Сортът Сира печели все повече фенове у нас

"Вила Ямбол" допълни серията KABILE с вино от този аристократичен сорт
Обновена: 27 окт 2017 17:01 | 27 окт 2017 16:16,
2
Сортът Сира печели все повече фенове у нас

С падането на температурите интересът към червените вина се увеличава. Пикът в консумацията на вино у нас е през студените месеци. И се търсят все по-интересни сортове като например Сира. Ако допреди няколко години бе непозната за родния потребител, днес Сира е четвъртият най-разпознаваем сорт след Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд. Българинът не просто харесва Сира, но търси качествени вина от нея, сочат пазарните данни.

Да се създаде качествена българска Сира изисква време, тъй като сортът е придирчив към климатичните условия – цъфти сравнително рано, узрява рано и има нужда от точно определено количество топлина, разказват от българската изба "Вила Ямбол", които пуснаха съвсем скоро на пазара вино именно от този сорт. То допълва продуктовата гама на новата им серия KABILE. Официалният му дебют пред винолюбителите ще бъде по време на тазгодишното издание Divino.Taste в София (17-19 ноември) на щанда на "Вила Ямбол".

KABILE Сира се отличава като ароматно и комплексно вино, с гладка и мека структура. Вкусът е богат и плодов, с пикантен финал и апетитен послевкус. Има отличен енотечен потенциал. А цената му е около 8 лв.

Искахме да изчакаме лозята да достигнат най-добрата си форма, докато предложим на пазара една наистина качествена Сира. Освен, че се получи много вкусно и балансирано вино, подходящо за специалните моменти и вечери с любимите хора, това е продукт и с добър потенциал за стареене. Освен най-характерното от сорта, вложихме всичките си усилия да вкараме и най-доброто от региона, т.е. нашата Сира да има определена типичност, споделиха от екипа на "Вила Ямбол".

Досега серията KABILE на "Вила Ямбол" включваше пет вина: в бялата гама Шардоне, Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира, червено Мерло и Каберне Совиньон и червено от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон. Именно KABILE Мавруд и Каберне Совиньон спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас. На "Световното за вино" или Concours Mondial de Bruxelles този купаж се прибра със златно отличие, а със сребро оцениха розето в серията.

Сортът Сира печели все повече фенове у нас

Серията KABILE е вдъхновенa от легендата за античния едноименен град Кабиле, където траките са правели вино. Градът и напитката сa били покровителствани от античната богиня Кибела. Именно нейният лик е на етикета на вината с тази марка.

Сирата се счита за един от най-аристократичните сортове вина и е единствен сред класическите червени, който можете да срещнете с две приети имена - Сира (Syrah) и Шираз (Shiraz). Родината му е Северна Рона във Франция. В Австралия, където Сира е наречена Шираз, винопроизводителите твърдят, че използват оригиналното име на сорта, водени от легендата, че той произхожда от древен персийски град на име Шираз. И една интересна подробност – сира се приема като един от най-мъжествените сортове тъй като дава вина с добър потенциал за отлежаване, които отлично се комбинират с пури.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

2
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ЧЕРВЕНИТЕ МАВРУДЪТ НЕ ГО ДАВАМ ЗА НИЩО, ОТ БЕЛИТЕ - ШАРДОНЕТО.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен лично не ми харесва вкуса на Сира . Мисля,че голяма част от почитателите просто се водят по модата, а не го харесват.

Спонсорирани публикации