Съществува ли сексуално пристрастяване?

Скандалът с Харви Уайнстийн поднови дебата по темата
Обновена: 15 окт 2017 15:49 | 15 окт 2017 15:43, Анисия Иванова
42
Съществува ли сексуално пристрастяване?
Снимка: БТА

Обвиненията за сексуален тормоз и изнасилване срещу продуцента Харви Уайнстийн подновиха дебата дали наистина сексуалното пристрастяване е заболяване, защото много психолози го определят като проблемно поведение или извинение за оправдаване на действията, предаде АФП.

"Не можем да поставим диагноза "пристрастяване към секса", защото няма достатъчно клинични данни, че това е психично заболяване" - каза психологът Холи Ричмънд.

Още по темата

Американската психиатрична организация обсъжда този въпрос през 2013 г. и реши да не включва сексуалното пристрасятване в диагностичния си справочник.

За сметка на това се говори за сексуална импулсивност или прекомерен интерес към порнографията, но това не е свързано с агресивно поведение.

"Това е поведенчески проблем, а не сексуален" - обясни Холи Ричмънд, която е сексуален терапевт с кабинет в Лос Анджелис. Тя се съмнява в ефикасността на леченията срещу пристрастяване към секса, предлагани от клиники в САЩ на цена от 10 000 до 30 000 долара месечно.

"Ако човек е пристрастен към наркотиците, е необходимо лечение, за да спре. Човек обаче не може да бъде физиологично зависим от порнографията, защото няма симптоми на абстиненция при прекратяване на практиката" - каза Холи Ричмънд.

Европейско изследване на пациенти в програми за лечение на сексуално пристрастяване показа, че 90 процента от тях страдат от сериозно психично заболяване и това поведение е само един негов симптом, каза психологът Дейвид Лей.

"Пристрастяването към секса е понятие, което се използва отдавна, за да бъде оправдано безотговорното поведение на богати, влиятелни и егоистични мъже" - обобщи Дейвид Лей.

Оценката на психоаналитика Майкъл Бейдър от Сан Франциско не е толкова сурова. Той вижда в мъжете като 65-годишния Харви Уайнстийн хора, използващи властта, за да получат сексуални облаги от жени, "които да ги успокоят и да се почувстват желани и мъжествени". Според него подобно отношение може да е антидот на чувството за изолация.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в държава, в която да те тормози сексуално по - възрастна жена с власт се приема за нормално. Можете ли да си представите 60 годишна шефка на офиса да преследва 40 годишен красавец и да го тормози по всевъзможни начини? Няма и как да се защитиш, защото съда се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. На улицата като пешеходец 95% от опасностите за мен идват от нагли жени - шофьорки между 30 и 65 години. Напълно осъзнато отнемат предимство, цепят пътя, карат заплашително и агресивно... Отврат.
36
1
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Predi 2 god na edink koreiski producent mu gepiha laptopa...a tam..HD.klipove s.dvaisetina takviz devici kak mu pijat KAFETO.Vsickite izvestni...,manekenki,vodesti na predavania i izvestni aktrisi.Dosta ot tiah zeneni...Ima gi dosta iz neta...:))Ta vkratce...moIE i da mu e malka hurkata,no TE se tolkova STARAIAT...Ta predi da obsuzdate-nastoiatelno vi predlagam da poglednete pone niakolko klipceta.STE vi se otvoriat zurkelite...Prosto -coreiski KEKS scandal v googleto i NAPRED kum prosvetlenie
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Холивуд, а и не само там секса е стока. Няма нищо чудно, че някой хора го използват за да получават облаги.
34
3
 
3
 
! Отговори
Това е морала преди 6 години
Това е морала на Холивуд - най-големия поддръжник на Хилъри Клинтън! Га ядоха кюфтетата нямаше нищо, а сега като сме дърти и идва бодра смяна се оплакваме, пак да вземем малко хонорарче. Но зад всичко това отново виждам ръката на властелина на света Путин!
33
1
 
3
 
! Отговори
men преди 6 години
остаете го шиляка ве. холокост ала бала дарения за половината хамерикански политици и т.н. ако е дрът ефреин не е изнасилване а ласка. също като синганюн у бугаистаня или млад арапинго син на меркел срещу 8 годишно германче. културни особености. ПС> да беше дошъл да свърши у на мишинциту малката мишинка немаше да има таквиз проблеми.
32
2
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
тая тема ако беше на михаела, да коментирам. а то язък за барута.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пристрастяването към секса е понятие, което се използва отдавна, за да бъде оправдано безотговорното поведение на богати, влиятелни и егоистични мъже" - обобщи Дейвид Лей.Ясно, точно и изчерпателно!
30
5
 
4
 
! Отговори
не е смешно преди 6 години
гнусно е да те опипва прадядо ти кво ли се търпи за пари слава ,,щастливки,,
29
5
 
0
 
! Отговори
хахахах преди 6 години
културата бълва блудство блудна култура с блудни ,,модели,, това е катализатор за нивото на вярата в една нация на кой се покланяш е въпроса на идол на себе си на пари на фалшиви богове богини или на Живият Бог историята със самарянката от кой кладенец черпим вода ,,самаряни,, ,,блудници,, актуално за да сме във форма не сълзи и сополи
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ми е гнусен . Представям си какво отвращение са изпитвали мацките такъв дебел похотливец да ги опипва . Моля ви не защитавайте такива ***
27
1
 
2
 
! Отговори
не сме от тия преди 6 години
забежка води до навик ,,стомна с вода,, в релсите
26
9
 
0
 
! Отговори
каша маша преди 6 години
духовното блудство поклонение на идоли не Бог води до блудство сексуална поквара ,,буда,, което Бог мрази не благославя истинкото поклонение е от сърцето не на секса на бога на секса дет търси ,,поклонници,, ,,посветени,, ,,богини,, ,,богове,, а на Бог дето те прави нормален не объркан и зависим и не блудник
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
богатите са пристрастени сексуално а бедните са сексуални маниаци,едните ги лекуват,другите ги съдят,туй то двоен аршин
24
6
 
1
 
! Отговори
,,потоци,, преди 6 години
с къв се събереш такъв ставаш ,,плейбой,, ,,холивуд,, ,,дизайнерите,, ,,много ядене им се сервира,, ,,пристрастяват се нема начин,, поток на разврат
23
6
 
1
 
! Отговори
щастливци преди 6 години
некои си имат хареми е и
22
1
 
5
 
! Отговори
,,съдба,, преди 6 години
всеки си намира ,,майстора,,
21
5
 
6
 
! Отговори
,,зависимост,, преди 6 години
има жени които те въртят на малкия си пръст чрез секс със тях и мъже също
20
4
 
1
 
! Отговори
,,проституция,, преди 6 години
,,храм жреци високо място за поклонение на идоли,, зла религия ,,зла сила,, ,,холивуд,, ,,въвлечени платени от до,, от безбожен отбор секта ,,оскар,, ,,подиуми,, религия ,,платена,, ,,богове и богини,, хахахах зло което разбива сърцата на младите момичета не принцеси а *** не майки а зли майки зло е много зло
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пристрастяване е всяка безконтролна употреба или действие, Един познат си прокопса нова кола, пари и работа подир една "труженичка", това е пристрастяване. При много като този се пристрастяват към властта над останалите, която му дава служебното положение.
18
6
 
2
 
! Отговори
,,религиозни,, преди 6 години
некои религии със секс се покланят на боговете си идоли в коринт храмова проституция ,,посветените,, ,,блудници,, ,,заемали своето място в храма,, ,,покланяли се със секс с ,,всеки дошъл в храма на бърдака,, ,,религия,, от преди Христа като днешните конкурси за красота модели ,,своето място в блудството,, идолопоклонство нищо ново ,,храмова проституция,, секта нищо общо с Божият храм което е тялото на християнина извращение на истината фалшиво поклонение

Спонсорирани публикации