Език мой, враг мой: В деня на грамотността – можем ли да пишем?

Грамотни ли са българите - да проверим!
8 сеп 2017 14:15, Боряна Павлова
35

12769 гледания   |  Още видео

Днес е Международният ден на грамотността. Около 793 млн. са възрастните по света, които не могат да четат и да пишат.

Грамотни ли са българите? Това провери репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров, който "тества" знанията на столичани, използвайки думата "тротоар". Димана Мирчева също участва в експеримента.

"Повечето мои съученици са грамотни и не мисля, че трябва да има хора, които да сгрешат тази дума", каза тя преди експериментът да започне.

И се оказа права. Нито един запитаните граждани не сгреши в изписването на думата. Според една от жените, които веднага дадоха верен отговор, голяма част от хората у нас са неграмотни. По думите ѝ проблемът не е в образованието и училището, а в семейството и цялостното отношение към грамотността.

Друга жена посочи, че младите хора в България са неграмотни, защото не четат достатъчно. Тя е на мнение, че проблемът е комплексен и не е само в училище или вкъщи.

Във втората част на експеримента екипът на Bulgaria ON AIR изпробва знанията на гражданите с думата "отвертка" и веднага се намери жена, която да "падне в капана". След нея още две дами написаха думата грешно.

Студентка от УНСС написа правилно "анцуг" и до известна степен опроверга твърдението на възрастните, че младите масово са неграмотни.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
10
 
! Отговори
Цецо преди 1 година
До Бай Кольо № 17

Бай Кольо, напълно те подкрепям, особено когато грешките са в заглавието на статия! Разбирам, когато хората, които не си изкарват хляба с писане, правят правописни грешки, но на журналистите не мога да им го простя това!!!
19
0
 
11
 
! Отговори
Я па да ви кажем преди 1 година
анцуг идва от немски , което означава костюм ! Същевременно е субстантивирано от немския глагол - с трите форми anziehen , zog an , angezogen , което означава обличам се .
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То само правописа да е проблема. Тръгнете да правите нещо за доброто на тази държава, за доброто на квартала, на селото, на града в който живеете, на блока, и вижте какво става. Ще ви разкъсат и ще ви изядат. Злобата остатък от комунизма е огромна. По-старите направо са злобари. Човек направо му идва да избяга в чужбина.
17
0
 
28
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 година
Джурнализите от този сайт нямат дори една статия, която да е написана правилно. И не става въпрос за дребни технически грешки, а за неграмотност и липса на интелект.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Съвецка" е използвано предимно от бели емигранти и противници на тоталитарният режим. Използва се и до днес, означава иронизиране, презрение, ненавист към болшевишките сволачи.
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много "русофили" често пишат неправилно "съветска", вместо "съвецка", както ги учеше Тато им !
14
3
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 година
Не се казва нито анцуг, нито анцунг а ханцуг...за тез работи мене питайте, иначе малко бъркам запетайките ама то кой ги гледа бе
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не започнах онлайн търговия не вярвах, че положението е толкова зле. И проблемът не е в някоя друга правописна грешка или пропусната запетайка, но функционалната неграмотност е страшно нещо. Не може да напишеш на две места в обявата, че дрехата е размер М, да има снимка на етикета и пак да те питат! А най- смешното е, че ако им влезеш в тона ( наглост и маймуница) започват да те псуват.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ МАТЕРИАЛА СЕ РАЗБИРА, ЧЕ СА ПРОВЕРЯВАНИ САМО ЖЕНИ.

А, И ДВЕ ДАМИ.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Попитали една от УНСС как се пише "анцуг" и тя отговорили правилно. Това означава, че 100 % от студентите са грамотни.
10
0
 
2
 
! Отговори
редник преди 1 година
До Teen Държавите сами ли се строят ? Да пишат криво ляво всички могат , да четат могат единици !
9
0
 
19
 
! Отговори
Трън преди 1 година
Готино е, че в статията Ви има осем грешки.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно, че е дразнещо, но почти винаги така го произнасят.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В УНСС само една студентка ли е питана? Щото там повечето не могат и да пишат, затова си купуват изпитите.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СВЕТОВНАТА БАНКА КАЗА: 40 % ОТ ЗАВЪРШВАЩИТЕ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ СА ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ. ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ, НО НЕ РАЗБИРАТ ПРОЧЕТЕНОТО, ПОРАДИ БЕДЕР РЕЧНИК.
ВСЕ ЕДНО, ЧЕ ЧЕТЕШ КИТАЙСКИ ДУМИ, НАПИСАНИ С БЪЛГАРСКИ БУКВИ.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
адски е дразнещо, когато някой каже "анцунг"
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилата за правоговор, са много интересен момент. Отивя някой, и казва, че в даден регион, 200 000 души, говорят "грешно", защото, ти да видиш, тея, които са писали правилата, са били от другия регион, където, също го говорят, по техен си начин, ама защото те са специални, всички други са в грешка.
3
0
 
18
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Драсксчите в този пропаднал сайт са АБСОЛЮТНО НЕГРАМОТНИ!!!!
2
3
 
7
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Ас пижа сопер грамотну!
1
16
 
9
 
! Отговори
Teen преди 1 година
"младите хора в България са неграмотни" ?! Хайде, хайде. Поколенчески конфликт му казват хората. Нелепата пенсия, завършила 4-то отделение ли ще ми говори за неграмотност?! Блъскала на стан цял живот, прочела 3 книги през живота си е ще ми дудне как ми "построила държава" ?

Спонсорирани публикации