Паднали в топли води метеорити – донесли живота на Земята

Изследване разкрива, че астрономията предоставя важна част от отговора
4 окт 2017 10:45,
25
Паднали в топли води метеорити – донесли живота на Земята
Снимка: visualhunt.com

Метеорити, паднали в топли водни басейни, са донесли нужните за зараждането на живота градивни елементи, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Те са базирани върху извършени от специалисти от университета Макмастър в Канада щателни проучвания и изчисления в астрофизическата, геоложката, химичната и биоложката област.

Възможността да се зароди живот в малки топли водни басейни бе изтъкната от Чарлз Дарвин, бащата на теорията за еволюцията, през 1871 г.

"Ако можехме в малък топъл воден басейн, в присъствието на всякакъв вид амонячни соли и фосфорна киселина, светлина, топлина, електричество и т.н., да създадем по химичен път протеинова съставка, която да претърпи още по-големи промени", е написал Дарвин. Оттогава учени противопоставят въпросната теория на друга, която гласи, че животът на Земята се е появил в хидротермални извори на океанското дъно.

Резултатите от изследването навеждат на мисълта, че първата от двете теории е по-вероятна, защото редуването на суша с влажни периоди е било нужно за свързването на моликулярни тухлички в самореплицираща се РНК. Тези молекули РНК са първият генетичен код на живота на Земята.

"За да се разбере произходът на живота, трябва да се опознае Земята преди милиарди години", коментира Томас Хенинг от института Макс Планк по астрономия в Германия.

"Изследването разкрива, че астрономията предоставя важна част от отговора. Начинът, по който се е формирала Слънчевата система има директно влияние върху произхода на живота на нашата планета", допълни още той.

Преди 3,7-4,5 милиарда години Земята е била бомбардирана от комети 8-11 пъти по-често, отколкото днес. В земната атмосфера преобладавал вулканичен газ и на нашата планета имало малко суша, тъй като континентите се издигали от дъното на световния океан.

В даден момент съставките, нужни за получаването на РНК полимери, достигнали достатъчно големи концентрации във водните басейни и се свързали помежду си, докато нивото на водата варирало в зависимост от валежите и изпаренията.

"Тези примитивни форми са еволюирали до поява на ДНК, която е твърде сложна и не би могла да е първият елемент на живота", отбеляза Ралф Пудриц от университета Макмастър и допълни, че нещо друго трябва да е сложило началото и това е РНК.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
stili преди 6 години
До гостпрочети и по-долните коментари, май не си ми схванал идеята..
20
3
 
1
 
! Отговори
гост преди 6 години
До stiliчел съм поне на единия олиг... част от историите, и кво да кажа чисто земна гледна точка на земен ограничен човек, който иска да ни набие в главите, някакакъв еволюционен процес който важи за животните, а ние сме започнали отгоре настъпали сме котката и сме си прецакали метода по който влизаме във физическото тяло и сега започваме отначало с пълна амнезия бе спомен за връзката с невидимата светлина, откривайки отново всичко което сме знаели преди, и да ако това наричате еволюция ок.
19
3
 
1
 
! Отговори
ask преди 6 години
pitaite lili ivanova tq e bila tam po onova vreme i nai-dobre znae
18
3
 
3
 
! Отговори
stili преди 6 години
До 19 и 20Ерих фон Деникен, Роберт Шару, Закрия Сичин и др.Това са автори на книги по темата. По Хистори или Нат Гео няма да ти кажат нищо по-различно от това, че човекът е волюирал от ***. Ако търсите доказателства, намерете техни книги.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А-а-а-а, може да гледат и YouTube
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Къде са тези доказателсва? Ако ще ми гледайте Хистори Чанел и техните простотии ще пропусна.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гнг"Има много доказателства, че човекът е плод на някаква извънземна цивилизация."И те са?
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е че живота е дошъл от космоса и е ясно че е процес който протича много бавно ,а нужните обстоятелства са едно на милион.Всякакви теории за богове и тем подобни са просто луди небивалици.
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига сте писали глупости за произхода на живота , за микробите и амебите съм съгласен , но няма как от амеба да се получи човек , всеки умен човек знае че сме създадени от генно инжинерство ,има доказателства че на земята са съществували поне 5 цивилизации преди нас но всичко се крие, и защо не знам ,другите неща ги говорете на децата от първи клас
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То Вселената бъка от гигатонове материал да правиш живот от него. Проблемът е, че без "чертеж" нищо не става. Тухлите са навсякъде, но на сграда няма да станат, ако някой не ги подреди. Освен това еволюцията дори да съществува като действителен процес, не обяснява ЗАРАЖДАНЕТО на живота. Няма еволюция на готварската сол и силициевия окис.
11
2
 
0
 
! Отговори
До ГЕРБЕР преди 6 години
Естествено! Той даже преряза лентата и си носи парченцето в джоба на сакото...
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Би могло !Само не си вадете извода ,че от там е дошъл и човека !
9
2
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН СОРРОСОИД преди 6 години
Глупости. Както винаги и за всичко е виновен Путин и руските хакери. Дайте да дадем още санкции за Русия, дрогаре говедаре!
8
4
 
7
 
! Отговори
гнг преди 6 години
до Анинимен 5"От гледната точка на автор на фантастични романи сигурно изглежда интересна теория. Ама до там."Тази теория далеч не е фантастика. Има много доказателства, че човекът е плод на някаква извънземна цивилизация. Теорията на Дарвин издиша по доста параграфи. Но и в нея има доза истина. И тя е, че извънземните са кръстосали техен генетичен материал, с някакъв вид маймуни, които са обитавали Земята. Било то и шимпанзета. Трябвало им е интелигента работа ръка, която да приема заповеди.
7
1
 
7
 
! Отговори
ъъ преди 6 години
До ГЕРБЕРАма какво стана, нали от реброто? От кал? И какви са тия милиарди години.. нали 10 хиляди?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В СЕТИ ако бъде засечен сигнал последното нещо което им минава през ума е "о извънземни". В интерес на истината това е последното в техния лист когато се проверява засечен сигнал. Сигнала се тества от други антени по света и ако се окаже автентичен, а не аномалия от други обекти в орбита се започва дълъг процес по изключване на други вероятности и чак когато всичките бъдат изчерпани може да се мисли за сигнал от друга цивилизация. Е не като по филмите ама реалноста е по-скучна...
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаОт гледната точка на автор на фантастични романи сигурно изглежда интересна теория. Ама до там.
4
6
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
"Човечеството е експеримент на извънземна цивилизация, при това-неуспешен експеримент..." Айзък Азимов
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За някой хора е по-лесно да повярват, че някакъв бог е създал цялата вселена и живота в нея от колкото да приемат научната гледна течка която се опитва да разбере света около нас базирано на доказателства и тестове. Това, че не разбираме нещо в момента не значи, че има бог. Много от нещата които са били предписвани на боговете днес са пределно ясно какво и как се получават. От светкавици, земетресеня до "горящи топки в небето".Добре дошли в 21 век. Крайно време е да се събудите.
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
може господа бога и последния да затвори вратата, докато е оформял Земята да е кихнал в някой от океаните

Спонсорирани публикации