Ходорковски с призив: Бойкот на изборите в Русия!

Не били реални, а по-скоро политическа игра
30 окт 2017 09:30,
33
Ходорковски с призив: Бойкот на изборите в Русия!
Снимка: архив, Reuters

Критикът на Кремъл Михаил Ходорковски започва серия от предавания по своя канал в YouTube и още в първото прикани масите да бойкотират президентските избори в Русия през март, пише "Независимая газета".

Бившият руски олигарх вижда в изборната кампания по-скоро политическа игра, отколкото нещо реално, затова няма намерение да финансира кандидати на опозицията - нито телевизионната звезда Ксения Собчак, при все че тя подкрепи идеята му за парламентарна република, нито бореца с корупцията Алексей Навални. Присъда за злоупотреби впрочем затваря за Навални пътя към изборите, но ако все пак бъде регистриран, Ходорковски ще му връчи 1 милион долара, стига да спечели конкурса "Вместо Путин", отбелязва вестникът.

Ходорковски не дава на руската опозиция пари за кампанията, защото наистина не вижда смисъл, обяснява политологът Ростислав Туровски. След като Навални няма да участва в изборите, живеещият в изгнание бивш петролен магнат "няма фаворит, а обещанието за един милион долара е просто речева фигура".

Според аналитика за Ходорковски днес са по-важни собствената му публична дейност и шансовете да запази мястото си в политическия дневен ред. "Независимо дали се готви за изборния цикъл 2021-2024 г. или не, при всяко положение кампанията за 2018 не е негова. Задачата му е да търси политически съюзници за в бъдеще", смята Туровски.

Онлайн списанието "Експерт" обширно коментира президентската кандидатура на Ксения Собчак. Чий кандидат е телевизионната водеща? На руската младеж? На буржоазията? На либералите? На западно ориентирания елит?
Който и да е автор на този проект, включването на Собчак в надпреварата излезе много успешна стъпка, която едва за седмица видимо промени политическия пейзаж и накара играчите да си разкрият картите. Опонентите на Кремъл излизат от сянката твърде бързо, но самият Кремъл упорито продължава паузата - днешният президент Владимир Путин още не е заявил официално дали ще се бори за нов мандат, посочва изданието.

Наблюдателят Алексей Зудин не е склонен да вижда в Ксения Собчак "единствено проект на Кремъл". "Самата идея може да идва оттам, но в политиката, стъпи ли един играч на полето, всички започват да го използват, както впрочем и той използва всички", казва той.

Обещала по-рано "с първия си знаков указ" като президент на Русия да махне тялото на Владимир Ленин от мавзолея на Червения площад, Собчак заяви в Инстаграм, че Йосиф Сталин е изградил в страната система, в която "властта не принадлежи на народа, нито дори на някакви елити, а просто на специалните служби", информира "Вести".

"Тепърва предстои да разбием тая система", цитира електронният вестник журналистката, която се представя за кандидат "против всички" - графа, която руските власти изличиха от изборните бюлетини.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Имаше преди няколко години друг олигарх в Лондон на име Березовски. Намериха го в банята, напълно изстинал, с тъничко шалче на врата. И той се репчеше на Вова за щяло и нещяло, но живя бързо и умря като куче. Хордоковски го помилваха и освободиха от сибирски затвор, но виждам, че паметта му е къса и е забравил обещанието да мълчи като риба. Ръката на наследниците на КГБ е дълга и дори да се скрие в космоса, няма да бъде на сигурно място. Пак ще се чуе за Хордоковски в най-скоро време...
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Ходорковски е млад и може да си позволи да изчака кремълската КГБ мумия"-- Абе, млад, млад, ама май му е домъчняло за приятелчето Немцов, та се напъва да се срещнат. Той и Борята беше млад, та не се знае...
31
1
 
8
 
! Отговори
ХАХАХАХАХХА преди 6 години
ХОДОРКОВСКИ- БУАХАХАХАХАХХАХА,НАВАЛНИ- ММБУАХАХАХХАХАХА,ВСИЧКИТЕ ОЛИГАРХО ТАЛИБАНИ В РУСИЯ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ИМАТ КОЛОСАЛНАТА ПОДКРЕПА ОТ НАРОДА РАВНА НА 0,0000001%.НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ РУСИЯ ИМ СПРЯ ФИНАНСИРАНЕТО, КОНФИСКУВА ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКО МАФИОТСКИ АКТИВИ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ.ЧЕСТИТО И УСПЕХ НА ТАЛИБАНИТЕ ХОДОРКОВСКИ ИНАВАЛНИ.А ТОВА ЧЕ РУСИЯ БИЛА МНОГО ЗЛЕ-ТОВА ОТ ОТ 10 ГОДИНИ ВСЕ СЕ СЛУША, И ВСЕ ЧАКАМ РАЗПАД,ФАЛИТ ГЛАД И ПРОЧИЕ ВИЦОВЕ ОТ РАБ.ДЕЛО.ТО ОБАЧЕ ОБРАТНОТО.
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходорковски е млад и може да си позволи да изчака кремълската КГБ мумия !
29
4
 
9
 
! Отговори
Аре стига бе ..... преди 6 години
тоя гаден *** още ли диша и трови атмосферата ????
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Собчак заяви в Инстаграм, че Йосиф Сталин е изградил в страната система, в която "властта не принадлежи на народа, нито дори на някакви елити, а просто на специалните служби""...Та това изказване на Собчак се покрива 1:1 с демократурата на Путин.Интересни работи предстоят да се случат в путинова Русия ! Във всеки случай "ерата" на Путин е към края си.
27
4
 
10
 
! Отговори
хе :) преди 6 години
А те щото в Германия изборите са реални и честни, нали? :)))))
26
3
 
9
 
! Отговори
Чукундур преди 6 години
Този Ходорковски не беше ли човек на Родшилд?
25
2
 
8
 
! Отговори
Christ преди 6 години
*** балват отрова
24
1
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
руснаците не са толкова слепи, колкото си въобразяваш.
23
1
 
13
 
! Отговори
дааа преди 6 години
Когато осъден крадец и престъпник почва да се меша в политиката и разни медии му дават думата това значи само едно корупция.
22
3
 
17
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Навални е достоен кандидат за президент, ученик и последовател на великите Елцин, Гайдар, Немцов с отлична алкохолна подготовка на професионално ниво със сериозни успехи с чашката и неведнъж постигнал делириум. Други достойни кандидати биха били Валентина Матвиенко (Валя Стакан) и Михаил Леонтиев (пресс-алкаше), но надали ще се кандидатират.
21
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мръсни руснаци
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей много са противни това еврейте! Браво, че са се изнесли от България! Преди войната в София е било пълно с нагли еврей, били са превзели София!
19
11
 
4
 
! Отговори
Калитко преди 6 години
Две бюлетини се печатат в Раша.На КПСС и на Руската Земеделска Партия. И колкото останат, едни лелички със златни зъби ги натикат в урните и айде- 99,9% победа!Смех.
18
4
 
21
 
! Отговори
факт преди 6 години
Ще има избори и кошмара на всички предатели и крадци Путин ще победи,защото народа на Русия вижда кой какво прави.
17
2
 
21
 
! Отговори
цирк преди 6 години
Губещите винаги искат отмяна или бойкот,но ми е интересно този доказан крадец с присъда и помилван от Путин на какво разчита.
16
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е добре само на думи
15
3
 
15
 
! Отговори
Никола янков преди 6 години
Даааа)))....Обещал да не се занимава с политика.Обещал Евреина!.вместо до живот,желае да ***! ...НА евреин,Да СЕ ВЯРВА Е ,Когато го видиш да се връща от ЖЪТВА от полето!!!
14
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е нокаут

Спонсорирани публикации