Горанов: От здравната система много се краде!

Министърът смята, че тя е натоварена с много неефективност
56
Горанов: От здравната система много се краде!
Снимка: БТА, архив

Системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и с много неефективност, каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по труда, социалната и демографската политика и по здравеопазването. На заседанието се обсъжда на първо гласуване проект за бюджет на НЗОК за 2018 година.

Здравната комисия и обществото трябва да обсъдят колко ресурс е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване. Докато този дебат не се затвори, за Министерството на финансите ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите, с най-ефективната структура ли го правим и дали МФ е виновно. Системата е пропита от лични и корпоративни интереси, от нея се краде много, каза още министър Горанов, цитиран от БТА.

Предвижда се разходите за здравеопазване за 2018 г. да бъдат 4.5 на сто от Брутния вътрешен продукт, което е нарастване общо с 485 млн. лв., каза заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който уточни, че с 402 млн. лв. се предвижда увеличение на бюджета на НЗОК.

Той добави, че резервът на НЗОК ще бъде намален от 10 на 3 процента, което ще даде възможност за по-точно планиране по отношение на Националния рамков договор. Ананиев посочи приоритетите за 2018 г. и допълни, че бюджетът гарантира плащанията на дейностите, включени в настоящия пакет, финансирани от НЗОК. Ще се повишат и цените на някои клинични пътеки, подчерта той.

Председателите на съсловните организации на лекарите, лекарите по дентална медицина и на фармацевтите изразиха недоволството си от предвижданите средства. Лекарите настояха да се увеличат средствата за извънболнична помощ, лекарите по дентална помощ - за увеличаване на средствата за протезиране на възрастните хора, фармацевтите - за подобряване на достъпа до лекарства и иновативни терапии.

Професионалистите по здравни грижи настояха за осигуряване на достатъчно средства за медицински дейности, както и за възнагражденията на съсловието.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България каза, че половината работодателски организации са подкрепили проекта за бюджет, но не виждат достатъчни политика за подобряване на превенцията и доболничната помощ.

Пламен Радославов от КНСБ изрази подкрепата на синдиката за проекта на бюджет, но подчерта, че от синдиката не одобряват предложението НЗОК да не заплаща нови молекули. Българската търговско-промишлена палата не подкрепи проекта.

Проф. Георги Михайлов от БСП изрази неодобрение към проекта за бюджет. Нигяр Джафер от ДПС каза, че някои от предлаганите текстове вероятно са и противоконституционни, липсва прогенерична политика, освобождаваща ресурс за нови терапии. Калин Поповски от "Обединени патриоти" напомни, че размерът, с който се увеличава бюджетът, е много добър, стига разумно да се разпредели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Суджук Калинков защо е прибрал бюджета на касата и го раздава за депутатски заплати.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То е ясно че се краде като за последно, но защо си затварят очите? Министъра нещо взе много да ограничава, да не сме се върнали в комунизма, че се мълчи за новият таван от 5000лв? Защо БНБ понижи още лихвите при условие, че Английската ЦБ ги повишава? Защо слагат отрицателна лихва и на сребърния фонд?
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че нали вие от Герб я контролирате и министъра ви е от Герб,затова напиши,не се "краде", а ние много " крадем"!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха,ама защо тогава защитаваше здравният министър ,който не е спазил процедурата за обществените поръчки,за да обогати зет си....за да крадете заедно ли?
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам си лична здравна карта! Ако за 30 годни по хикс лева без постъпване в болница и т.н. са се събрали игрек лева и съм болен да получа адекватно лекуване не просто пътека, дето някой осребрява и болницата йе получава. Искам ако имам 100 лв в здравната лична сметка и на майка ми не й достигат 101 аз да дам 100 тя един
45
1
 
5
 
! Отговори
Mentos преди 6 години
Горанов внимавай с новия кандидат министър че като му слушаме коментарите за стария си личи, че е още по-безочлив лапач. После да не се чудиш, че пак се краде. И нали сте финансисти вземи изкарай цифри и имена и вземи вкарай сериозни финансови директори по болниците иначе нема се промени нищо.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се от къде идват тези всички пари за прокурори, бонуси, полиция, учители разни други учени , доктори и т.н, като произвеждащи продукт са има- няма един милион.
43
0
 
1
 
! Отговори
до44 преди 6 години
Те *** въобще не крадът.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само там се краде...
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой точно краде бе г-н Горанов, всички ключови назанчения са на герп!!!!
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАХА ТОЗИ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА....
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА Е ТАКА НАЙ-МНОГО СЕ КРАДЕ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КОИТО СЛОЖИХА БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ И САМО ПОЛОВИНАТА ПАРИ ОТ НЕГО ОТИВАТ ЗА ЗДРАВЕ !!КРАДЕТЕ МИЕ ТОЧНО ОТ ГЕРБ А ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ВАС 2016-ТА ГОДИНА ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ ОБЯВЕНИ ПУБЛИЧНО ЗА АНТИБЪЛГАРИ И ПРОКУДЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА !!!
38
0
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Бравус... откри къде е заровен суджука
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЗОК дължи на болниците милиони. От 2015г.всички болници имат частично неизплатени средства. За какво увеличавате пътеките като ги режите после с глупави лимити....
36
0
 
6
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Тоя па- един път и той да каже нещо вярно и смислено. Въпросът е там, че някои политици говорят по правилен начин по злободневни проблеми (пример Сидеров, Боко, Кънев), хората решават, че "ей тоя е много свестен само той Ша на опрай" и гласуват. А после политиците правят каквото си знаят и както си знаят оправяйки единствено и само собственото си положение и положението на техните "патрони".Извод? Майката му не е да назоваваш проблем, а да назовеш проблема и да направиш нещо по решаването му.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два милиарда официално, останалото - кой както може! Иначе, по Конституция, всеки има право на ....., но пари няма! Е, щом не спазвате Конституцията, за къде сте? Питай Цацаров, той да ти каже!
34
1
 
11
 
! Отговори
Zohan преди 6 години
Защото всичко минава през вас *** долни. На каква девица се правиш бе Горанов!
33
1
 
10
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
Системата е пропита от лични и корпоративни интереси, от нея се краде много, каза още министър Горанов, цитиран от БТА.....а стига бе, не може да бъде.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледат и се учат от вас бре.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "се краде"? Спрягай правилно глагола "крада" и спри на 1 лице, множествено число: "ние крадем"!

Спонсорирани публикации