Съществува ли сексуално пристрастяване?

Скандалът с Харви Уайнстийн поднови дебата по темата
Обновена: 15 окт 2017 15:49 | 15 окт 2017 15:43, Анисия Иванова
42
Съществува ли сексуално пристрастяване?
Снимка: БТА

Обвиненията за сексуален тормоз и изнасилване срещу продуцента Харви Уайнстийн подновиха дебата дали наистина сексуалното пристрастяване е заболяване, защото много психолози го определят като проблемно поведение или извинение за оправдаване на действията, предаде АФП.

"Не можем да поставим диагноза "пристрастяване към секса", защото няма достатъчно клинични данни, че това е психично заболяване" - каза психологът Холи Ричмънд.

Още по темата

Американската психиатрична организация обсъжда този въпрос през 2013 г. и реши да не включва сексуалното пристрасятване в диагностичния си справочник.

За сметка на това се говори за сексуална импулсивност или прекомерен интерес към порнографията, но това не е свързано с агресивно поведение.

"Това е поведенчески проблем, а не сексуален" - обясни Холи Ричмънд, която е сексуален терапевт с кабинет в Лос Анджелис. Тя се съмнява в ефикасността на леченията срещу пристрастяване към секса, предлагани от клиники в САЩ на цена от 10 000 до 30 000 долара месечно.

"Ако човек е пристрастен към наркотиците, е необходимо лечение, за да спре. Човек обаче не може да бъде физиологично зависим от порнографията, защото няма симптоми на абстиненция при прекратяване на практиката" - каза Холи Ричмънд.

Европейско изследване на пациенти в програми за лечение на сексуално пристрастяване показа, че 90 процента от тях страдат от сериозно психично заболяване и това поведение е само един негов симптом, каза психологът Дейвид Лей.

"Пристрастяването към секса е понятие, което се използва отдавна, за да бъде оправдано безотговорното поведение на богати, влиятелни и егоистични мъже" - обобщи Дейвид Лей.

Оценката на психоаналитика Майкъл Бейдър от Сан Франциско не е толкова сурова. Той вижда в мъжете като 65-годишния Харви Уайнстийн хора, използващи властта, за да получат сексуални облаги от жени, "които да ги успокоят и да се почувстват желани и мъжествени". Според него подобно отношение може да е антидот на чувството за изолация.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
1
 
! Отговори
,,да се наведеш,, преди 6 години
цена всичко филм позиция слава навсякъде е така някои прекаляват от прекаленото натегачество на конкуренцията ,,меда горчи,, ,,мачовци,,
16
8
 
13
 
! Отговори
:):) преди 6 години
тез хубавици сами се предлагат писле той бил виновен.Като се е качила с него в хотелска стая какво мисли ще правят, ще я черпи с кафе и локум ли....дрън дрън
15
2
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Колкото до останалото, верността, целта е не да се караме, а да има място за всеки под слънцето. Никой няма да забранява нищо. Важното е ти каквото правиш, да не го пишеш в учебниците на децата ми и в законите, същото важи и за мен. Не може да записваме всичко в закона, защото не искаме да ни гледат накриво, голяма работа, че някой те гледа накриво. Дали си гей или християнин или плейбой, винаги някой ще те гледа накриво. Но оставете всеки да си създаде среда, а не да се унифицираме насилствено.
14
3
 
8
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Тия са изнасилвачи. Лоша комбинация от работа в киното, която е свързана с гледане на еротика и насилие и много пари и власт. Придърпва веднъж някое момиче, разминава му се, той му плаща или няма как да се докаже. Следва рецидив. Често извършителите са мъже, които отвращават хубавите жени, въпреки парите си. Такива чудовища има и болестите им ги мислят не лекарите, а адвокатите. Но има които търсят медицинска помощ срещу пристрастяване, защото започват да не могат да вършат никаква работа.
13
4
 
2
 
! Отговори
,,капани,, преди 6 години
щом съществува мания и пристрастяване към пари слава значи ,,съществува начина на получаването от клон на клон,, ,,мамунки,, за ,,диаманти,, на некои
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че съществува. Буда е бил чист секс маниак до 29-годишна възраст, допреди да стане аскет.
11
6
 
2
 
! Отговори
глупави преди 6 години
комунизма е религия уточнение
10
1
 
1
 
! Отговори
извратеност преди 6 години
оплакали се актьори жалба траят си
9
3
 
0
 
! Отговори
,,оскар,, преди 6 години
нали и е дал некво филмче значи си е платил хонорари слава малко ли е после ама той така кво правиш там изчезвай
8
3
 
6
 
! Отговори
,,секса е основно,, преди 6 години
,,секти и похот ,,ръка за ръка,, тея са от масонската секта нормално е секс с един не всеки месец нови и нови ,,енергия,, не е нормално,,
7
6
 
5
 
! Отговори
похот се казва преди 6 години
много са такива като този дори и актриси и модели изненадани че тече проституция в холивуд и те са част от нея платени славни не се оплаквайте пари слава после тоя оня в тая ,,въртележка,, използвани изплюти и пълни джобове за ,,менторите,,
6
10
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
АБЕ ТЕЗИ " УЧЕНИ " КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ СТАНАТ ИСТИНСКИ УЧЕНИ , ИСТИНСКИ ПРОФЕСОРИ ,А НЕ ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ ?! ДА ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ СЕКС СПОРЕД ТЯХ Е ПРИСТРАСТЯВАНЕ ,ТА ДОРИ И ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ ?! А ДА ОБИЧАШ РЕЛИГИЯТА И ДА ВЯРВАШ ВЪВ ФАНТАЗИИ И ИЗМИШЛЬОТИНИ НЕ Е ЛИ ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ ?! АЗ НИТО ЕДИН ПЪТ НЕ СЪМ ЧУЛ НЯКОЙ ПСИХОЛОГ И ПСИХИАТЪР ДА КАЖЕ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ НА ХОРАТА ,ЧЕ КОЙТО ВЯРВА В РАЗНИ РЕЛИГИИ И ВСЕВИШНИ СИЛИ Е ПСИХИЧНО БОЛЕН ! ДОКОГА ЩЕ ИМА ТОЛЕРАНТНОСТ ЗА ФАНТАЗЬОРИТЕ ?!
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пристрастеност към секса:))) Все едно да кажеш, че е заболяване пристрастеността към живота. Човек харесва удоволствията, пристрастяването към тях е нормално поведение. Наказуемо е обаче да задоволяваш мераците си чрез насилие и принуда.В случая истината е по средата - Харви се е възползвал от положението си, а жертвите му са изтърпели унижението поради финансовите ползи и славата която им е донесло сътрудничеството им с насилника. Холивуд проституция иначе казано - незаконно, неморално, платен
4
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
слободията до това води я му даи мотиката и в белене веднага ще се оправи
3
4
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
на търкалета,като,че ли само на мъжете им се иска,защото на жените не им стиска!!!
2
6
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ВСЕКИ НОРМАЛЕН И ПОЛОВО АКТИВЕН ЧОВЕК Е ПРИСТРАСТЕН КЪМ СЕКСА ,НО ГО Е СРАМ ДА СИ ПРИЗНАЕ ! ТОЗИ СРАМ НАЙ-ВЕЧЕ СЕ ОТНАСЯ ДО ЖЕНИТЕ ,МЪЖЕТЕ СМЕ ПО-СМЕЛИ И ПРИЗНАВАМЕ ,ЧЕ ОБИЧАМЕ СЕКСА ,А ЖЕНИТЕ ЛЪЖАТ ,КАЗВАТ ,ЧЕ ОБИЧАТ СЕКСА ,НО САМО С МЪЖА СИ И НИКОГА НЕ ИСКАЛИ ДА ПРАВЯТ СЕКС С ДРУГ МЪЖ ! ВСЯКА ЛЪЖА СИ ИМА ПРИЧИНИ ! НЕКА ДА НЕ ОВБИНЯВАМЕ ,ЖЕНИТЕ ,ЧЕ НИ ГЛЕДАТ В ОЧИТЕ И НИ ЛЪЖАТ ПОНЕЖЕ ЗА ТОВА ДО ИЗВЕСТНА СТЕПЕН НИЕ МЪЖЕТЕ ИМАМЕ ВИНА ! НИЕ МЪЖЕТЕ ГИ НАЛАГАМЕ ТЕЗИ СТЕРЕОТИПИ ЗА ВЕЧНА ВЯРНОСТ
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички сме сексуално пристрастени, докато самолета може да се вдига! Но понеже жените ползват самолета, те са пристрастени доживот.

Спонсорирани публикации