Учени: Захарта води до агресивна форма на рак

В тъканите на туморите глюколизата е 200 пъти по-бърза
17 окт 2017 11:51, Анисия Иванова
10
Учени: Захарта води до агресивна форма на рак
Архив: Reuters

Учени от Католическия университет в Льовен, Белгия, установиха, че глюкозата предизвиква бързо нарастване на злокачествени тумори, съобщи Лента. По този начин консумацията на захар става причина за развитие на агресивна форма на рак.

За раковите клетки е характерно бързото поглъщане на много въглехидрати. В нормалните клетки глюколизата (процесът на окисляване на глюкозата) протича бавно и е свързана с образуване на пируват.

В тъканите на злокачествените тумори глюколизата е 200 пъти по-бърза и вместо пируват, се образува млечна киселина. Смята се, че активното окисляване на захари води до генериране на голяма енергия, която се използва за делене на дефектни клетки и увеличаване на метастазите. Става въпрос за т.нар. ефект на Варбург.

В рамките на експериментите били използвани мутирали дрожди, които могат да погълнат големи количества глюкоза.

Учените изследвали функциите на гени Ras, които регулират клетъчното делене у много организми, включително у човека. Мутациите в определени ДНК участъци могат да повишат активността на гени, допринасяйки за неконтролируемо размножаване на клетките.

Оказало се, че поглъщането на големи количества захар "включва" Ras, позволявайки на дрождите да се размножат много бързо. В раковите клетки глюкозата става причина за поява на порочен кръг - туморът поглъща въглехидрати, увеличава размерите си и в резултат потребностите му от захар нарастват.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писането и четенето на негативизми е най-вредно, дори учените са го установили, но защо ли не го пишете?В това е скритият смисъл на "Невежеството е блаженство"От скоро на ново работно място, на което се срещам с много хора, ей богу, не вярвах че по новините и по телевизията дават такива глупости- разбрах че имало риба с тежки метали, даже по едно време стана и радиоактивна)), не знаех че имало някакв проблем с яйцата...Хоратd бяха стресирани от ТЕЛЕВИЗИЯТА.НЕВЕЖЕСТВОТО Е БЛАЖЕНСТВО. Чао!
8
1
 
4
 
! Отговори
Life Sugar преди 6 години
Стига с тези глупости.Захарта е вредна,въздуха е вреден,цигари,алкохол и т.н.Щом е вреден забранете захарта да видите колко дена ще издържите без захар и сол.Аре,ба.
7
4
 
1
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Католически университет? Само това ми стига, предполагам, че са се молили на господ да им каже каква е тайната на рака. Та такъв е и резултата.
6
0
 
9
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
виновна е несигурността и стреса че утре няма да имаме 5 лв за ядене,виновна е цялата гадна сиситема която разруши семействата и уби всичко добро в хората. Новата ценностна система казва парата е всичко и нямаш ли я си лузър.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дядо ми консумираше предимно захари не пиеше не пушеше и си вършеше работата спокойно селска трудна работа доживя до 94 неговия дядо до 95години така че туй със захарта не важи .В днешно време други са факторите които водят да рак а това е и некачествената храна внесена от някъде си от ЕС или от другаде ние се храним с нещо което не ни е присъщо забързани в работата , у дома нямаме режим на натоварване и почивка и захарта е внесена ,а не българска
4
1
 
3
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
БРАВОС! Откриха топлата вода. Сега остана да открият и лекарство!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А стреса той няма нищо общо с това... само захарта е виновна... ***.
2
0
 
3
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Не е виновна средата в ,която живеем ....захарта не нашия враг
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ъъъъ, какво е новото тук? Това е и принципа на работа на ПЕТ-скенерите. Следи се къде локално има повишената консумация на глюкоза (смесена с радиоактивен изотоп, за да се локализира) за да се откриват туморите. Естествено, че когато имат подходяща среда (енергия във вид на глюкоза) злокачествените клетки ще се развиват лавинообразно.

Спонсорирани публикации