живот и да очакваш някой на тепсия да ти поднесе достатъчно пари, с които да можеш да живееш добре.
Не е редно да бъде обвинявана държавата за личната безотговорност и неописуемия мързел на част от населението.
Управляващите и законотворците ни са виновни за необмислените закони, даващи възможност на търтеите да вегетират, а също и за нелогичната толерантност!
55
0
 
3
 
! Отговори
Неа преди 1 година
100 българки ли ?
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези 100 "българки" които годишно захвърлят децата си,не говорят български, неграмотни са защото не им се учи и започват да забременяват още на11,12години, веднага що им дойде цикъла.За пари.Това всички партии на криминалния преход го поощтрявате а сега ...стъкмистика.И олеле...защото тези 100 произвеждат такива като тях,мързеливи неуки,неработещи и започващи да раждат на 11,12.
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една съседка от квартала ми,изключително интелигентна жена,с добро,умно и възпитано дете;връщам се след години в България,а тя проси.Питам къде е детето,а не иска да ми отговаря за детето,явно и жилището си беше загубила.Българка.Така,че не се нахвърляйте върху такива хора,не се знае какво ще ви поднесе съдбата.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде са "бащите" на тези деца. Все пак за не са непорочни зачатия.
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българки ама с индийски произход, които не могат да пишат
50
2
 
9
 
! Отговори
/./ преди 1 година
Пишете истината - НЕ СА БЪЛГАРКИ.....
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"българки"... Да бе! Сиганки са си
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Не си мисли,че и българки/ри няма сред тези родители.Престанете да отклонявате проблема в друга посока!Проблема е сериозен.
Казват ви "те са ц-и-га..нки(ромки)",за да не се заинтересувате от този жесток проблем и бедността в страната.
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО ГИ НАРИЧАТЕ БЪЛГАРКИ????? В ЕВРОПА МОЖЕ И ДА МИНАВА НОМЕРА НО ТУК МНОГО ДОБРЕ СИ ЗНАЕМ КАК СТОЯТ НЕЩАТА!!!!!!
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората не "абдикират",те просто няма с какво да ги изхранват,трагедията е голяма и никой не пише колко хора вече са измрели от глад в България или са се самоубили.
45
1
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 1 година
Майки без майчински инстинкт ли?
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Законът поощрява
Карбовски снима филм за тази Катя и от човещина й даде къщурка срещу символичен наем от 1 лв на месец. Голяма грешка! Той самият откри захвърлените в мръсотия голи деца и извика полиция.
43
3
 
17
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 година
Да се разберем : НЕ СА БЪЛГАРКИ !!!
42
3
 
12
 
! Отговори
До fhvthcu преди 1 година
Не те ли е срам, бе?
Защо не проявиш загриженост спрямо работещи и отговорни млади хора, които или отлагат създаването на деца, защото съзнават, че не могат да им осигурят приемливи условия за отглеждане, или заминават в чужбина, за да се установят там
и там да родят децата си?
Значи, потомството на качествените, отговорните, градивните личности или да не се роди, или да се роди за чужди нации, а ние тук да се чудим как да създадем колкото е възможно по-добри условия за потомството на знаеш кои!
41
3
 
21
 
! Отговори
циганска работа преди 1 година
ИЗРАЗЯВАЙТЕ СЕ ТОЧНО!!!! Не са българи!
40
2
 
9
 
! Отговори
Тези 4 000 случая преди 1 година
на изоставяне на деца в социален дом са всъщност 4 000 явни бъркания в чужд джоб!
Защо държавата допуска това?!
Щом не ще детето у дома си, ще работи принудително, за да плаща издръжката му в социалния дом!
А сега какво излиза? Щом пожелае, може да задължи нас,данъкоплатците, да отделяме по 700 лв месечно, колкото се дават от бюджета за всяко дете, изоставено в такъв дом!
Подписали сме били конвенция срещу принудителния труд! А срещу кражбите не сме!
Как може? Кой да храни децата на здрави хора?
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съмнявам се, че повечето са българки. Знае се от кой етнос са. Не, че не се случва и с българки, но сравнение не може да става.

Спонсорирани публикации