Къде е арената на битката за властта в Game of Thrones?

Малта, Исландия, Хърватия - истинските места, на които снимат хитовия сериал
Обновена: 8 окт 2017 19:04 | 8 окт 2017 19:03, Веселина Йорданова
8
Къде е арената на битката за властта в Game of Thrones?
Winter is Coming... Снимка: flickr

Въпреки че и последният епизод от седми сезон на един от най-гледаните сериали - “Игра на тронове”, вече е спомен в съзнанието на всичките му фенове, има начини те да се потопят в историята на филма.

Още по темата
Времето до новите епизоди може да мине по-бързо и по-интересно, ако се обиколят истинските места, на които е сниман сериалът. Те са толкова пленителни на живо, колкото изглеждат и по телевизията, пише "24 часа".

Осми сезон на хитовите серии се очаква да бъде пуснат чак към края на 2018-а или началото на 2019 г., така че почитателите имат достатъчно време да посетят замъците, в които живеят главните герои, а дори и да преминат отвъд Стената с надежда да срещнат някой дивак.

Кралски чертог например реално е разположен в два града в Хърватия - Дубровник и Стон. Във филма това е столицата на Седемте кралства - мястото, за което се водят всички битки и интриги. Там се намира и Червената цитадела - седалището на владетеля на кралствата. В по-голямата част от сериала това беше убежището на рода Ланистер. Червената цитадела в реалния живот е дворецът “Сан Антон”, който е разположен не в Хърватия, а в Малта - крепостта Риказоли.

В Кралски чертог се намира и Великата септа на Белор - резиденцията на Великия септон. Той е глава на основната религия в по-голямата част от Седемте кралства - вярата на Седемте. Наречена е така заради почитането на един бог със седем лица. В действителност обаче Великата септа е крепостта Маноел, която също се намира в Малта.

Едни от най-спиращите дъха места, които може да видим в епизодите, са в Исландия. Там са правени най-вече снимките на север от Вала - където е вечна зима, в която могат да оцелеят само диваците. В действителността обаче всеки има възможността да види някое от пленителните исландски забележителности - например най-големия глетчер на острова, а и в Европа - Ватнайокул.

Димуборгир пък, което във филма е лагерът на диваците, са големи полета от лава в необичайна форма. Районът се състои от вулканични пещери и скални образувания, напомнящи за древна цитадела, откъдето идва и наименованието му. Това е една от най-популярните естествени туристически атракции на Исландия.

Едни от най-красивите замъци от “Игра на тронове” се намират на територията на Испания. Кралският дворец на Дорн например е дворецът Алкасар де Севиля. Дорн е част от Седемте кралства, която е под властта на рода Мартел. А дворецът в Севиля е построен още през XIV в. от маврите.

Срещата на Денерис и Джон Сноу и мястото, където пламва любовта между тях, е на испанския остров Гастелугаче. На върха на острова се намира малка църква, наречена “Сан Хуан де Гастелугаче”, която е посветена на Йоан Кръстител. Тя е построена през IX или X век от Ордена на тамплиерите.

Островът е свързан с брега чрез тесен каменен мост, подобен на бастион, както и с величествена стълба от над 230 стъпала, която пък извежда туристите до църквата. Напоследък островът е посещаван от толкова много туристи, че властите обмислят мерки за ограничаването им.

По време на снимките актьорите са имали възможността да обиколят не само Европа. По-далечни и екзотични държави също са част от историята на филма. Такава например е Мароко. Мароканският Есауира всъщност е Червеният град Астапор. Това е домът на Неопетнените - непобедими воини евнуси, които са лишени от свободата си. Впоследствие обаче са освободени от Денерис Таргариен.

Интересно е, че името на града Есауира в превод означава “Малката крепост”. Друг град в Мароко, наречен Вратата на пустинята - Варзазат, пък е измисленият град Пентос - един от Свободните градове. В него Денерис Таргариен и брат Визерис прекарват около една година, преди принцесата да се омъжи за Кал Дрого.

Самата им сватба пък е заснета на магнетично място, наречено Лазурният прозорец. Скалното образувание се намираше в Малта. За огромно съжаление обаче през март тази година варовиковата скала във форма на арка се срути по време на силна буря.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в България не са идвали, защото тук са на почит магистралите и бетономорието.
6
1
 
1
 
! Отговори
DAMON BLACKFYRE преди 6 години
WINTER IS COMING
5
1
 
0
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Гледам все се оплакват хора, дето си плащат да гледат филма :D :D :D
4
6
 
1
 
! Отговори
алоха преди 6 години
Те пък и тия мисля че преиграват вече. Последния сезон ще е само от 5 или 6 серии, още спорят. И за това им трябват година и девет месеца. СРАМ! Сериала е сериозно творчество, но това е гавра със зрителите. Съвсем нормално е дотогава да забравиш половната от това което се случва в сериала, а за подобен филм е катастрофа, дори основните неща да забравиш.
3
0
 
1
 
! Отговори
хммм преди 6 години
-Валар Моргулис-Валар Дохеериш
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местата са много красиви!
1
8
 
4
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Аз останах разочарован от последния сезон. Не стига, че епизод ще има след година, не стига, че са само 10 епизода на сезон, ами последния сезон е само със седем епизода... Може би следващия ще е с 4...

Спонсорирани публикации