"Без будилник": Жива вода – минералните извори на България

Вижте къде може да се насладите на това природно богатство
28 сеп 2017 16:30, Екип на Bulgaria On Air
5
"Без будилник": Жива вода – минералните извори на България
Снимка: flickr

Над 700 минерални извора с разнообразен състав и температура, пръснати на компактна територия – България притежава истинско водно богатство. Днес в "Без будилник" ще ви предложим пет места, където да му се насладите!

На СПА процедури вече може да се подложите буквално в съседния вход. Малко от тях обаче са с минерална вода, освен ако специално не сте се отправили към някое от 225-те находища в страната. С общ дебит от 5000 л/сек страната ни е втора по този показател в Европа след Исландия. И, без съмнение, е значително по-достъпна от нея. Предлагаме ви пет дестинации, където да се насладите подобаващо на това богатство.

ВЕЛИНГРАД. "Спа столицата на Балканския полуостров" може да е малък град, но притежава разнообразие от минерални води с температури между 28º и 91º С. Всички те са слабоминерализирани, което ги прави подходящи за всекидневна употреба. Във Велинград има три основни извора - в кварталите Лъджене, Каменица и Чепино, като в първия се намира и най-големият обществен плаж с 2 басейна. В Каменица е изворът с най-горещата вода, която се препоръчва за лечение на дегенеративни ставни заболявания като шипове на гръбначния стълб, на коленни стави, както и на някои неврологични проблеми. Водата на Чепино е радонова – едно от двете места в страната с такава, което я прави обезболяваща и успокояваща. Радонът влияе добре на щитовидната и половите жлези, както и на въглехидратната обмяна – ако страдате от диабет, Велинград е вашето място. В случай, че нямате здравословни проблеми, просто се разходете в парк Клептуза с двете му езера, карстовия извор и вековните иглолистни гори.

ШИПКОВО. Дори и да нямаше минерални извори, малкото предбалканско село си заслужава посещението. Разположено в приятния климат на средна Стара планина, то е популярна дестинация за летни и зимни почивки. Разнообразните води са само допълнение към ваканцията ви. В самия център на селото има чешма, от която текат четири различни вида – с благоприятно действие върху неврологични и очни заболявания; за лекуване на стомашни, бъбречни и чернодробни проблеми; планинска изворна и трапезна минерална вода. На официалния сайт на Шипково ще научите за разнообразните лечебни процедури, които се провеждат там. В селото има два обществени басейна с минерална вода и една баня.
 
КЮСТЕНДИЛ. Топлите минерални извори са причината за създаването на тракийското селище Пауталия, чието име означава буквално "изворен град". През римската епоха голяма част от изворите са каптирани и ползвани, а днешният Кюстендил продължава да има славата на място, където да се възползвате от една от най-меките минерални води в България. Лечебните й свойства се дължат основно на сярата, която има важно значение за функциите на ставния апарат, растежа на клетките и нормалната дейност на жлезите с вътрешна секреция. Кюстендилската вода е подходяща още за пиене и инхалации, но с това лечебните предимства на района не свършват. Калолечението е друга популярна терапия тук. Лечебният торф се добива при село Байкал, след което се смесва с минералната вода и престоява денонощие, преди да се възползвате от благотворните апликации с него.

САНДАНСКИ. Освен с почти средиземноморски климат, градът може да се похвали и със също толкова слънчеви часове на година, на колкото се радват в Коста Брава или на Лазурния бряг. Там обаче не разполагат с 80 различни извора с вода от 42º до 81ºС. Ниската минерализация и богатият й състав я правят универсално оздравително и разкрасително средство. Все пак мястото е предпочитано от хора с проблеми с дихателната система, белодробни заболявания, хронични ринити, ставни заболявания, кожни алергии. Сандански е и най-подходящият курорт в Европа за лечение на бронхиална астма, благодарение на съчетанието от топъл климат и минерални извори.

ПОМОРИЕ. Най-известният минерален курорт на българското Черноморие разполага не само с минерална вода, но и с лечебна кал. Лиманната кал се добива от Поморийското езеро и е богата на водород, магнезий, калций, хлор, соли. Комбинацията от кални компреси, минералната вода и свежия въздух, наситен с йодни пари, има благоприятен ефект върху двигателния апарат, периферната нервна система, кожни проблеми и зарастване на хирургически рани. Когато решите да използвате лиманната кал в Поморие, трябва да избирате повърхностната с наситено черен цвят. Сивата и светлокафявата вече е изгубила лечебните си свойства и няма смисъл да се цапате.

Видове вода

Натурална минерална
Извира от подземни източници и е с постоянен състав, без токсични вещества и с полезни хранителни вещества. Най-често температурата й е над 20ºС и съдържа някоя от следните характеристики: повишена минерализация, метасилициева киселина, флуорид, сулфати, въглероден диоксид.

Изворна
Добива се от естествени находища и съдържа по-малко минерали от минералната. Това я прави подходяща за всекидневна консумация, може да се дава на бебета и малки деца по същата причина. Бутилира се на водоизточника без предварителна обработка.

Трапезна

Тя може да е от всякакъв водоизточник, стига да отговаря на изискванията за питейно-битова употреба. За разлика от предишните два вида, трапезната вода винаги подлежи на обработка като филтриране, добавяне на минерали, озониране или деминерализация.

Текст: Кристина Нигохосян, Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посредствен опит за реклама на малка част от балнеологичните места в България и бутилираните води. Само моля списвачите да обяснят защо в София са ликвидирани минералните бани?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
миниралната вода е по-скъпа от петрола ,но в България си тече на воля докато ПРАВИЛНИТЕ ЧУЖДИ ХОРА не ни налапат и това богатство
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и нищо за Сапарева баня?
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милички некадърни балдър-джурналистчета,преди да пишете за нещо първо се запознайте малко с действителността.Шипково, Кюстендил .......???Поморие ....най- известния...???Кво сте пили бе ..
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водата в Симитли е мътна с пясък.

Спонсорирани публикации