След 30 години: Броят на автомобилите нараства двойно

Последствия: положителни за икономиката, негативни за околната среда
24 окт 2017 18:58,
4
След 30 години: Броят на автомобилите нараства двойно

Мобилността сред хората по света расте и това води до увеличаване на броя на автомобилите, твърдят анализаторите на Световната банка в своя ежегоден доклад. Според експертите, през следващите 30 години броят на превозните средства в света ще скочи близо 2 пъти – от 650 млн. сега на 1,2 млрд.

В доклада, озаглавен "Отчет за глобалната мобилност 2017", се казва още, че през 2030 г. ежегодният пътнически поток ще превиши 80 трилиона километра, което е с 50% повече от резултата за 2015 г.

През 2020 г. повече от 60% от глобалния трафик ще се пада на Азиатско-тихоокеанския регион, на Близкия Изток и на райони от Африка. Мобилността на населението ще се отрази положително на икономиката, но ще доведе да замърсяване на околната среда и на увеличаване на смъртността при пътно-транспортни произшествия.

Най-стремителен ръст на автомобилизация се очаква в Китай, където през 2016 г. са продадени 28,03 млн. нови автомобила. Това е близо 1/3 от световния пазар, който наброява 86 млн. коли годишно. Ръстът в Китай може да доведе до екологичен колапс, затова страната постепенно се ориентира към електрически коли. Същото правят Норвегия, Великобритания и Франция.

Според доклада на експертите от Световната банка, усилията трябва да бъдат насочени именно към развитие на транспортните мрежи. В Африка около 450 млн. души не могат да получат достъп до работа, образование или медицински услуги именно заради липсата на транспорт, се казва в доклада.

Повече подобни новини четете в Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 30 години хората масово ще се превозват с летящи коли на ток,и то соларен.Така ще стане,защото това е единствената посока за да оцелее планетата.При алтернатива твърди горива,или оцеляване на човечеството,как мислите,кое ще изберат световните правителства?Аз мисля че второто.Бавно и болезнено,но ще стане.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как ще захранват милиард и половина коли на ток? Без бензинец, няма да стане
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновници отново са САЩ, понеже показаха на средностатистическия китаец, че оризът назапад е само гарнитура към основното. Заради лакумията на краварника, ще имаме среща със жълтия скакалец, след която, най-много да ни използват за гориво за автомобилите.

Спонсорирани публикации