Пълна промяна: Новото поколение на Renault Koleos

Ползва платформата на най-продавания SUV в света - Nissan X-trail
Обновена: 16 окт 2017 16:14 | 16 окт 2017 16:00,
8

"Голям джип" е последното нещо, за което бихте се сетили, когато чуете името Renault. Французите винаги са се славели с кокетните си градски коли. Малкото им опити да навлязат при офроудърите бяха до един безславни провали. Особено първото поколение на Koleos, показано преди 10 години.

ТО БЕШЕ МАГИЧЕСКА КОМБИНАЦИЯ от безличен дизайн, хаотично подбрани чаркове от Nissan и корейска сглобка. Окачването бе толкова меко и неадекватно, че и Конър Макгрегър би се разделил със закуската си, ако седне на задната седалка. Не е чудно, че Renault набързо сложи край на проекта. Междувременно обаче французите направиха много успешните кросоувъри Captur и Каdjar, като покрай тях явно събраха смелост за нов опит в по-големия клас.

НАПУК НА ОЧАКВАНИЯТА той отново носи името Koleos - явно защото предишната кола бе толкова слабо популярна, че така и не успя да го опорочи. Като изключим името обаче, между двата автомобила няма нищо общо. Новият Koleos ползва платформата и задвижването на най-продавания SUV в света - Nissan X-trail. Вместо предишното пътно поведение на желиран десерт, той се усеща като нормален автомобил. Но, всъщност, най-голямата разлика между двете поколения е в дизайна.

НОВИЯТ KOLEOS НОСИ всички характерни запазени марки на главния дизайнер на Renault Лоренс ван ден Акер: C-образните продължения на предните фарове, разширените задни светлини, които карат колата да изглежда далеч по-раздута, хромираните акценти и гигантската предна емблема. Естествено, тук тези елементи не стоят така елегантно, както в Тalisman или Megane. Но все пак Koleos е доста по-кокетен от повечето си наднормени конкуренти. Най-сериозните сред тях са Kia Sorento, Hyundai Santa Fe, Skoda Kodiaq и, естествено, самият Nissan X-trail.

В СРАВНЕНИЕ С ТЯХ KOLEOS има един лесно забележим минус: не се предлага със седем места. Французите настояват, че са се отказали от третия ред седалки като жест към дизайна, за да не загрозяват силуета на колата. Ние по-скоро си мислим, че жестът е към Nissan X-trail, който така великодушно е услужил с всичките си основни компоненти, че Koleos не смее да се конкурира с него поне в този сегмент. 

КАТО КАЗАХМЕ ТОВА ОБАЧЕ, нека бързо да уточним, че Koleos и X-trail далеч не са близнаци. И окачването, и двигателите са били старателно пренастроени от френските инженери до степен да придадат съвсем друг характер на колата. Докато X-trail е грубоват, солиден и директен, Koleos се усеща приглушен, смекчен и комфортен. Окачването изглажда добре дупките, воланът вдъхва сигурност, но в никакъв случай не бихме го нарекли спортен. Това е кола, замислена удобно да ви превозва на дълги разстояния.

НА НЯКОИ ПАЗАРИ
Koleos се предлага с бензинови двигатели или с 1.6-литров дизел, както и с ръчни скорости. Но в България вносителят е решил да улесни максимално клиента в избора, като му предложи само един вариант: двулитров турбодизел с безстепенен автоматик. От вас зависи само дали ще е само с предно предаване - или 4х4.

САМОТО СПОМЕНАВАНЕ НА безстепенен автоматик, или CVT, обикновено е достатъчно да ни докара умерено главоболие. Само че тук френските инженери са взели добрия стар Xtronic от Nissan, разчовъркали са го доста и в резултат са създали първото CVT в света, което не се усеща като зъболекарския стол от детството ви. То има седем симулирани предавки и някак си успява да съчетае ефективността на безстепенната трансмисия с бързите преходи на истинския автоматик. Все още не бихме го избрали пред 8-степенната кутия на ZF, да речем. Но е съвсем приемливо и, да не забравяме, струва доста по-малко.

ИНАЧЕ ДВУЛИТРОВИЯТ ДИЗЕЛ
е рафиниран, тих и позволява спокойни изпреварвания. Но забравете за обещания разход от 5.8 на сто. Не знаем кой е карал тестовата кола, когато са го регистрирали, но подозираме, че е майка Тереза. В ръцете на простосмъртни очаквайте по-скоро към 7 на сто.

ЦЕНАТА НА KOLEOS тръгва от 56 000 лева за версия с предно предаване, което със сигурност ще ви се стори доста. Но причината е, че почти всичко е включено като серийно оборудване: двузонален климатроник, 18-цолови алуминиеви джанти, автоматично затъмняване на огледалата, 7-инчова навигация със сензорен екран, два USB порта, отопление на предните седалки, круиз контрол и, което е особено важно за тази грамада, парктроници отпред и отзад, плюс камера за задно виждане.

НАЙ-ВИСОКОТО НИВО, което струва около 66 хилядарки, добавя 4х4 задвижване, кожен салон, 8.7-инчов тъч скрийн, още две USB за задната седалка, асистент при паркиране и автоматични дълги светлини. Интериорът е същият като в Кadjar - с вертикалния екран, който с двата бутона за усилване изглежда точно като робот от стара детска анимация. Щом веднъж посвикнете с неудържимия френски стремеж да правят всичко по обратен на всички останали начин, системата е всъщност доста лесна за ползване.

МЯСТОТО Е В ИЗОБИЛИЕ, седалките са удобни, а багажникът с 560-те си литра може и да отстъпва малко на Skoda Kodiaq, но пак ще задоволи всичките ви нужди. Колкото до офроуда, Koleos не е предвиден да преодолява джунглите, но и няма да се изложи, ако ви се наложи някой кратък път през нивите. Просветът е 21 сантиметра, а системата 4х4 може да се заключва, така че да разпределя въртящия момент поравно към двете оси, точно както и в X-trail.

НАКРАТКО, KOLEOS се е превърнал в един добре обмислен автомобил, не особено вдъхновяващ, но и без никакви видими слабости. Съмняваме се, че той ще промени коренно репутацията на Renault като производител на градски коли. Но при всички случаи вече заслужава да бъде възприеман сериозно.

Повече подобни новини четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
много бега преди 6 години
френска тояга!!!!!!!!!!!!!
5
3
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Тази година Рено-Нисан задминаха VW по продажби.
4
3
 
2
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 6 години
За подарък ще ти донеса два комплекта космички,един за волана и един за капака, хохохохохоооооо
3
2
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Ха-ха-ха! Колко си оригинален! Тези стари заучени лафчета на гаражни майстори, дето не са виждали нещо по-сложно от Голф и Кадет си ги запази за себе си, че звучиш като ромчето и баничката.
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попитали един Македонец каква марка кола предпочита и той казал. Со борче со лавче и со пи4ка не сакам.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължават да не разбират от "джипове" , след като са взели един Нисан и са му сменили емблемата.Аз лично съм против всички тези "градски джипове" ако ви трябва 4х4 си купувате един ленд ровър "Дефендър" и газите къде си искате.

Спонсорирани публикации